Fractal

Για τον Γιάνη

Γράφει ο Μίνως–Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

«Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» του Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, Εκδ. Πατάκη, σελ. 314

 

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερε τα πάνω-κάτω σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας έχασαν την πρωτοκαθεδρία τους και στον πρωθυπουργικό θώκο ανέβηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ) σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού και έβαλε σαν στόχο να διαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις της χώρας και την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο Υπουργός Οικονομικών χρήστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος  είχε σαν αποστολή να βγάλει την Ελλάδα από τη μέγγενη της κρίσης χρέους. Στο πλευρό του βρέθηκαν διάφοροι ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι με στόχο να βοηθήσουν στη συνολική προσπάθεια. Ένας εξ αυτών, ο Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, είχε αναλάβει και το συντονισμό «της εργασίας μιας μικρής ομάδας που προετοίμασε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που αποτύγχαναν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη» (σελ. 275). Σ’ αυτό το βιβλίο έχουν συγκεντρωθεί δημοσιευμένα άρθρα, εμπιστευτικά μηνύματα του Γκάλμπρεϊθ, καθώς και μια σύνοψη του περίφημου «Σχεδίου Χ».

Ο Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, πέρα από στενός συνεργάτης και φίλος του Βαρουφάκη, είναι κάτοχος της έδρας Government/Business Relations Lloyd M. Bentsen, Jr. στο LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν. Δημοσιεύει τακτικά άρθρα για περιοδικά γενικού ενδιαφέροντος, ενώ στο ενεργητικό του έχει παραπάνω από οκτώ βιβλία. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του έργου «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ».

Το παρόν βιβλίο έχει γραφτεί λόγω της συμμετοχής του Αμερικάνου οικονομολόγου στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας από την κρίση χρέους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον είναι αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και τη σύντροφό του, Δανάη Στράτου. Ο Γκάλμπρεϊθ δούλεψε αμισθί όλους τους μήνες που βρισκόταν στο πλευρό του τότε Υπουργού Οικονομικών, συνεισφέροντας ταυτοχρόνως σε πολλά ανοιχτά μέτωπα. Μέσα από τα διάφορα κείμενά του, και τα εμπιστευτικά μηνύματα προς τον Βαρουφάκη και τους διάφορους αξιωματούχους, αναδεικνύονται οι προσπάθειες της τότε κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων∙ οι διαφωνίες, τα ρίσκα, και οι κρυφές ατζέντες των εμπλεκόμενων πλευρών.

 

James K. Galbraith

 

Επιπλέον, είναι γεγονός ότι φανερώνονται έκδηλα οι απόψεις του ίδιου του συγγραφέα σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει για να υπάρξει λύση τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και σ’ εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από τη σελίδα 41: «Και έτσι το ελληνικό κράτος, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα εξακολουθήσουν την καθοδική πορεία τους, με τις υστερήσεις των φορολογικών εσόδων να οδηγούν σε περικοπές δαπανών, τα ανεξόφλητα δάνεια σε κατασχέσεις, και οι χρεοκοπίες να οδηγούν τελικά στην εξαγορά του τραπεζικού συστήματος από ξένους. Ταυτόχρονα, η χώρα θα μετασχηματιστεί, τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία και η ακίνητη περιουσία της θα ξεπουληθούν. Η Ελλάδα θα καταλήξει να μοιάζει λιγότερο με υπερήφανη και αυτάρκη ευρωπαϊκή χώρα και περισσότερο με χώρα (ας πούμε) της Καραϊβικής εξαρτημένη από τις ΗΠΑ. Τα άτομα με ικανότητες θα εξακολουθήσουν να την εγκαταλείπουν και η εργατική τάξη της είτε θα μεταναστεύσει κι αυτή είτε θα βυθιστεί σε έσχατη ένδεια. Ή μπορεί να αγωνιστεί…».

Εν ολίγοις, το βιβλίο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον καθώς είναι ένα ανάγνωσμα που διαβάζεται εύκολα, δίνοντας αρκετές απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση του κυβερνητικού σχήματος εκείνης της περιόδου. Τέλος, προκαλεί έντονο προβληματισμό λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες από τις δυσοίωνες προβλέψεις του συγγραφέα φαίνεται να γίνονται πραγματικότητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top