Fractal

Διήγημα: “Ψυχή Τε”

Του Χάρη Κοντονίκα // *

 

 

1f6

 

 

Φυσικά και πόνεσε. Ο πόνος είναι προειδοποίηση. Όσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος τόσο πιο οξύς ο πόνος. Πόνεσε πολύ. Εκατοντάδες φωνές προσπάθησαν να τον σταματήσουν, σειρήνες περιπολικών, ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ηχούσαν στο κεφάλι του, στο νευρικό σύστημα, πιο μέσα, στο είναι του. Όλο το σώμα μια προειδοποίηση, μια φωτεινή επιγραφή κινδύνου, η πίεση στα κόκκινα, κάτι κακό ερχόταν, κάτι πολύ κακό.

Βρισκόταν στο μοιραίο σταυροδρόμι σε μοιραία στιγμή. Έπρεπε οπωσδήποτε να πάρει μια απόφαση. Έπρεπε. Μια απόφαση – έστω και λάθος – είναι καλύτερο από μια μη-απόφαση, δεν είναι; Δηλαδή τι; Να καθόταν και να περίμενε; Δε θα σταματούσε ο κόσμος όσο περίμενε. Θα συνέχιζε. Και μετά ποιος ξέρει ποιες και πόσες άλλες αποφάσεις θα ορμούσαν καταπάνω του ζητώντας να τις επιλέξει. Αποφάσεις σπερματοζωάρια. Εκατομμύρια αποφάσεις θα τρέχαν καταπάνω του αλλά εκείνος θα μπορούσε να επιλέξει μία τη φορά. Καλή, κακή, όμορφη, άσχημη, πάντως μία. Τη δική του απόφαση.

Και οι άλλες, οι μη επιλαχούσες τι γίνονται; Γίνονται τύψεις, όνειρα, δυνατότητες, λάθη ή γίνονται τίποτα, κενό, όπως οι δρόμοι που δεν πατήθηκαν, οι γωνίες που δεν έστριψε κανείς, οι φανταστικές γωνίες, τα μεγάλα ερωτηματικά: τι θα γινόταν αν;

Εκείνος αποφάσισε. Επέλεξε. Όχι λογικά. Ας πούμε ψυχοσωματικά. Ναι υπήρξε ένας διαπληκτισμός μεταξύ καρδιάς και νου. Δε μας είναι ξεκάθαρο ποιος κέρδισε. Μας έγινε όμως σαφές ότι το μεγαλύτερο ανθρώπινο επίτευγμα είναι η επικράτηση της λογικής έναντι του συναισθήματος. Καθώς και η επικράτηση του συναισθήματος έναντι της λογικής. Δισυπόστατο το ανθρώπινο μεγαλείο!

Η επόμενη στιγμή ήταν τραγική. Προφανώς και δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο – πως μπορεί να είναι κανείς; Το σώμα έσκισε με ορμή τον αέρα. Στο τέλος της διαδρομής περίμενε μια ψηλή, καλλίγραμμη, συμπαγής, πακτωμένη, μπετονένια κολόνα. Ήταν από εκείνες τις στιγμές που προλαβαίνεις και ακούς έναν ήχο – πριν την καταστροφή – και ξέρεις – ξέρεις όμως – ότι κάτι πολύ άσχημο πρόκειται να συμβεί – ίσως γιατί έχει ήδη συμβεί – στο επόμενο δευτερόλεπτο. Πως ακούγεται το “κρακ” του αχίλλειου τένοντα μέσα στο αυτί προτού συνειδητοποιήσεις ότι δε μπορείς πια να περπατήσεις; Πως ακούς το “μπαμ” της σφαίρας προτού τη συναντήσεις; Ή πως φτάνει στα αυτιά σου το “σ’ αγαπώ” του δικού σου ανθρώπου όταν εκείνος έχει πάψει από καιρό να είναι δικός σου; Έτσι σηματοδοτούν ήχοι, κρότοι, λαλιές – ή και η απουσία τους – κάποιο οδυνηρό τέλος. Πες το προειδοποίηση, στάδιο προετοιμασίας, μη σε πιάσει το κακό εξ απήνης – έτσι δεν ορίσαμε τον πόνο;

Άκουσε τον ήχο. Αυτό το άκουσε. Το σώμα διαλύθηκε από την πρόσκρουση. Κομμάτια παντού γύρω από τη γκρι, καλλίγραμμη κολόνα. Ελαφρύτερη από όλα, η ψυχή αιωρήθηκε για λίγο και μετά έπεσε και κείνη στις πλάκες αναπηδώντας και αφήνοντας ένα γλυκό ήχο “τικ τικ τακ” προτού μείνει ακίνητη.

Εκείνος έσκυψε και μάζεψε την ψυχή από τις πλάκες. Την έφερε μπροστά στα μάτια του και την κράτησε έτσι κάμποση ώρα. Δεν έχεις κάθε μέρα την ευκαιρία να περιεργαστείς μια ψυχή. Την έβαλε στην τσέπη απαλά και ήρεμος πια, ελαφρύτερος, γύρισε την πλάτη στον εαυτό του και έφυγε.

Ο απλός παρατηρητής είδε μονάχα κάποιον να σπάει το βιολί του. Μονάχα αυτό.

 

 

* Ο Χάρης Κοντονίκας γεννήθηκε το 1971. Ενίοτε γράφει, αλλά κυρίως σβήνει.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top