Fractal

Ιστορικές φυσιογνωμίες Ξανά: Λένιν, Σοπενχάουερ, Πόε

Γράφει η Ελένη Γκίκα //

 

mart

 

met_lenin«Η απόγνωση είναι φυσιολογική γι’ αυτούς που δεν καταλαβαίνουν την αιτία του κακού, δεν βλέπουν καμιά διέξοδο και δεν έχουν την δύναμη να αγωνιστούν».

Θα πρέπει να γυρίσεις ανάποδα το βιβλίο [εάν δεν είναι η φράση στην πρώτη σελίδα] για να διαπιστώσεις πως είναι ο Λένιν πίσω απ’ αυτό:

Όνομα: Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν

Γέννηση: 22 Απριλίου 1870, Σιμπίρσκ, Ρωσική Αυτοκρατορία

Αιτία θανάτου: εγκεφαλικό επεισόδιο

Υπηκοότητα: ρωσική/ σοβιετική

Ιδιότητα: δικηγόρος, πολιτικός ηγέτης, θεωρητικός του μαρξισμού.

Και με φωτογραφία ταυτότητος το πρόσωπό του, ως εξώφυλλο, το βιβλίο προαναγγέλλει μια συνοπτική κατατοπιστική βιογραφία με την υπογραφή του Lars D. Lih. O L.D.L για την ιστορία, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο Πρίνστον. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Ντιουκ και στο κολέγιο Ουέσλι, έχει εκδώσει μελέτες για τον Λένιν και την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Στις 296 σελίδες του ιδιαίτερου αυτού και κομψού τόμου, με το οποίο εγκαινιάζουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο τις «Μικρές βιογραφίες» προσώπων που άλλαξαν την Ιστορία, τα Γράμματα και τις Τέχνες, σε ιδιαίτερο σχεδιασμό με διπλό εξώφυλλο του Βασίλη Παπαγεωργίου, η ζωή του Λένιν από τα φοιτητικά του χρόνια και ολόκληρη η μετέπειτα ιστορική του διαδρομή. Οι πρώτες συγκρούσεις, η Οκτωβριανή Επανάσταση και οι εμφύλιες διαμάχες, με γλώσσα απλή και ξεκάθαρη δομή.

«Το καθηλωτικό πορτρέτο ενός επαναστάτη, το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί με εξαιρετική προσοχή και διακριτικότητα. Ένα βιβλίο που καλύπτει ένα κενό στη βιβλιογραφία και απευθύνεται τόσο σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές όσο και στο ευρύτερο κοινό» έχει ήδη γραφτεί [University of Michigan]

 

met_sopΣτην ίδια σειρά, με το διπλό εξώφυλλο και την δεξιοτεχνική ευσύνοπτη γραφή, «Άρτουρ Σοπενχάουερ».

Στο πρώτο εξώφυλλο:

Όνομα: Άρτουρ Σοπενχάουερ

Γέννηση: 22 Φεβρουαρίου 1788, Ντάντσιχ

Θάνατος: 21 Σεπτεμβρίου 1860, Φρανκφούρτη

Αιτία Θανάτου: καρδιακή ανεπάρκεια

Υπηκοότητα: γερμανική

Ιδιότητα: καθηγητής πανεπιστημίου, φιλόσοφος, συγγραφέας και μουσικολόγος.

Στο οπισθόφυλλο [εξώφυλλο στην διαφορετική εκδοχή] μια φράση του αντιπροσωπευτική:

«Κάθε κοινωνική συναναστροφή απαιτεί αμοιβαία προσαρμογή και διάθεση, γι’ αυτό όσο πιο μεγάλη τόσο πιο ανούσια. Εντελώς ο εαυτός του μπορεί να είναι κανείς μόνο εφόσον μείνει μόνος του. Μόνο τότε είναι ελεύθερος».

Βιογράφος ο Peter B. Lewis, που έχει διδάξει φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και έχει επιμεληθεί την έκδοση Wittgenstein, Aesthetics and Philosophy.

Στις 232 σελίδες του βιβλίου, η παιδική ηλικία του φιλοσόφου που φωτίζει ιδιοσυγκρασία και μετέπειτα ζωή προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, σταθμοί και θεώρηση ζωής. «Ένα βιβλίο που αφορά οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη μουσική, τη λογοτεχνία και τις τέχνες καθώς και όσους στοχάζονται πάνω στα αιώνια ερωτήματα για το νόημα της ζωής», όπως έχει γραφτεί [Colose].

 

met_poeO τρίτος της εκδοτικής παρέας, είναι ο Έντγκαρτ Άλαν Πόε, ο πατριάρχης της αστυνομικής λογοτεχνίας και του φανταστικού ο μεγάλος διαμορφωτής:

Όνομα: Έντγκαρ Άλαν Πόε

Γέννηση: 19 Ιανουαρίου 1809, Βοστόνη, ΗΠΑ

Θάνατος: 7 Οκτωβρίου 1849, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ

Αιτία Θανάτου: αδιευκρίνιστη

Υπηκοότητα: αμερικανική

Ιδιότητα: συγγραφέας, ποιητής, κριτικός.

«Νευρικός –πολύ, πολύ, εξωφρενικά νευρικός ήμουν και παραμένω. Γιατί όμως εξακολουθείτε να λέτε πως είμαι τρελός;», η φράση κλειδί.

Βιογράφος, ο Kevin J. Hayes, καθηγητής Γλώσσας στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ο οποίος έχει εκδώσει μελέτες με θέμα τον Πόε καθώς και τον Τόμας Τζέφερσον.

Στις 240 σελίδες του βιβλίου, ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Πόε και τα σημαντικότερα γεγονότα της ταραχώδους ζωής. Οι βάσεις της σύγχρονης λογοτεχνίας απ’ εκείνον και μέσ’ απ’ αυτήν.

«Μια πολύ καλά τεκμηριωμένη, σύντομη βιογραφία. Οι πάμπολλοι θαυμαστές το Πόε θα βρουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου μια διαφωτιστική εισαγωγή στη ζωή και στο έργο του μεγάλου συγγραφέα» όπως έχει ήδη γραφτεί [Virginia Magazine].

Στην ίδια σειρά των εκδόσεων «Μεταίχμιο» έπεται συνέχεια. Ομοίως ενδιαφέρουσα, και ιστορικά θελκτική.

 

* Δημοσιεύθηκε στο Έθνος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top