Fractal

Κλεονίκη Δεμίρη: Πάθος για το τραγούδι.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παναγόπουλο //

 

Demiri1

Μου είναι κομμάτι δύσκολο να πω την Νίκη με το πραγματικό της όνομα, το Κλεονίκη δηλαδή. Με την Νίκη που μου είπε πως δημόσια πρέπει να την λέω Κλεονίκη – με το Κλεονίκη κάνει καριέρα- γνωριστήκαμε στη Φολέγανδρο το 2004. Συστηθήκαμε μια μέρα που βιάζονταν να προλάβει το καράβι της επιστροφής στην Αθήνα. Πόσο παράδοξο. Ανυπομονούσε να φτάσει στον Πειραιά. Την περίμεναν πρόβες με την χορωδία της ΕΡΤ για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τα χρόνια πέρασαν με την τραγουδίστρια- Κλεονίκη- Δεμίρη χαθήκαμε και ξαναβρεθήκαμε χρόνια αργότερα όταν ανάβοντας την τηλεόραση, την ημέρα που η ΕΡΤ ετοιμάζονταν να ραγίσει, την είδα δακρυσμένη ως μέλος της Χορωδίας της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης να ερμηνεύει τον Εθνικό Ύμνο. Η Νίκη που εδώ και τώρα πρέπει να λέω «Κλεονίκη» έχει καλούς λόγους να μας απασχολεί σήμερα. «Τρέχει» σόλο καριέρα. Και παρ’ όλες τις φουρτούνες που πέρασε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, παραμένει πιστή σ’ αυτό που αγαπά πολύ: την ερμηνεία μουσικής.

 

– Μια χρονιά φεύγει. Ποια στιγμή της θα θυμάσαι για καιρό;

Θα θυμάμαι την καλοκαιρινή περιοδεία μου στα ελληνικά νησιά. Ήθελα χρόνια να ταξιδέψω στο Αιγαίο τραγουδώντας. Οι χώροι όπου τραγούδησα, ο αυθορμητισμός και η ζεστασιά του κοινού σε αυτές τις συναυλίες θα αποτελούν πάντα πηγή έμπνευσης για μένα. Μια από τις πιο όμορφες στιγμές που έζησα ήταν όταν, κατά τη διάρκεια εκείνων των εμφανίσεων, έφτανε η στιγμή να ερμηνεύσουμε παραδοσιακά τραγούδια αλλά και κομμάτια Ελλήνων συνθετών που δεν είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό το πόσο άρεσαν. Ήταν υπέροχο όταν, ακούγοντάς τα, είδα αρκετό κόσμο αληθινά συγκινημένο.

 

– Υπάρχει στιγμή του 2014 που θέλεις να ξεχαστεί το γρηγορότερο δυνατό;

Να ξεχαστεί δεν γίνεται, δυστυχώς… Επιθυμώ μόνο να επουλωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η πληγή της απώλειας της μητέρας μου που έχασα αιφνίδια φέτος..

 

– Τί κάνεις αυτή την περίοδο;

Προετοιμάζομαι για συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Θα συνεργαστώ με έναν συνθέτη που θαυμάζω εδώ και καιρό, τον Δημήτρη Μαραμή. Θα πάρω μέρος σε δύο συναυλίες ερμηνεύοντας τραγούδια που έγραψε πάνω σε ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη. Η πρώτη συναυλία θα γίνει στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας στις 31 Ιανουαρίου, η δεύτερη στη Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 6 Φεβρουάριου του 2015. Επίσης, συνεργάζομαι ξανά με τον μαέστρο Δημήτρη Μπουζάνη στο πιάνο, με τον όποιο θα κάνουμε δυο παραστάσεις στο «Polis Art» στις 11 και 18 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τραγούδια Ελλήνων συνθετών, αλλά και τραγούδια από τη Μεσόγειο. Με τον Δημήτρη Μπουζάνη, τον Πάνο Κανελλόπουλο στο μαντολίνο και τον Σταύρο Παργινό στο βιολοντσέλο, έχουμε σαν στόχο να κάνουμε παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με τραγούδια από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Μια από αυτές τις παραστάσεις θα είναι στη ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Λάρισα, στο Δημοτικό Ωδείο στις 5 Μαρτίου του 2015. Κάτι που θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω είναι η συμμετοχή μου στον δίσκο με τίτλο «Ο Νοέμβρης των ματιών της» του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη που παρουσιάστηκε στον Ιανό στις 15 Δεκέμβρη. Είμαι ευτυχής γι’ αυτή μου τη συμμετοχή, γιατί τραγούδησα τέσσερα πολύ όμορφα τραγούδια σε στίχους της Αναστασίας Μητσοπούλου, του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, και δικούς μου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2014.

