Fractal

Οι δύο όψεις του Αμερικάνικου Ονείρου

Γράφει η Μαρία Βρέντζου // *

 

«Ιδού οι ονειροπόλοι» της Imbolo Mbue, μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου, εκδόσεις Κέδρος, 2016, σελ. 464

 

Μ’ αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα, η Imbolo Mbue, μετανάστρια στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Καμερούν, κατόρθωσε να κερδίσει το βραβείο Pen/Faulkner και να μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό το χρονικό μιας συγκινητικής ιστορίας μετανάστευσης μιας οικογένειας Καμερουνέζων στη Νέα Υόρκη.

Ύστερα από την άφιξή τους από την Αφρική, ο Γιέντε Γιόνγκα μαζί με τη σύζυγό του Νένι και τον εξάχρονο γιο τους Λιόμι, ζουν στο Χάρλεμ, όπου και η τύχη τους χαμογελάει αφού το φθινόπωρο του 2007 αυτός ο ιδιαίτερα εργατικός, τίμιος και αξιοπρεπής άντρας, προσλαμβάνεται ως σοφέρ του Κλαρκ Έντουαρντς, ανώτερου διευθυντικού στελέχους της Lehman Brothers. Ο μισθός είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός και έτσι το ζευγάρι τολμάει να ονειρευτεί ελεύθερα την πραγματοποίηση των επιθυμιών του. Η Νένι σπουδάζει χημεία, με απώτερο στόχο να γίνει φαρμακοποιός ενώ παράλληλα εργάζεται περιστασιακά για την Σίντι, γυναίκα του Κλαρκ ενώ ο Γιέντε είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα προκειμένου ο γιος του να ζήσει και να μεγαλώσει σε μία χώρα όπως η Αμερική, όπου μία μέρα θα κατορθώσει να γίνει κάποιος. Όλα κυλάνε ομαλά μέχρι την χρεοκοπία της Lehman Brothers. Θα καταφέρει ο Γιέντε να διατηρήσει τη δουλειά του και ως που μπορούν να φτάσουν οι δύο Καμερουνέζοι προκειμένου να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση ενός αμερικάνικου ονείρου που μοιάζει να έχει ξεφτίσει ακόμη και για τους ίδιους τους πολίτες της χώρας. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο μέσα από ένα δαιδαλώδες νομικό σύστημα που καθιστά σχεδόν ακατόρθωτη την απόκτηση της πολυπόθητης πράσινης κάρτας για τον κεντρικό ήρωα. Ο κίνδυνος της απέλασης γίνεται ολοένα και περισσότερο μία αναπόφευκτη πραγματικότητα.

Κι όμως, το βιβλίο αυτής της χαρισματικής νέας συγγραφέως σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι μία πραγματεία πολιτικής ορθότητας και αν και η ίδια σίγουρα θα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες δεν πέφτει στην παγίδα του να αντιπαραθέσει τους καλούς φτωχούς μαύρους απέναντι στους κακούς πλούσιους λευκούς. Αντιθέτως, με αφοπλιστική ειλικρίνεια μιλάει για τις σκληρές καταστάσεις στη ζωή των μεταναστών που μπορούν να τους μεταμορφώσουν όχι μόνο θετικά αλλά και αρνητικά, με πολλούς τρόπους.

 

Imbolo Mbue

 

Το σημαντικό είναι πως ανάμεσα στα δύο ζευγάρια αναπτύσσεται μία ανθρώπινη σχέση, πάντα βέβαια μέσα στα όρια της επαγγελματικής τους συνεργασίας. Έτσι, ως αναγνώστες έχουμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τα δύο διαφορετικά είδη του βίου και να καταλήξουμε στα δικά μας συμπεράσματα, αφού η Imbolo Mbue ούτε μαθήματα ηθικής παραδίδει, ούτε γίνεται διδακτική.

Προσωπική μου γνώμη πως μια ζωή φτώχιας και αβεβαιότητας που στερείται την αίσθηση του ανήκειν, της οικονομικής ασφάλειας και της κοινωνικής καταξίωσης είναι πολύ σκληρότερη από μία ζωή  φθαρμένων σχέσεων και υπαρξιακής κενότητας, έστω και αν κάπου στο βάθος καιροφυλακτεί η αυτοκτονία.

Το βιβλίο δεν θα ήταν το ίδιο δίχως την εκπληκτική μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου.

 

 

* Η Μαρία Βρέντζου γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1973. Σπούδασε Marketing Management στο Deree College και νομικά στα πανεπιστήμια του Cardiff και Buckingham. Εργάζεται ως δικηγόρος και αρθρογραφεί με θέμα το θέατρο στην ηρακλειώτικη εφημερίδα «Πατρίς». 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top