Fractal

Ο Κώστας Θερμογιάννης στο Εργαστήρι του συγγραφέα

 

Thermogiannis

 

Ο δάσκαλος και ο καθρέφτης γεννήθηκε μέσα μου σε μια στιγμή ανύποπτη, από εκείνες που δεν υπολογίζεις πως έχουν κάτι σημαντικό να πουν, σαν το σπίρτο που ανάβει απότομα κι ύστερα σβήνει αφού έχει δώσει τη φωτιά του. Οι ιστορίες του έχουν να κάνουν με τον Άνθρωπο, είναι το θέμα που έχω μεγάλη αδυναμία και πάντα κάτι με προκαλεί είτε να θέτω ερωτήματα πρώτα σε μένα κι ύστερα στους αναγνώστες είτε να ψάχνω τις απαντήσεις που καμιά φορά είναι δύσκολο να δοθούν. Ο Άνθρωπος και τα συστατικά του στοιχεία, ψυχή, συνείδηση, αγάπη και συγχώρεση, περιδιαβαίνουν μέσα στις σελίδες του βιβλίου θέλοντας να προβληματίσουν αλλά και να θυμίσουν πως οι ‘ασήμαντες’ λεπτομέρειες της ζωής, αυτές που συνήθως τις παραγκωνίζουμε χάριν της καθημερινότητας και των δήθεν σημαντικών υποχρεώσεών μας, είναι εκείνες στις οποίες επιστρέφουμε είτε στις δύσκολες στιγμές μας είτε κάθε Κυριακή βράδυ μέσα στην ηρεμία της οικογενειακής θαλπωρής.

Το βιβλίο, το οποίο διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο με άδεια creative commons, έχει ακόμα ένα σκοπό. Προσπαθεί να αλιεύσει ερωτήσεις ή και επισημάνσεις από τους αναγνώστες του σε έναν διάλογο που μονάχα εποικοδομητικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ένα διάλογο ο οποίος μπορεί να γίνει κυρίως σε ατομικό επίπεδο μέσα στον καθένα μας! Μπορεί βεβαίως τούτο να ακούγεται οξύμωρο όμως δεν είναι, η καλύτερη συζήτηση είναι αυτή που κάνει ο καθένας με τον εαυτό του, με ειλικρίνεια κι αποστασιοποίηση από τις πεποιθήσεις που θεωρεί πως είναι αδιαπραγμάτευτα αξιώματα.

Είναι χωρισμένο σε δυο ενότητες, με την πρώτη να αποτελείται από εφτά αυτοτελείς ιστορίες και το δεύτερο από τρία ζεύγη ιστοριών που πραγματεύονται το ίδιο αντικείμενο αλλά από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει ξανά κάτι αντίστοιχο, όταν όμως η ιδέα αυτή καταστάλαξε στο μυαλό μου ήταν εξόχως προκλητική κι αποφάσισα, παρά τον αντισυμβατικό της χαρακτήρα, να τη χρησιμοποιήσω και να την κάνω πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτό θεωρώ πως μπορεί κάποιος να μεταδώσει το μήνυμα που θέλει πολύ πιο παραστατικά και συνάμα χωρίς να απαιτείται μεγάλη έκταση στα κείμενα, η οποία ενδεχομένως να κουράσει τον αναγνώστη.

Σε όλες τις ιστορίες γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθούν ορισμένα θεμελιώδη ανθρώπινα χαρακτηριστικά από τη μια αλλά και μερικές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας από την άλλη. Στην ομώνυμη με τον τίτλο του βιβλίου ιστορία, ο πρωταγωνιστής καλείται να πάρει μια απόφαση πολύ δύσκολη που ενδεχομένως να του αλλάξει τη ζωή, στηριζόμενος σε μια νουθεσία από το δάσκαλό του, την οποία κουβαλά μέσα του σα θησαυρό. Είναι μια κατάσταση στην οποία όλοι μας λίγο πολύ έχουμε βρεθεί και η απόφαση που παίρνουμε προδίδει τελικά την παιδεία που έχουμε λάβει. Παιδεία όχι μόνο από το σχολείο, αλλά κι από την οικογένεια και τον κοινωνικό μας περίγυρο. Παιδεία, που δυστυχώς, νομίζω, πως στις μέρες μας λείπει κι έχει αντικατασταθεί από μια σειρά επιδερμικών αξιών που λίγα έχουν να προσφέρουν τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο.

 

Daskalos-kathreftis

 

>> H συλλογή διηγημάτων «Ο δάσκαλος και ο καθρέφτης» διατίθεται δωρεάν σε μορφή e-book από τις Εκδόσεις Τοβιβλίο.net >>

 

Ο Κώστας Θερμογιάννης γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1973. Ζει και εργάζεται στη Λαμία. Σπούδασε την επιστήμη του Περιβάλλοντος και της Δασολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και αγαπάει την επιστήμη του, όπως αγαπάει το διάβασμα, την τεχνολογία, το καλό φαγητό και τα ρεμπέτικα τραγούδια. Άρχισε να γράφει χωρίς να το έχει αποφασίσει, χωρίς να το σκεφτεί. Σχεδόν αναίτια! Η αγάπη του για τη λογοτεχνία τον οδήγησε το Μάρτιο του 2013 να δημιουργήσει το δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net θέλοντας να δώσει το βήμα σε κάθε δημιουργό για να δημοσιεύσει αλλά και να μιλήσει για τις δημιουργίες του.

Έχει γράψει τα βιβλία “Παράδρομος στο χρόνο” (2013), “Ταντίνιο, το χαμογελαστό κοχύλι” (2014), “Ο δάσκαλος και ο καθρέφτης” (2015) ενώ υπάρχουν ακόμα δύο βιβλία του που είναι υπό έκδοση. Έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα #Tweet_Srories, “33 – τριάντα τρία”, “Μια παράξενη Κυριακή”, “Ένα ταξίδι… αλλιώς’’, “Ιστορίες με δύο όψεις” και “Μια εικόνα… Χίλιες λέξεις!” ενώ οι ιστορίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ιστοσελίδες ανάλογου ενδιαφέροντος και εφημερίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top