Fractal

Ιατρικά λάθη και άλλες ιστορίες

Γράφει η Ρίτα Βελώνη  // *

 

timthumb

 

Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1.200-1.500 περιπτώσεις πολιτών που έχουν πέσει θύματα ιατρικού λάθους, ενώ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο περίπου ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ότι έχει στην οικογένειά του περιστατικό ιατρικού σφάλματος ή σοβαρής παρενέργειας από φάρμακο που συνταγογράφησε κάποιος γιατρός. «…Ως επακόλουθο, ο αριθμός των περιπτώσεων που φτάνουν στη δικαιοσύνη για ιατρικό λάθος ολοένα και αυξάνεται…»

 

Εγχειρήσεις … for money

phakelakiΔουλεύοντας εδώ και 25 χρόνια στο ιατρικό ρεπορτάζ, τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου στο χώρο της υγείας έχουμε δει και ζήσει πολλά ! Γνωρίσαμε γιατρούς που, τα ιατρικά τους λάθη συγκαλύφτηκαν για να… συγκαλύψουν την υστεροφημία και τις ποινικές τους ευθύνες καθώς και γιατρούς που βάζουν τον ασθενή στο χειρουργείο, όχι για να τον κάνουν καλά , αλλά για να τα «πάρουν»! Ζήσαμε, επίσης, από πολύ κοντά, το ιατρικό «λάθος» που άλλαξε τη ζωή της Αλεξίας Έβερτ. Η ιστορία είναι πολύ γνωστή, αφορά την τραγική χειρουργική επέμβαση στον σύζυγό της Γιώργο Αλμπέρτη το 2005. Επίσης, αφορά μια πολύχρονη δίκη, αθώωση των γιατρών και την αυτοκτονία ενός εκ των τριών, που εγχείρισαν τον Γιώργο Αλμπέρτη, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο ένας άλλος άνθρωπος. Με δυο λόγια, από σωρεία λαθών και παραλείψεων των γιατρών, μία μικρή κύστη που βρέθηκε στον εγκέφαλο του κ. Αλμπέρτη κατάφερε να σβήσει το χαμόγελο του ζευγαριού.

 

Λένε πως ο κάθε χειρουργός έχει το προσωπικό του νεκροταφείο. Υπερβολικό;

Αληθινό» , απαντά ο χειρουργός και συγγραφέας Μιχάλης Γύρας, ο πρώτος γιατρός που μίλησε δημοσίως για το φακελάκι και τα ιατρικά λάθη, όχι των άλλων, μα τα δικά του! Ο οποίος, έπειτα από μια έντονη ζωή μεταξύ χειρουργείων, ζει πια στην Αίγινα, ασκώντας μια νέα «ειδικότητα», αυτήν της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Για να μην είμαι ωστόσο άδικη, όλα αυτά τα χρόνια που είμαι συντάκτρια υγείας, γνώρισα και γιατρούς, με έγνοια για τον άρρωστο, να εργάζονται στα νοσοκομεία μας, κάτω από τραγικά αντίξοες συνθήκες, χωρίς να παίρνουν ανάσα, κάνοντας ταυτόχρονα και χρέη νοσηλευτή. Αυτοί οι καλοί και, ανάμεσά τους, αρκετοί πολύ σπουδαίοι γιατροί, έρχονται αντιμέτωποι με ένα σύστημα υγείας που πάσχει θεσμικά. Αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα της χώρας, το θεσμικό έλλειμμά της, το οποίο εμποδίζει ικανούς και ταλαντούχους ανθρώπους (στη προκειμένη περίπτωση τους γιατρούς), να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

 

Γιατροί και φαρμακοβιομηχανίες: Mια ακριβή σχέση

 

Mizes-se-3000-giatrous-gia-na-sintagografoin-farmaka-gia-ti-holisterini

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καθημερινή διόγκωση των προβλημάτων στις δομές υγείας του τόπου μας (με κυρίαρχο πρόβλημα την δυσλειτουργία των νοσοκομείων), εκτός από πηγή ταλαιπωρίας για τους ασθενείς, γίνεται συχνά και πηγή διαφθοράς για τους ίδιους τους γιατρούς. Και δεν μιλάω μόνο για τα γνωστά «φακελάκια» που ακόμα και εν μέσω κρίσης καλά κρατούν. Αναφέρομαι στο ατέλειωτο «πάρτι» μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιριών, οι οποίες, στο πλαίσιο προώθησης των προϊόντων τους, προσφέρουν στους γιατρούς εκτός από ενημέρωση και διάφορες άλλες «παροχές». Ωστόσο, η στενή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους γιατρούς και τις φαρμακευτικές Εταιρίες, δεν αφορά μόνο την πολύπαθη χώρα μας . Όπως επισημαίνει σε άρθρο της με θέμα «Είναι ποτέ ένα δώρο απλώς ένα δώρο;» η γιατρός Ashley Wazana του Πανεπιστημίου MacGill του Καναδά, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» (JAMA): «είναι κοινό μυστικό ότι η φαρμακευτική βιομηχανία, ξοδεύει κάθε χρόνο μεγάλα ποσά για τους γιατρούς σε δώρα, γεύματα, ταξίδια, επιχορηγούμενες διαλέξεις και συμπόσια». Στόχος του άρθρου, το οποίο αποτελεί συνολική μελέτη 538 επί μέρους μελετών σχετικά με την αλληλεπίδραση γιατρών και φαρμακοβιομηχανίας, είναι να «καθοριστούν οι παράμετροι της σχέσης ανάμεσα στους γιατρούς και στη φαρμακοβιομηχανία, καθώς και η επίδραση αυτής της σχέσης στη γνώση, στη στάση και στη συμπεριφορά των γιατρών. Από τα βασικότερα συμπεράσματα της μελέτης είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη στενών σχέσεων ανάμεσα στους γιατρούς και στις φαρμακοβιομηχανίες έχει άμεση επίδραση στη συνταγογράφηση. Κάτι που διαπιστώνεται από την ταχύτητα με την οποία υιοθετείται ένα νέο φάρμακο, πιθανώς ακριβότερο από τα υπάρχοντα χωρίς να παρέχει κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με αυτά.