 

– Αν δεν κάνω λάθος πολλοί άνθρωποι σε αναγνωρίζουν, ακόμα και αν δεν σε γνωρίζουν, από την ημέρα που η Ορχήστρα και η χορωδία της ΕΡΤ ερμήνευσε τον Εθνικό Ύμνο. Τί θυμάσαι από εκείνη την εποχή;

Τα μάτια των συναδέλφων μου όταν πέρασα την πόρτα του Ραδιομέγαρου στις 11 Ιουνίου του 2013. Ήμασταν βουρκωμένοι. Ήταν αδύνατο σε μια βραδιά να διαγράψουμε στιγμές που νοηματοδοτούσαν τις ζωές μας.

 

– Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως αν κυβερνήσει η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι κάτι που θα επιδιώξει άμεσα. Τι σκέφτεσαι γι’ αυτό;

Το περιμένουμε και ευχόμαστε ότι θα επανορθώσει την αδικία που έγινε εις βάρος μας. Περιμένουμε, επίσης, την επαναλειτουργία και των τριών μουσικών συνόλων – της Συμφωνικής Ορχήστρας, της Χορωδίας και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής.

 

– Υπηρετείς ένα είδος μουσικής που μπορεί να δίνει κύρος στους ερμηνευτές του αλλά απέχει πολύ της δόξας και της παχιάς αμοιβής. Έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις «παύση» στο ρεπερτόριο που ερμηνεύεις για να κερδίσεις αυτό που θα ονομάζαμε «εμπορική επιτυχία»;

Επιλέγω να τραγουδήσω ό,τι μιλάει στη ψυχή μου… Η αλήθεια και η αυθεντικότητα μπορούν να φέρουν εμπορική επιτυχία. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

 

– Ποια είναι η συναυλία που έδωσες και δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Είναι πολλές εκείνες που μου έδωσαν συναισθηματική και καλλιτεχνική πληρότητα. Διαλέγω, όμως, τον Απρίλη του 2012. Την, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, συναυλία με τον κύκλο τραγουδιών «Για την Ελένη» του Μάνου Χατζιδάκι. Πέραν της συγκινησιακής ατμόσφαιρας, ήταν και η υποστήριξη της όλης ιδέας από το μαέστρο Δημήτρη Μπουζάνη, τότε διευθυντή της Χορωδίας της ΕΡΤ. Επίσης, αξέχαστη μου μένει η συμμετοχή μου στη συναυλία κινηματογραφικής μουσικής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ τον Νοέμβριο του 2011, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Η συνεργασία μου μαζί του ήταν μεγάλη τιμή, ενώ ο ενθουσιασμός του κοινού σε αυτή την συναυλία θα μείνει ανεξίτηλος στη μνήμη μου.

 

Demiri2

 

– Τί ονομάζεις τέχνη;

Πόσο εύκολα ορίζεται; Τέχνη για μένα είναι ό,τι είναι αληθινό και βοηθάει στην εξέλιξη μας. Ό,τι κάνει καλό στην ψυχή των ανθρώπων.

 

– Τί είναι αυτό που ονομάζουμε ταλέντο;

Είναι δώρο… που όμως χρειάζεται πολλή μελέτη, πειθαρχία, θέληση, επιμονή και εν τέλει ευθύνη.

