Fractal

Ιωάννης Πάππος: “Η ανάγκη να ανήκεις”

Συνέντευξη στην Αντιγόνη Καρύδη //

 

pappos1

 

«Το Hotel Living θα μπορούσε να είναι Ο Μεγάλος Γκάτσμπι μετενσαρκωμένος σε μια σύγχρονη κόλαση πέρα και από τη φαντασία του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Είναι οδυνηρό• είναι ευφυές και σέξι• είναι αστείο και τραγικό. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα τρομακτικά όμορφο βιβλίο». Μάικλ Κάνιγχαμ, μπεστ σέλερ συγγραφέας, βραβευμένος με Πούλιτζερ για το μυθιστόρημα Οι Ώρες.

 

Ο Ιωάννης Πάππος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας, με καταγωγή από το Πήλιο. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του INSEAD, και έχει εργαστεί τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Ζει στη Νέα Υόρκη και το «Hotel Living», το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη,  έχει σημειώσει ήδη μεγάλη επιτυχία στην Αμερική. Στις σελίδες του:

Ο Στάθης Ρακής αφήνει το χωριό του στο Τρικέρι σπρωγμένος από την περιέργεια και την τύχη, για να βρεθεί στην Καλιφόρνια την εποχή της φούσκας των dot-coms. Επιστρέφει στην Ευρώπη για ΜΒΑ και στη συνέχεια πιάνει δουλειά σε γαλαζοαίματη εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων γεμάτη golden boys, που τον οδηγεί από πελάτη σε πελάτη και από πόλη σε πόλη. Ερωτευμένος με κάποιον που είναι το άκρως αντίθετό του (οικολογία, κομουνισμός, ανταρσία…), περνάει το λίγο χρόνο που δεν είναι φυλακισμένος στο γραφείο δικαιολογώντας τις επιλογές του, λεηλατώντας το μίνι μπαρ, παλεύοντας με την αϋπνία και παραγγέλνοντας ρουμ σέρβις (φαγητό, αλλά και άλλα…) σε σουίτες στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στο Παρίσι και στο Λονδίνο.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και καθώς η οικονομία καλπάζει ξέφρενα προς την επόμενη φούσκα, ο Στάθης συμπαρασύρεται προς τα πάνω και γίνεται μάρτυρας της παρακμής και των χρηματιστηριακών οργίων που θα οδηγήσουν στην κρίση του 2008, μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο που έχει στηθεί γύρω του. Σε ένα χώρο διαπλεκόμενων -από συγχωνεύσεις και εξαγορές μέχρι πολεμικούς ανταποκριτές και σταρ του Χόλιγουντ-, παραμένει ο αιχμάλωτος αουτσάινιερ: υπερβολικά Έλληνας για να μείνει, υπερβολικά κυνικός για να φύγει.
Μοναδικά ξενοδοχεία, κοστούμια ραμμένα κατά παραγγελία, insider trading, γροθιές, ουσίες και γρήγορο σεξ, σε μια ιστορία αγάπης αλλά και κοινωνικής κριτικής, γραμμένη από κάποιον που έζησε τα ιλιγγιώδη χάι του επιχειρηματικού κόσμου στα ’00s και επέζησε για να πει την ιστορία από μέσα.

 

pappos2

 

-Κύριε Πάππο, πώς θα παρουσιάζατε εσείς το «Hotel Living»;

Το Hotel Living είναι ένα μυθιστόρημα-άσκηση στο τι σημαίνει «σπίτι». Μια ιστορία αγάπης, λοιπόν, με την ευρύτερη έννοια της λέξης αγάπη –φιλία, έρωτας, οικογένεια. Αγάπη-ανάγκη για να ανήκεις, να έχεις ρίζες, μέσα σε μια δεκαετία φαινομενικά εύκολης αλλά αποπνικτικά διφορούμενης φούσκας.

 

-Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες του «Hotel Living» και ποια πιστεύετε ότι θα είναι συναισθήματα των αναγνωστών όταν ολοκληρώσουν την ανάγνωσή του;

Το μυθιστόρημα που έγραψα δεν προσπαθεί να πει στον αναγνώστη πώς να ζήσει. Αν βγάζει κάτι είναι μάλλον ερωτήσεις, όχι απαντήσεις. Είναι αφορμή για συζήτηση, όχι θέση. Μέχρι τώρα οι αναγνώστες μου έχουν πει πως το βιβλίο τούς έφερε συναισθήματα συμπάθειας (για συγκεκριμένους, λίγους χαρακτήρες), πόνου, ερωτισμού και θυμού.

 

 -Το «Hotel Living» βασίζεται σε δικές σας εμπειρίες, πραγματικά γεγονότα ή είναι κατά κύριο λόγο προϊόν μυθοπλασίας;

Το Hotel Living είναι πραγματικό γιατί το ζούσα όταν το έγραφα. Ζούσα τους χαρακτήρες του έναν-έναν. Έμπαινα μες στους ρόλους σαν ηθοποιός. Πήγαινα εκεί. Ήμουνα εκεί. Δεν μπορώ να γράψω αλλιώς.

 

hotel_living

 

-Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, Στάθης Ρακής, πόσο πιστεύετε ότι «φωτογραφίζει» το μέσο σημερινό Έλληνα (ηλικίας 40+);

Όταν βγάλεις τον μέσο Έλληνα από τα νερά του, τότε ναι, τον φωτογραφίζει. Ο Στάθης είναι από το Τρικέρι, είναι κατά κάποιο τρόπο ένας μέσος Έλληνας. Ένας καλός μαθητής από την επαρχία. Ξαφνικά βρίσκεται σε τελείως διαφορετικούς κόσμους. Γίνεται Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Θαυμάζει και κρίνει μαζί.

 

-Το «Hotel Living» είναι το πρώτο σας λογοτεχνικό έργο. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πως επηρέασαν –εάν επηρέασαν– έργο σας;

Είχα γνωρίσει, όταν ήμουν παιδί, τον Αντώνη Σαμαράκη–διάβασα όλα τα βιβλία του. Η λιτότητά του με συνόδευσε στο γράψιμό μου αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής μου. Ακόμη και στο πώς έφτιαχνα το σπίτι μου…

Αγαπώ τον αφοπλιστικό τρόπο που γράφει ο Αύγουστος Κορτώ.

Από το εξωτερικό, ανάμεσα στους κατεστημένους συγγραφείς μου αρέσουν η Didion και ο Cunningham. Από το νέο κύμα, ο Greenwell και ο Haslett.

 

-Έχετε ήδη κάποιες σκέψεις για το επόμενο βιβλίο σας; 

Ξεκίνησα το δεύτερο βιβλίο μου το 2013. Λέγεται «Drowning Zeus» και είναι μια ιστορία που εξελίσσεται στην Ελλάδα. Κάνει το Hotel Living να μοιάζει με ταινία με την Anne Hathaway.

 

 

Η πρώτη φωτογραφία είναι της Alexandra Stonehill

και η δεύτερη της Myriam Berkley

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top