Fractal

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία 2014: «Το βιβλίο είναι τελείως απαραίτητο ακόμα και στις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες»

 

Αναγνωρίζοντας ότι «το βιβλίο είναι τελείως απαραίτητο ακόμα και στις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως άνθρωποι πολιτισμένοι σε οποιανδήποτε χώρα του κόσμου» απονεμήθηκαν με καθυστέρηση τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία καθώς και τα Κρατικά Βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου 2014, την Κυριακή το μεσημέρι στον Δαναό.

 

Το βραβείο Μεγάλων Γραμμάτων απονεμήθηκε ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για το σύνολο του έργου της από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Το βραβείο Μεγάλων Γραμμάτων απονεμήθηκε ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για το σύνολο του έργου της από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

 

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων ανήκε στην ποίηση και απονεμήθηκε ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ για το σύνολο του έργου της: «Τολμώ να πω ότι χαίρομαι πιο πολύ εκ μέρους της ποίησης. Δεν αισθάνομαι ότι βραβεύομαι εγώ αλλά η ποίηση, ειδικά σε τέτοιες εποχές, αποδεικνύοντας ότι η ποίηση είναι ζωντανός οργανισμός» είχε δηλώσει συγκινημένη στο Έθνος η ποιήτρια.

Το Βραβείο Μυθιστορήματος εδόθη κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Νόλλα για το έργο του «Το ταξίδι στην Ελλάδα» (εκδ. Ίκαρος) του οποίου ήδη κυκλοφορεί η συνέχεια με τον τίτλο «Μάρμαρα στη μέση»: «Ο Νόλλας πραγματεύεται, ανάμεσα σ’ άλλα, την απώλεια του κέντρου του προσώπου και της ιστορίας, κατορθώνοντας να συνθέσει μια πυκνή μυθιστορηματική αφήγηση με μεγάλο ανθρωπολογικό βάθος – μια άκρως ενδιαφέρουσα σύγχρονη ανθρωπογνωσία», το σκεπτικό της βράβευσης.

 

Ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας (δεξιά) παραλαμβάνει το βραβείο μυθιστορήματος στην τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων και Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2014.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας (δεξιά) παραλαμβάνει το βραβείο μυθιστορήματος στην τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων και Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2014.

 

Το βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας κατά πλειοψηφία απονεμήθηκε στον Κώστα Μαυρουδή για την «Αθανασία των σκύλων» (εκδ. Πόλις). «Με αφορμή κάποιο ιστορικό γεγονός, προσωπικές μνήμες, ένα τυχαίο περιστατικό ή την ενατένιση ενός έργου τέχνης, αναπτύσσονται σκέψεις και προβληματισμοί οι οποίοι ακροβατούν ανάμεσα στη μυθοπλασία και στο δοκίμιο» το σκεπτικό της βράβευσης.

Το Βραβείο Ποίησης έλαβε κατά πλειοψηφία ο Πάνος Κυπαρίσσης για «Τα τιμαλφή» του (εκδ. Μελάνι). Το Βραβείο Δοκιμίου- Κριτικής, επίσης κατά πλειοψηφία, έλαβε η Βάσω   Αλεξανδράκη για το έργο της με τίτλο «Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης του Ν.Γ. Πεντζίκη», εκδόσεις Αρμός .

Με Βραβείο Μαρτυρίας- Βιογραφίας- Χρονικού και Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας κατά πλειοψηφία τιμήθηκε ο Γιώργος Β. Δερτιλής για το έργο του με τίτλο «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες», εκδόσεις Πόλις. Ενώ το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα μοιράστηκαν ο Λευτέρης Καλοσπύρος για το έργο του με τίτλο «Η μοναδική οικογένεια», εκδόσεις Πόλις και η Ελευθερία Κυρίτση για το έργο της με τίτλο «Χειρόγραφη Πόλη» εκδόσεις Μανδραγόρας.

Το Ειδικό Βραβείο λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο επάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Αλέξανδρο Στεφανίδη για το έργο του με τίτλο «Το χάδι», εκδόσεις Άγρα.

Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα απονεμήθηκε ομόφωνα στην Birgit Hildebrand για τη μετάφραση του έργου «Κάτι θα γίνει, θα δεις» του δικού μας Χρήστου Οικονόμου, που κυκλοφόρησε ήδη από τις εκδόσεις C.H. Beck Verlag.

Διακρίθηκαν επίσης: Τα περιοδικά «Μανδραγόρας» και «Θέματα Λογοτεχνίας» για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία. Ο Γιώργος Μπλάνας ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική γλώσσα για τη μετάφραση του έργου «Ζωή και Πεπρωμένο» του Βασίλι Γκρόσμαν, εκδόσεις Γκοβόστη Α.Β.Ε.Ε. Και με τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού έργου ο Χαράλαμπος Γιάννου για το έργο του «Πείνα», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νόβα 44».

Με έπαινο, τιμήθηκαν ο Αντώνης Παπαϊωάννου για το έργο του «Μια καλή είδηση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «ΡΩΜΟΣ» και ο Γιάννης Φίλιας για το έργο του «Φωτιά στις πιρόγες», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Σαγαρίλλος».

Το κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς απονεμήθηκε στον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη για το έργο του «Η Θέση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δήμος Θάλλης». Επίσης, απονεμήθηκε έπαινος στη Θεώνη Δέδε για το έργο της «Sunny Days», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δάφνη». Το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά απονεμήθηκε στο Δημήτριο Ζώτο για το έργο του «Ο Ιππότης με τη μεγάλη καρδιά και η μάγισσα της Λύπης» ενώ έπαινος δόθηκε και στη Δήμητρα Βικτωρία Πανάγου για το έργο της «Της φωτιάς και του αέρα και του δρόμου δίχως γυρισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top