Fractal

Γράφοντας για παιδιά

Γράφει ο Eλπιδοφόρος Ιντζέμπελης //

 

 «Το ταξίδι των παραμυθιών», Κατερίνα Καριζώνη, εκδόσεις Ανάτυπο

 

Είναι δύσκολο για ένα συγγραφέα που γράφει για ενήλικες να γράψει βιβλία για παιδιά. Γιατί θέλει διαφορετική τεχνική και πρέπει να γνωρίζει το συναισθηματικό κόσμο και τη ψυχολογία του παιδιού. Το παιδικό βιβλίο και ιδιαίτερα το εικονογραφημένο διαπαιδαγωγεί τα παιδιά και πλάθει συνειδήσεις που θα αναπτυχθούν με την πνευματική ωρίμανση. Ο συγγραφέας βουτά τη πένα του και αρχίζει το ταξίδι του. Θα γράψει μια ιστορία ή παραμύθια. Η Κατερίνα Καριζώνη προτιμά το δεύτερο. Γράφει παραμύθια. Διαλέγει οκτώ παράταιρους φίλους. Το φεγγάρι , τη λεμονιά, ένα κορίτσι που φορά ξυλοπάπουτσα, ένα τελώνιο, το γάιδαρο, μια γυναίκα, δυο γυαλιστερές ελιές και μια ακατάδεκτη βασίλισσα. Οι ήρωες που θα μας ταξιδέψουν στη χώρα του παραμυθιού μαζεύονται με ένα σκοπό. Να λύσουν την απορία που τους βασανίζει εδώ και καιρό. Για ποιο λόγο υπάρχουν τα παραμύθια; Για να πετύχουν το σκοπό τους ξεκινούν το ταξίδι με ένα καράβι. Και τα παραμύθια διαδέχονται το ένα το άλλο. Με επινοήσεις και πρωτοτυπία έτσι ώστε οι ιστορίες που παρουσιάζονται να είναι έξυπνες και ουσιώδεις. Στο παραμύθι «Το ωραιότερο βιβλίο» μια φιλόδοξη γυναίκα ονειρεύεται να γίνει φημισμένη συγγραφέας. Και κάνει το παν να το πετύχει.

Η υπερβολή όμως έχει και το κόστος. Στην ιστορία «Οι τρεις πεντάρες» ένα μικρό κορίτσι δεν έχει να φορέσει παπούτσια. Επινοεί τρόπους για να ξεφύγει από την φτώχεια της. Και η αγαθή της σκέψη την σώζει! «Γιατί η λεμονιά κάνει λεμόνια», ο καλόγερος συνομιλεί με την λεμονιά. Από την ιστορία μαθαίνουμε γιατί είναι ξινά τα λεμόνια. Στις «Δυο ελιές», γνωρίζουμε ότι η φιλοξενία είναι το σπουδαιότερο πράγμα στη ζωή. Ακόμη και δυο ελιές μπορούν να χορτάσουν τον καλεσμένο. Στα «Παιδιά του φεγγαριού», ο Σίμος γράφει ποιήματα. Είναι από την ψυχή του, τα ποιήματα γραμμένα, αλλά ο κόσμος δεν θέλει να ονειρευτεί μαζί του. Μόνο μια βασιλοπούλα ονειρεύεται και ταξιδεύει με τη ικανότητα του Σίμου να γράφει . «Το τελώνιο και το πιλάφι», μας διδάσκει ότι η πλεονεξία τιμωρείται. Στο «Άρωμα της αγάπης» η συγγραφέας γράφει για την βασίλισσα που από τα παθήματα μαθαίνει την καλοσύνη και την αγάπη. Μια άλλη αστεία ιστορία είναι «Ένας ποιητής για κλάματα», ένας γεωργός γράφει ποιήματα και τα απαγγέλλει, στον γάιδαρό του. Ο γάιδαρος είναι ο μόνος που υπομένει το αφεντικό του αλλά όχι και τα ποιήματά του. Έτσι αντιδρά και κάνει τη μικρή του επανάσταση. Γκαρίζει για να σταματήσει το αφεντικό του να του διαβάζει ποιήματα.

Όμορφες ιστορίες , καλογραμμένες , με την αίσθηση του χιούμορ από μια συγγραφέα που τα καταφέρνει εξίσου καλά τόσο στην ποίηση, στη πεζογραφία αλλά και στα παιδικά βιβλία. Πολυτάλαντη με τη προσωπική της γραφή η Κατερίνα Καριζώνη μας διασκεδάζει με τις ιστορίες της και μας αφήνει μια γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. «Το ταξίδι των παραμυθιών», είναι μια περιπλάνηση στο χώρο των παιδιών. μια πρόταση ανάγνωσης για τα παιδιά, αλλά γιατί όχι και για τους μεγάλους, που παραμένουν στην ψυχή ακόμη παιδιά.

 

 

Η συγγραφέας Κατερίνα Καριζώνη

 Η συγγραφέας Κατερίνα Καριζώνη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top