Fractal

Πολύχρωμα αιμάτινα μονοπάτια

Γράφει ο Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

«Κόκκινη βασίλισσα» της Victoria Aveyard, Εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 464

 

Στο βασίλειο της Νόρτας όλα καθορίζονται από το χρώμα του αίματος που κυλάει στις φλέβες του εκάστοτε ατόμου. Όσοι έχουν ασημένιο αίμα, οι Ασημένιοι, είναι οι άρχοντες του κόσμου καθώς είναι προικισμένοι ταυτοχρόνως με υπεράνθρωπες ικανότητες. Επί παραδείγματι, μπορούν να ελέγξουν το ανθρώπινο μυαλό, τον καιρό, τα στοιχεία της φύσης κτλ. Αντιθέτως, όσοι έχουν κόκκινο αίμα, οι Κόκκινοι, βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση. Αναγκάζονται να πραγματοποιούν τα καπρίτσια των ισχυρότερων αποτελώντας έτσι την εργατική και στρατιωτική τάξη του βασιλείου. Μια νεαρή Κόκκινη, η Μάρε, προσπαθεί να βρει μια θέση μέσα σ’ αυτόν τον σκληρό κόσμο. Κατά τύχη θα βρεθεί στο παλάτι και εκεί μπροστά στους κοινωνικά ισχυρότερους θα αποκαλύψει μια υπεράνθρωπη κρυμμένη ικανότητα. Ο βασιλιάς θα τρομοκρατηθεί. Θα δημιουργήσει μια πλεκτάνη για να μην φανερωθεί το μυστικό. Γιατί έτσι και μαθευτεί ότι μια Κόκκινη μπορεί να αποκτήσει δυνάμεις Ασημένιου, τότε το υπάρχον καθεστώς θα καταρρεύσει. Ποιος όμως είναι τελικά εκείνος που θα βγει κερδισμένος απ’ αυτή την πλεκτάνη;

Η Victoria Aveyard είναι νέα συγγραφέας και η «Κόκκινη βασίλισσα» αποτελεί το πρώτο της βιβλίο, το οποίο την οδήγησε στη συγγραφική καταξίωση. Είναι γεγονός ότι χάρης εκείνο αναδείχθηκε το 2015 από την ιστοσελίδα Goodreads στην κατηγορία της ως η καλύτερη λογοτέχνης που πραγματοποίησε το συγγραφικό της ντεμπούτο. Αυτή της η επιτυχία σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του έργου της προκαλέσαν έντονες συζητήσεις γύρω από το όνομά της και τις επακόλουθες συγκρίσεις με τις συγγραφείς Σούζαν Κόλινς («Αγώνες Πείνας») και Βερόνικα Ροθ («Τριλογία της Απόκλισης»).

Πράγματι η Aveyard παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με τις παραπάνω δημιουργούς, αλλά και ουσιαστικές διαφορές όσον αφορά το στυλ γραφής και την πλοκή. Η ιστορία παρουσιάζεται με πρώτο πρόσωπο από την πρωταγωνίστρια Μάρε. Οι σκηνές είναι κινηματογραφικές με έντονη δράση και ερωτισμό. Η νεαρή Αμερικανίδα φαίνεται να χρησιμοποιεί την πεπατημένη κυρίως για να ξεγελάσει τον αναγνώστη οδηγώντας τον σ’ ένα ευκολοδιάβατο μονοπάτι. Ωστόσο, σε μια πραγματικότητα όπου ο «οποιοσδήποτε μπορεί να προδώσει οποιονδήποτε» τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Ο ηρωισμός μετατρέπεται σε δειλία, το καλό σε κακό και η αγάπη σε μίσος. Έτσι, φανερώνεται με ενάργεια και η αδυναμία του ανθρώπου να κάνει τη σωστή επιλογή όταν έχει ζήσει μια ζωή ποτισμένη από μίσος. Το κοινωνικό υπόβαθρο της Μάρε δεν τη βοηθάει να αντιληφθεί όλα όσα διαδραματίζονται μπροστά της. Οι σκέψεις της είναι απλοϊκές και επηρεάζονται διαρκώς από την απέχθεια που νιώθει για τους κοινωνικά ανώτερους Ασημένιους. Παράλληλα, οι δύο γιοι του βασιλιά βρίσκονται σ’ έναν συνεχόμενο ανταγωνισμό λόγω των οικογενειακών προβλημάτων. Ο μικρότερος αδερφός νιώθει μειονεκτικά έναντι του μεγαλύτερου, πιστεύοντας ότι οτιδήποτε κι αν κάνει θα εξακολουθεί να παραμένει η σκιά του. Επίσης, η χρησιμοποίηση του χρώματος του αίματος για τον κοινωνικό διαχωρισμό θυμίζει τις φυλετικές διαφορές που επικρατούν μέχρι σήμερα λόγω του χρώματος του δέρματος. Ο φυλετικός ρατσισμός, άλλωστε, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο της Μάρε.

Εν κατακλείδι, η «Κόκκινη βασίλισσα» είναι ένα αξιοπρόσεκτο έργο, το οποίο υπόσχεται τη δημιουργία μιας πολλά υποσχόμενης σειράς βιβλίων. Είναι ευκολοδιάβαστο και καταπιάνεται κυρίως με το μίσος, τις κοινωνικές ανισότητες και τον φυλετικό διαχωρισμό. Σ’ έναν κόσμο που όλα καθορίζονται από το χρώμα του αίματος είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top