Fractal

Και αν ο Μπόρχες δεν υπήρχε;

Γράφει ο Δημήτρης Καρύδας //

 

«Η συνωμοσία Μπόρχες», Γκαστόν Φιόρδα , Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. opera, σελ. 140

 

Βιβλίο έκπληξη από τον συγγραφέα Γκαστόν Φιόρδα και τίτλο ‘’Η συνωμοσία Μπόρχες’’. Το βιβλίο, διαστάσεων ουσιαστικά νουβέλας, ξεκινάει με αφετηρία την έρευνα ενός συγγραφέα που προσπαθεί να επιβεβαιώσει την ακραία θεωρία ότι στην πραγματικότητα ο Μπόρχες ως συγγραφική οντότητα δεν υπήρξε ποτέ αλλά ήταν ένας συγγραφέας-κατασκεύασμα από τους συντάκτες του λογοτεχνικού περιοδικού Sur.

Ο Αργεντίνος (όπως ο Μπόρχες) Γκαστόν Φιόρδα δημιουργεί ένα βιβλίο-υβρίδιο που μοιάζει με ψευτο-δοκίμιο και μεταφυσικό θρίλερ, χωρίς πάντως να είναι τίποτα από τα δύο. Στην πραγματικότητα, είναι μια εμπνευσμένη σπονδή στον ίδιο τον Μπόρχες αφού πολύ σύντομα η όλη ιστορία εξελίσσεται σε κάτι διαφορετικό. Γρήγορα, γίνεται αντιληπτό ότι ο συγγραφέας (ο όποιος συγγραφέας) είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής σε ένα βιβλίο που έχει γράψει ένας άγνωστος αλλά την εξέλιξη της ιστορίας αποφασίζουν οι αναγνώστες. Προφανώς και ο Φιόρδα είναι σφόδρα επηρεασμένος από το Μπορχεσιανό σύμπαν και αυτό φαίνεται έντονα. Ο Μπόρχες υπάρχει παντού μέσα στο βιβλίο με όλα αυτά που μας έμαθε, μας σύστησε ή χρησιμοποίησε κατά κόρον στη γραφή του. Όνειρα, καθρέφτες, βιβλιοθήκες, λαβύρινθοι, φευδεπίγραφοι συγγραφείς και έργα, ενώ σε πολλά σημεία του το βιβλίο έχει μεγάλα ‘’δάνεια’’ από διηγήματα του σπουδαίου Αργεντίνου συγγραφέα κάτι που κάνει την παρουσία του ακόμη πιο έντονη. Βασική συνθήκη πάντως για να το διαβάσει κάποιος είναι να έχει εντρυφήσει ή να είναι γνώστης, έστω και σε μικρό ποσοστό, της δουλειάς του Μπόρχες διαφορετικά κινδυνεύει να χαθεί σε ένα αχαρτογράφητο σύμπαν.

 

Γκαστόν Φιόρδα

 

Για όσους πάντως δεν είναι εξοικειωμένοι με τον Μπόρχες το βιβλίο προσφέρεται ως μια πραγματεία λογοτεχνικών-φιλοσοφικών στοχασμών όπως το πόσοι συγγραφείς μπορεί να γράφουν το ίδιο ακριβώς βιβλίο, τις σχέσεις του αναγνώστη με το βιβλίο και την μετάλλαξη της λογοτεχνίας μέσα στον χρόνο ή με αφορμή τον ίδιο τον χρόνο. Φυσικά, όσοι περιμένουν τη λύση του ‘’μυστηρίου’’ και την απάντηση στο αν ο Μπόρχες ήταν αυτόφωτος ή δημιούργημα της ομάδας Sur μάταια θα περιμένουν. Το βιβλίο σχετικά γρήγορα εκτρέπεται από την αφετηρία του και αυτή η παράξενη έρευνα γρήγορα καταλήγει να είναι μόνο η αφορμή και όχι το αίτιο. Εξαιρετική δουλειά και στη μετάφραση από τον μετρ του είδους Αχιλλέα Κυριακίδη, που προσθέτει με τη δική του αδιόρατη παρέμβαση το κάτι παραπάνω στη δουλειά του Φιόρδα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top