Fractal

Iστορία ενηλικίωσης

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

 

Γιώργος Κοκοτός «Το χωράφι της Μαρούλαινας», εκδόσεις Πατάκη 2016

 

Πρόλογος Βασίλης Βασιλικός.

«Αιγαίο, Αύγουστος του 1989. Το Tani Blue ανοίγει πανιά για την Κρήτη, σ’ ένα ταξίδι επιστροφής προς την πατρίδα. Πάνω στο µικρό ιστιοφόρο, ο Γιώργος µε σύντροφο τον γιο του, αποτολµώντας µια γενναία κατάθεση ψυχής, ξεκινά να ξεδιπλώνει τις αναµνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό του, τις Δαφνές, έως την απότοµη, τραγική “ενηλικίωσή” του. Η αποκρουστική πραγµατικότητα του Β΄ Παγκοσµίου πολέµου αλλά και της εµφύλιας σύρραξης δοσµένη µέσα από τα µάτια ενός παιδιού… Κι η Ελλάδα που αλλάζει µέχρι τα µέσα της δεκαετίας του 1960, µέσα από τα µάτια ενός νέου.

“Διαβάζοντας το βιβλίο του Γιώργου Κοκοτού, καθώς το µεγαλύτερο µέρος του αφορά την Κρήτη και κυρίως το χωριό (Δαφνές) όπου µεγαλώνει το µικρό αγόρι (ο Γιώργος της αφήγησης), µου ήρθε στον νου το θεατρικό του Κεχαΐδη “Δάφνες και πικροδάφνες” που, τονίζοντας τη λήγουσα, θα µας έδινε το “Δαφνές και πικροδάφνες”. Γιατί ο πόλεµος που ξεκινά µε τη µάχη της Κρήτης κι ο Εµφύλιος που ακολουθεί µόνο πίκρες φέραν στο νησί και στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, αυτό που καταφέρνει ο συγγραφέας είναι την “πίκρα” να τη βιώνουν µόνο οι µεγάλοι, ενώ το παιδί (πρωταγωνιστής του βιβλίου) έχει, σαν παιδί που είναι, το µερτικό του στο παιγνίδι και τη χαρά. Κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσής του, η Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 επιστρέφει µε συναρπαστική ενάργεια στους συνοµήλικους σήµερα -τότε έφηβους- αναγνώστες, ενώ για τους νεότερους που δε ζήσαν αυτή την εποχή, ο ταλαντούχος συγγραφέας µε σπαρταριστές περιγραφές που βασίζονται στη λεπτοµέρεια θα τους κάνει να νοµίζουν ότι βλέπουν µια ασπρόµαυρη ταινία του παλιού, καλού ελληνικού κινηµατογράφου”. (από τον πρόλογο του Βασίλη Βασιλικού)

 

 

Ένα βιβλίο με εξαιρετική αφήγηση στηριγμένη σε βιώματα του συγγραφέα από την Κρήτη, την Κατοχή μέχρι την Αθήνα του 1960.Με αναφορές επίσης στην δράση του φιλέλληνα –συγγραφέα Λή Φέρμορ. Η ζωή στο κτήμα του παππού με τον τρύγο και τα γλέντια, οι χαρακτήρες και οι σχέσεις των συγγενών που καθορίζουν την μετέπειτα πορεία του ήρωα –αφηγητή περιγράφονται με έναν ρέοντα λόγο εξαιρετικά. Πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα με την πέννα του συγγραφέα κεντρίζουν την συμπάθεια του αναγνώστη. Το οικογενειακό πλαίσιο (παππούδες, θείες, θείοι, ξαδέλφια, φίλοι) και οι γονείς διαμορφώνουν την προσωπική ταυτότητα του ήρωα- συγγραφέα καθοριστικά. «Τα δύσκολα χρόνια» της κατοχής και των προσωπικών απωλειών με το φίλτρο του χρόνου κατορθώνουν να αποδώσουν μια ενδιαφέρουσα αφήγηση. Τα μικρά εμβόλιμα κείμενα που έχουν άλλη γραμματοσειρά στο κείμενα «δένουν» την ροή της αφήγησης εξαιρετικά και πλέκουν το χθες με το σήμερα μοναδικά. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα Γλωσσάρι που βοηθάει τον αναγνώστη σημαντικά. Οι υπότιτλοι δείχνουν την εκδοτική επιμέλεια και φροντίδα του βιβλίου.

Οι λεπτομέρειες των γεγονότων δεν κουράζουν αλλά χαρίζουν μια κίνηση και φρεσκάδα στην αφήγηση και θυμίζουν όντως κινηματογραφική ταινία όπως αναφέρει και στο πρόλογο ο Βασίλης Βασιλικός .

Ένα κείμενο που σε παίρνει μαζί του και δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

«Κι όπως λέει ο γνωστός συγγραφέας James Redfiield

“Τίποτα απ ότι συμβαίνει στη ζωή μας δεν συμβαίνει συμπτωματικά»(σε΄59)

Εύχομαι από την καρδιά μου να βρίσκει συνεχώς νέους αναγνώστες και να μην χαθεί μέσα στην συνεχή εκδοτική παραγωγή των ημερών μας. Είναι ένα βιβλίο που από στόμα σε στόμα θα συζητηθεί!

 

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Κοκοτός γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1936 στην Κρήτη. Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και στη συνέχεια φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο απέκτησε τα διπλώματα του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού και του Πολιτικού Μηχανικού. Ασχολήθηκε με πολεοδομικές μελέτες, μεταφορές κατολισθαινόντων οικισμών στην Ευρυτανία και με μελέτες και εφαρμογές ρυμοτομικών σχεδίων. Αργότερα, ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές κτηριακών κυρίως έργων, ιδιωτικών και δημοσίων, στη Ρόδο και στην Κρήτη. Είναι δημιουργός πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελούντα της Κρήτης, όπως επίσης και ιδρυτής της εταιρείας Κτήμα Γ. Κοκοτού και της οινοποιητικής εταιρείας Σεμέλη, παραγωγού των ομώνυμων κρασιών. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και είναι τακτικό μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, αρχικά ως κολυμβητής, στη συνέχεια ως αθλητής στίβου στον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο και αργότερα ως μέλος του Πανελληνίου Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης και κυβερνήτης ιστιοπλοϊκού σκάφους σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τα διοικητικά αθλητικών ομίλων, διατελέσας αντιπρόεδρος του Π.Ο.Ι.Α.Θ., πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ιππικού Τριάθλου. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στο golf. Είναι παντρεμένος και έχει δυο γιους, μια κόρη και μια εγγονή. Έργα του: «Τζια-θερμιά», εκδ. Gema, 2010 «Το χωράφι της Μαρούλαινας», εκδ. Πατάκη

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: «Lipases and Lipids», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2000

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top