Fractal

Εισαγωγή στη βουδιστική φιλοσοφία

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

Joan Duncan Oliver «Καφές με τον Βούδα», Μετάφραση: Έφη Πυρπάσου, εκδ. Πατάκη, 200, σελ. 166

 

Πως θα ήταν να μπορούσες  να συνομιλήσεις με τον ίδιο το Βούδα; Nα συνομιλήσεις σε κλίμα χαλαρό αλλά ουσιαστικό και να του αποσπάσεις όσες απαντήσεις μπορείς; Mέσα από την κουβέντα αυτή  και στην οποία φαντασία και πραγματικότητα συμπλέουν μαθαίνουμε πολλά βιογραφικά στοιχεία που αφορούν στο Βούδα καθώς και  στοιχεία για τη διδασκαλία και την πνευματική του κατεύθυνση. Υποθετικές οι ατάκες, αλλά παράλληλα άκρως διαφωτιστικές. Δίνουν στίγμα. Ενδιαφέρουν! Στην αρχή του βιβλίου η κατατοπιστική εισαγωγή της τραγουδίστριας, τραγουδοποιού, περφόρμερ και ακτιβίστριας Άννυ Λένοξ. Σημειώνει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Η βουδιστική φιλοσοφία μπορεί να εμπνεύσει στον καθένα από μας αισιοδοξία, θυμίζοντάς μας απλά να παίρνουμε μια ανάσα, να ζούμε χαλαρά μέρα τη μέρα, λεπτό το λεπτό…» Ακολουθεί μια  σύντομη βιογραφία του Βούδα (563-483π.χ) και μετά μπαίνουμε στο κυρίως σώμα του βιβλίου με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που ερεθίζουν, αφυπνίζουν, προβληματίζουν, ξεβολεύουν.

Έξυπνο βιβλίο από την Joan Duncan Oliver που το λειτουργικό του σχήμα βοηθά να το παίρνεις μαζί σου και να ανατρέχεις σε αυτό κάθε στιγμή.

Η ανατομία του ανθρώπινου πόνου και η συμφιλίωση με αυτόν, η ανατομία της επιθυμίας, οι τέσσερις ευγενείς Αλήθειες, ο Διαλογισμός ως στάση ζωής, αυτά και άλλα αποτελούν μερικά από τα θέματα της συζήτησης. Κάτι που επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στο βιβλίο και ηχεί στ αυτιά μας σαν ρεφρέν είναι το εξής: «Από τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, μπορείς να εκτιμήσεις βαθύτερα τα πράγματα όπως είναι, χωρίς να ελπίζεις ούτε να αγωνιάς για το τι μπορεί να συμβεί ή να μη συμβεί στο μέλλον.» Και παρακάτω: «Η παροδικότητα μας μαθαίνει πόσο ανόητο είναι να προσκολλώμεθα σε μια ιδέα.»Τι σημαίνει άραγε «ανυπαρξία εαυτού»; Περνούν όλοι από την μεταμψύχωση; H σαμσάρα τι είναι; Αν κανείς εφαρμόσει τις δέκα τελειώσεις (γενναιοδωρία, ηθικότητα, αυταπάρνηση, σοφία, επιμονή, υπομονή, ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα, καλή διάθεση και ψυχική γαλήνη), πώς θα είναι η ζωή του; Οι αρετές και οι θετικές πράξεις οδηγούν στη χαρά, ενώ οι αρνητικές πράξεις οδηγούν στον πόνο. Η απληστία, ο θυμός, η άγνοια γεννούν το αρνητικό κάρμα! Ο άνθρωπος έχει πάντα την επιλογή να διαλέξει πώς θέλει τη ζωή του να τη διαμορφώσει! Και μπορεί να το κάνει έχοντας πάντα στη σκέψη του ότι κάθε τι που κάνει έχει αντίκτυπο.

Μπορεί η επιθυμία να μας οδηγήσει στην αληθινή ευτυχία; Σύμφωνα με τον Βούδα μπορεί! Αν και η παγίδα  καιροφυλακτεί. Ακολουθώντας κανείς τις επιθυμίες του χάνει το σημαντικό, παύει να ενδιαφέρεται για την αφύπνισή του. Αλλά γίνεται κανείς να πάψει να έχει επιθυμίες πηγαίνοντας αντίθετα στη φύση του; H επιθυμία είναι ίσως μέρος της πνευματικής αναζήτησης του ανθρώπου και δύσκολο έως ανέφικτο να αποδομηθεί. Η επιθυμία  μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά πάντα είναι απαραίτητη να υπάρχει!

 

Joan Duncan Oliver

 

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο είναι οι τύψεις και η λειτουργία τους. Οι τύψεις δεν πάνε μαζί με την ευτυχία, θολώνουν το μυαλό. Διαβρώνουν την ποιότητα του ανθρώπου, του βάζουν εμπόδιο στην εξέλιξη και τη δημιουργία. Θέλει εξάσκηση για να απαλλαγείς από αυτές, αλλά αξίζει τον κόπο, αφού η ζωή σου θα γίνει πιο διαυγής! Ακόμα η αγάπη του εαυτού πρέπει να εξισορροπείται από την αγάπη για τους άλλους. Η ευγενική αγάπη φέρνει την ψυχική  ισορροπία, απαραίτητη για να πορευθεί κανείς σε έναν σκληρό και αντιφατικό κόσμο!

Ο Βούδας, ο «Αφυπνισμένος», ένας από τους μεγαλύτερους πνευματικούς ηγέτες του κόσμου, προτείνει φιλοσοφία στην ουσία, που αν κανείς την ακολουθήσει, δίνεται η υπόσχεση μιας ουσιαστικής ζωής, καθαρής και απαλλαγμένης από κάθετι περιττό, τοξικό ή ψυχοφθόρο. Καταβύθιση στον εαυτό, αλλά και πορεία προς την ανάταση, την αυτογνωσία, το Φως!

Η ζωή δεν παύει ποτέ να μας διδάσκει μέσω του ξαφνιάσματος, της ανατροπής, της διάψευσης! Και είναι πάντα σημαντικές οι σκέψεις που κάνουμε για ό,τι μας συμβαίνει.

Το βιβλίο είναι μια σύνοψη, μια εισαγωγή στη Βουδιστική φιλοσοφία και δίνει το έναυσμα να ερευνήσει κανείς βαθύτερα, εφόσον κρίνει ότι όλα αυτά τον αφορούν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top