 

Υπάρχουν και θετικά στοιχεία

Αναμφίβολα στο φάσμα αυτής της σχέσης υπάρχουν ακραία σημεία. Το ποιο αρνητικό είναι ασφαλώς εκείνο που ενδεχομένως ο γιατρός θα χρηματιστεί άμεσα ή έμμεσα για να χρησιμοποιήσει προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. Στο άλλο άκρο είναι τα ερευνητικά κονδύλια, που οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν. Εδώ ακριβώς χρειάζονται ισχυροί μηχανισμοί κρατικής παρέμβασης, ώστε να διασφαλισθεί η εξέλιξη της έρευνας χωρίς διαπλοκή συμφερόντων.

 

 

ιατρικο-λαθος-copy

 

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες

* Υπολογίζεται ότι τα ιατρικά λάθη στη χώρα μας αγγίζουν τα 6.000 ετησίως, χωρίς φυσικά όλα να φτάνουν στη δικαιοσύνη. Αφενός συχνά το γεγονός αποκρύπτεται από τον ασθενή ή αποδίδεται σε φυσικό επακόλουθο της νόσου του και αφετέρου οι ασθενείς δεν επιθυμούν να μπλέξουν σε δικαστικές περιπέτειες θεωρώντας ότι απέναντί τους θα βρουν το «τείχος» του συστήματος.

* Σύμφωνα επίσης με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 70% των Ελλήνων ανησυχούν ότι θα υποστούν ένα ιατρικό σφάλμα, ενώ το 13% δηλώνουν ότι έχουν ήδη υποστεί ιατρικό σφάλμα σε νοσοκομείο.

* Τα τελευταία χρόνια, η τάση των καταγγελιών αυξάνεται, κυρίως λόγω ευαισθητοποίησης του κοινού και ενημέρωσης για τα δικαιώματά του, αλλά και μιας κρίσιμης αλλαγής στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που έδωσε τέλος στην αντίληψη ότι ο γιατρός είναι ο απόλυτος θεός της ιατρικής πράξης: πρόκειται για συνεργασία ιατρού-ασθενούς.

* Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι γιατροί προχωρούν σήμερα σε ασφάλιση αστικής ευθύνης σε περίπτωση ιατρικού λάθους. Για την ακρίβεια, τους το επιβάλουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζονται, ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται οι όμιλοι από το λογαριασμό.

* Στις ειδικότητες υψηλού κινδύνου για τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι οι χειρουργοί, οι ορθοπεδικοί, οι μαιευτήρες και γυναικολόγοι, οι αναισθησιολόγοι, οι ακτινοθεραπευτές και οι οδοντίατροι.

* Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά (από τον καθηγητή Γιάννη Πολλάλη, τον επίκουρο καθηγητή Αθανάσιο Βοζίκη και τη διδάκτορα Μαρίνα Ρήγα), κατά την οποία αναλύθηκαν 259 περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας που την τελευταία δεκαετία είχαν φτάσει στα δικαστήρια, το 73,7% είχαν ως συνέπεια τη μόνιμη αναπηρία ή το θάνατο. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν τις επεμβατικές ειδικότητες, με τη γενική χειρουργική να βρίσκεται στην πρώτη θέση (20%) και τη μαιευτική-γυναικολογία στη δεύτερη (15,4%). Ακολουθούν η ορθοπεδική, η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία και η μικροβιολογία.

* Από τα ερευνητικά δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η διαπίστωση ότι, όσο σπανιότερη είναι η συνεργασία μεταξύ των γιατρών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα σφάλματος εν ώρα εργασίας, ειδικά σε παθολόγους και παιδιάτρους. Επίσης, στους χειρουργούς όσο μειώνεται ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή τους στο επάγγελμα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα της δουλειάς.

 

YΓ. Για όσους αναρωτιούνται αν η σημερινή κρίση στη χώρα μας έχει οξύνει την ηθική συνείδηση των γιατρών δεν ξέρω σίγουρα τι να απαντήσω. Ίσως οι πιο νέοι βλέποντας οι περισσότεροι το όραμα του πλουτισμού να απομακρύνεται στο ορατό μέλλον, έρχονται όλο και πιο κοντά στον συνάνθρωπο που πάσχει και καταφεύγει στη βοήθειά τους.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top