Fractal

Κώστας Μουρσελάς: Το αίνιγμα της ανάγνωσης και της γραφής

 

[Με αφορμή μια συνάντησή του με την Ομάδα Βιβλίου στο Κορωπί]

 

 

«Οι ασκήσεις επί χάρτου περιλαμβάνουν σημειώσεις που κατά καιρούς κρατούσα, πότε γράφοντας κάποια λογοτεχνικά βιβλία και πότε, επιστρέφοντας στο σπίτι, μετά από ερεθιστικές κουβέντες – σε καφετέριες και ταβερνεία- με φίλους, γύρω από θέματα αισθητικής. Βασικά, γραφόντουσαν περισσότερο για να διατηρήσω στη μνήμη μου κάποιες σκέψεις μου και κάποιες ιδέες μου, σαν μια παρακαταθήκη για προσωπική μου χρήση, και καθόλου για να λειτουργήσουν ως κάποια θεωρητικά θέσφατα – γύρω από προβλήματα αισθητικής – για τους άλλους>.

Έτσι απλά – απευθυνόμενος σαν σε φίλους- και απίστευτα γενναιόδωρα, ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς, μας φιλοξενεί στο εργαστήρι του. Μας φανερώνει τους γρίφους του και τα κλειδιά του, μας αφηγείται το παρελθόν των ηρώων του, μας περιγράφει την ανατομία τους και αποκωδικοποιεί όλα εκείνα που κάνουν τον Κωνσταντή και τον Λούη αθάνατο στις συνειδήσεις μας, τον Λουκά και τον Σόλωνα σάρκα από τη σάρκα μας και αίμα από το αίμα μας.

Διότι η Έμμα Μποβαρύ μπορεί και να είναι η σύζυγος του διπλανού κυρίου. Και οι ήρωες ενός βιβλίου μπορεί κάλλιστα να κυκλοφορούν σπίτι μας.

Έτσι, σήμερα, στα πλαίσια του πολιτιστικού δεκαήμερου «Σφήττεια 2003» ο Δήμος Κορωπίου, το Πνευματικό Κέντρο, η Ομάδα Βιβλίου του Πνευματικού Κέντρου, και εγώ προσωπικά, έχουμε με την μεγάλη χαρά να καλωσορίσουμε στο Κορωπί πρώτα έναν φίλο, διότι ο Κώστας Μουρσελάς, ξέρει και μπορεί και είναι σπουδαίος φίλος, και έναν από τους πιο σπουδαίους συγγραφείς της εποχής μας, και είμαι σίγουρη ότι ο χρόνος θα το αποδείξει.

Στη ζωή του, που δεν υπήρξε η ευκολότερη, θα τα δείτε εξάλλου και στα βιογραφικά του – πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συλλαμβάνεται ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο και ως δημόσιος υπάλληλος απολύεται από την Χούντα και ευτυχώς- έχουν ήδη υπάρξει τα βιβλία:

«Ω τι κόσμος μπαμπά!»,

«Ενυδρείο», «Οι φίλοι»,

«Η κυρία δεν πενθεί», «Το αυτί του Αλέξανδρου»,

«Μαχαίρι στο κόκαλο», «Άνθρωποι και άλογα»,

«Εκείνος και… Εκείνος»,

«Εφημερεύομεν» και «Εθνική Κωμωδία», όσον αφορά τα θεατρικά.

Καθώς και τα μυθιστορήματα: «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας» και «Το παιχνίδι των τεσσάρων» που το συνυπογράφει με τους Γιώργο Σκούρτη, Αντώνη Σουρούνη και Πέτρο Τατσόπουλο».

 

 

Στο βιβλίο του «Ασκήσεις επί χάρτου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» στη σειρά «Σκέψη, Χρόνος, Δημιουργοί», και αποτελεί το πρώτο μιας σειράς δέκα βιβλίων, ο συγγραφέας μας ανοίγει κυριολεκτικά τα χαρτιά του. Ήρωες και βιβλία που αγάπησε, σκέψεις και διλήμματα που τον βασάνισαν, συζητήσεις που φτάνουν ενίοτε σε απύθμενο βάθος αλλά και το πως γεννιέται ένας ήρωες και πως στήνεται η αχλή μιας ιστορίας, παρελαύνουν από τις σελίδες του όπου ο συγγραφέας αποφασίζει να μας «πάρει» μαζί τις μυστικές διαδρομές του.

Ως αναγνώστης πρώτα- διότι θα πρέπει να σας πω ότι ο Κώστας Μουρσελάς είναι ένας σπουδαίος και γενναιόδωρος αναγνώστης- αλλά και ως συγγραφέας που χτίζει τους ήρωές του, κυριολεκτικά, ωσεί θεός. Με τα συστατικά μας.

Πρόθεση που είχε ήδη φανεί από το προηγούμενο μυθιστόρημά του «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας», όπου και μας επέτρεπε να παρακολουθούμε τη σκέψη του.

Στις σελίδες αυτού του πρωτοποριακού μυθιστορήματος, θα αναγνωρίσουμε τα θραύσματα μιας κατακερματισμένης ζωής, όπως είναι η εποχή μας. Καθώς και μια μικρή πόλη που θα μπορούσε να είναι η πόλη, η γειτονιά και το σπίτι μας.

Σε εκείνους τους δρόμους, περιδιαβαίνουν πρόσωπα μελαγχολικά και ευάλωτα, τρυφερά και αναιδή, που μονίμως θέλουν να αποδράσουν από τον εαυτό τους, από το σπίτι τους, από την πλήξη και τη μιζέρια τους, απ’ τη μιζέρια των άλλων.

Πρόσωπα ανικανοποίητα, που ξόδεψαν κόπο, χρόνο και δάκρυα για να αποτύχουν, δεν είναι εύκολη η ευτυχία!

Απ’ εκείνο ήδη το μυθιστόρημα ο συγγραφέας μας δάνεισε τη σκέψη του και τα μάτια του, μυώντας μας εκ των ένδον στην μαγεία της ιστορίας που τα έγκατά όταν το κατορθώσουμε να τα’ αντικρίσουμε- την αυξάνουν, τελικά.

Έτσι, σήμερα, ο Κώστας Μουρσελάς, βρίσκεται εδώ ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Πρώτα, βέβαια, για να τον γνωρίσουμε. Κι ύστερα για να μας μιλήσει για την ατέρμονη και μαγική διαδικασία της ανάγνωσης και της γραφής. Να μας αποκαλύψει την πίσω πλευρά των βιβλίων. Διότι ο κόσμος των ηρώων υπάρχει και μετά από το τέλος της ιστορίας. Κι ενδεχομένως και να υπήρχε και πριν. Για να μας μάθει να διαβάζουμε, να γράφουμε, να συζητάμε, να αποκωδικοποιούμε, να μεταφράζουμε σε ζωή, τα σημαδάκια που βλέπουμε να απλώνονται αινιγματικά στο άσπρο χαρτί.

Επειδή και ο επαρκής αναγνώστης υπάρχει. Κι αυτό είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση, τελικά. Είναι εκείνο ακριβώς που επιδιώκουμε κι εμείς μέσα από την Ομάδα.

Κώστας Μουρσελάς, λοιπόν, και «Ασκήσεις επί χάρτου» που, όπως έχει πει σε κουβέντα μας «θα κρατήσουν όσο και η ζωή του». Καλωσορίσατε κύριε, Μουρσελά, στο Κορωπί και στην Ομάδα Βιβλίου του Πνευματικού Κέντρου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top