 

– Τί είναι η Ελλάδα σήμερα;

Η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά εμπνευσμένους μουσικούς και δημιουργούς που αντιστέκονται δημιουργώντας και αγωνίζονται να επιβιώσουν όταν όλα γύρω τους προσπαθούν να τους καταδικάσουν στην αφάνεια.

 

Κλεονίκη Δεμίρη, ένα σύντομο βιογραφικό: 

Η Κλεονίκη Δεμίρη γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε τραγούδι στην τάξη της Αγγέλας Λαλαούνη παίρνοντας το δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο το 2000. Παρακολούθησε μαθήματα, επίσης, με τη Μίσσα Ικεούτσι (2001 έως το 2002) και σήμερα παρακολουθεί μαθήματα με την Mechthild Σταματάκη. Κατέχει πτυχία αρμονίας και αντίστιξης.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Αντώνη Κοντογεωργίου και με τη Varena Schweizer στην Ιταλία.
Υπήρξε μέλος της Χορωδίας της ΕΡΤ από τον Νοέμβριο του 2000 έως το κλείσιμο της (11 Ιουνίου 2013). Υπήρξε, επίσης, μέλος της χορωδίας του Ελληνικού Φεστιβάλ από το 2001 έως το 2005 και του Συνόλου Λυρικών Καλλιτεχνών του Παναγή Μπαρμπάτη ως σολίστ και ως χορωδός.
Έχει ηχογραφήσει για την ταινία «Χειμωνιάτικη Νοσταλγία» σε μουσική Γιάννου Αιόλου και, επίσης, για τη θεατρική παράσταση «Angels Footsteps» (Agrigento της Ιταλίας), επίσης σε μουσική Γιάννου Αιόλου.
Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες κι έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και σε μουσικές σκηνές της Αθήνας από το 1997 μέχρι σήμερα.
Συμμετείχε ως σολίστ στη συναυλία « Μεγάλος Ερωτικός» του Μ. Χατζιδάκι, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα των Μουσείων, στη ραδιοφωνική συναυλία του Δευτέρου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε απευθείας μετάδοση και στη Ρόδο.
Τραγούδησε στην ραδιοφωνική συναυλία του Τρίτου Προγράμματος με τίτλο «Δια χειρός τρίτου», απόσπασμα από τον κύκλο «Ο άνθρωπος που του πήραν τον ίσκιο» σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Την ίδια χρονική περίοδο συμμετείχε στην όπερα «Ορέστεια» του Γ. Ξενάκη στο Montpelier της Γαλλίας ως μια από τις τρεις κορυφαίες (Θέατρο «Opera Berlioz»).
Συμμετείχε στη συναυλία κινηματογραφικής μουσικής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη, Βασίλη Τσαμπρόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Πραγματοποίησε ραδιοφωνική συναυλία σε απευθείας μετάδοση στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τον κύκλο τραγουδιών «Για την Ελένη» του Μ. Χατζιδάκι και σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μπουζάνη στο πιάνο, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο στο μαντολίνο και τον Τεό Λαζάρου στο κοντραμπάσο.
Συνεργάζεται με μαέστρο Δημήτρη Μπουζάνη σε ένα πρόγραμμα για φωνή και πιάνο με τραγούδια από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Επίσης, συνεργάζεται με τη συνθέτρια Σοφία Καμαγιάννη (πιάνο) σε ένα πρόγραμμα Ελλήνων και ξένων συνθετών αλλά και τραγούδια της Σοφίας Καμαγιάννη.
Το χειμώνα και την άνοιξη του 2013 – 2014 πραγματοποίησε συναυλίες σε γνωστές μουσικές σκηνές και θέατρα της Αθήνας και το καλοκαίρι του 2014 σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα (Κως «Θερινά Ιπποκράτεια», Σίφνος, Κέα, Οινούσες, Αίγινα κ.α. και στην Τεχνόπολη του δήμου της Αθήνας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών).
Συμμετέχει στο δίσκο με τίτλο «Ο Νοέμβρης των ματιών της» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014 σε μουσική του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top