Fractal

Κώστας Ακρίβος: «Πρέπει να υπάρχει συμφιλίωση για να πάει ο τόπος μπροστά»

Ρεπορτάζ: Αργυρώ Μουντάκη //

 

akrivos

 

Ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις συγγραφέα παρακολουθήσαμε την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στον Ιανό στην Σταδίου στην Αθήνα, στις «Συναντήσεις με συγγραφείς» που φιλοξενούνται κάθε δεύτερη Τετάρτη στο café του Ιανού, όπου ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με Έλληνες συγγραφείς για το έργο τους και τη ζωή τους και μαζί σχολιάζουν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας ανιχνεύοντας και αναδεικνύοντας τον άνθρωπο-συγγραφέα.

 

Η συζήτηση με τον Κώστα Ακρίβο ξεκίνησε με τον Νίκο Θρασυβούλου να τον ρωτάει για τη ζωή του και το χωριό του στις Γλαφυρές Βόλου. Ο Κώστας Ακρίβος μίλησε με μεγάλη αγάπη για το χωριό του και την ιστορική του σημασία, ενώ είπε ότι «αυτοχαρακτηρίζομαι χωριατόπαιδο» καθώς «δεν με κρατάει η πόλη και το διαμέρισμα. Θέλω να φεύγω και να οδοιπορώ στα βουνά». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έξι χρόνια, που ήταν εσώκλειστος στο οικοτροφείο της Μητρόπολης Δημητριάδος, τα οποία όπως είπε δυσκολεύεται να αγγίξει λογοτεχνικά. Την αγάπη του συγγραφέα για το ποδόσφαιρο και την επιθυμία του να γίνει ποδοσφαιριστής σχολίασε ο Νίκος Θρασυβούλου, ενώ ο Κώστα Ακρίβος είπε «με αυτό το όνειρο κοιμόμουν και ως φοιτητής». Την αυτοκτονία στενού του φίλου βίωσε στη συνέχεια στη στρατιωτική του θητεία. Η ταραχή που του προκάλεσε το τραγικό αυτό γεγονός εκτονώθηκε με τη συγγραφή ενός διηγήματος.

Ως φιλόλογος της δημόσιας εκπαίδευσης ο Κώστας Ακρίβος είπε ότι η «πολιτεία κωφεύει» ως προς πολλά θέματα που αφορούν στην ουσία της Παιδείας και τόνισε την ανάγκη να διδαχθούν τα παιδιά ολόκληρα λογοτεχνικά κείμενα. Ο ίδιος προσπαθεί ιδιαίτερα να παρακινήσει τα παιδιά να ανοίξουν βιβλία μελετώντας μαζί τους στο μάθημα των Νέων Ελληνικών ολόκληρα βιβλία λογοτεχνών. Μας εντυπωσίασε η εκμυστήρευσή του ότι το «Πανδαιμόνιο» το έγραψε επειδή ταράχτηκε ακούγοντας στο Άγιο Όρος έναν ηλικιωμένο μοναχό να παραδέχεται ότι δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του γυναίκα, καθώς από μωρό βρέθηκε στο Άγιο Όρος και δεν έφυγε ποτέ από εκεί. Στην ερώτηση του Νίκου Θρασυβούλου αν είναι ένθεος, ο Κώστας Ακρίβος απάντησε «Προσπαθώ να είμαι ένθεος, υπάρχουν πολλοί πειρασμοί, όλα τα πράγματα δεν εξηγούνται με νόμους της φυσικής ή με την μεταφυσική». Για τον Αλφόνς δήλωσε: «Ο Αλφόνς με καταδιώκει όλη μου τη ζωή. Δεν ξέρω αν θα απαλλαγώ από αυτόν». Ενώ για την συγγραφική του ιδιότητα: «ένας συγγραφέας προσπαθεί διά βίου και μάταια να αυτοβιογραφηθεί». Στην ερώτηση αν άλλαξε πουκάμισο το φίδι με την νέα κυβέρνηση ο συγγραφέας απάντησε «δεν ξέρω αν άλλαξε πουκάμισο, ένα φανελάκι πάντως το άλλαξε», ενώ έδειξε την ανησυχία του για την τρίτη θέση ακροδεξιάς παράταξης στα αποτελέσματα των εκλογών λέγοντας «θα έπρεπε αντί πανηγυρισμών να κατεβάσουν τα κόμματα πλερέζες. Το αυγό του φιδιού έχει επωαστεί και έχει βγάλει και κλωσσόπουλα. Πώς θα κάνεις τη Ρωμιοσύνη του Ρίτσου όταν ο άλλος έχει ζωγραφίσει τον αγκιλωτό σταυρό στο μπράτσο, κι όταν πλησιάζεις κατεβάζει το μανίκι;».

 

kostas_akrivos

 

Μιλώντας για βιβλία που τον σημάδεψαν στην παιδική του ηλικία μίλησε για τα πρώτα βιβλία που του έκανε δώρο ο πατέρας του, ενώ εκείνος του είχε παραγγείλει δερμάτινη μπάλα. «Ο βαρκάρης του Βόλγα» και τα «Ήμερα και άγρια του βουνού και του λόγγου» ήταν τα πρώτα βιβλία που του έφερε ο πατέρας του και τον μάγεψαν, ενώ το τρίτο που τον σημάδεψε ήταν το «Μπεν Χουρ». Αν έπρεπε φεύγοντας από το σπίτι του που «καίγεται» να σώσει ένα βιβλίο, αυτό θα ήταν το «Μομπυ Ντικ». Για τα συγγραφικά του σχέδια είπε ότι «προσπαθώ να παλέψω με τον Όμηρο και την Οδύσσεια. Προσπαθώ να φέρω πρόσωπα της Οδύσσειας στη σύγχρονη ζωή». Ο Κώστας Ακρίβος τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, για τον εκδοτικό οίκο και τους ανθρώπους του δήλωσε την αγάπη του και τις οικογενειακές πλέον σχέσεις του μαζί τους.

Κλείνοντας ο Κώστας Ακρίβος δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρχει συμφιλίωση για να πάει ο τόπος μπροστά». Μια εξαιρετική προσωπογραφία του Κώστα Ακρίβου σε ένα κατάμεστο από κόσμο φιλόξενο Ιανό, κόσμο που φάνηκε ότι ήξερε από λογοτεχνία και τον Κώστα Ακρίβο ως συγγραφέα, αλλά και με τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλου να εκμαιεύει τις πιο μύχιες πτυχές του συγγραφέα.

akrivos2

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top