Fractal

Η σκιώδης φύση της αμφιβολίας

Γράφει η Τέσυ Μπάιλα //

 

Τζένη Μανάκη «Η σκιά της αμφιβολίας», εκδ. Όστρια

 

Η σκιώδης φύση της αμφιβολίας και ο τρόπος που μπορεί η αμφιβολία να γίνει η αφορμή ώστε να δημιουργηθούν νέες συνθήκες στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι ο αφηγηματικός πυρήνας του βιβλίου «Η σκιά της αμφιβολίας» της Τζένης Μανάκη.

Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη ιστορία με σαφείς άξονες δημιουργίας τις σχέσεις των ανθρώπων, τον έρωτα και τη φιλία, τη σχέση της αμφιβολίας με τη φιλοσοφική αναζήτηση και τον απαιτούμενο ρεαλισμό. Η Μανάκη υπογράφει ένα σύγχρονο και φιλόδοξο μυθιστόρημα για το χρόνο και την παράλληλη πορεία του ανθρώπου στο πέρασμά του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αφηγηματική του δομή. Η κινηματογραφική πλοκή αναγκάζει τους ήρωες του βιβλίου να υπεισέρχονται με ευκολία τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν, αντλώντας από αυτό την απαιτούμενη μνήμη που καθορίζει την αφηγηματική ροή του βιβλίου.

Με φιλοσοφική διάθεση, άρτιες περιγραφές, διακριτικό λυρισμό, εγκιβωτισμούς αυτόνομων ιστοριών και ζωντανούς διαλόγους η συγγραφέας πετυχαίνει να δώσει σε κάθε διάστασή τους τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων. Οι ενδόμυχες σκέψεις τους αποκαλύπτονται σε μια πορεία αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού και η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να ασχοληθεί και να αναδείξει σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Ο ρατσισμός, το προσφυγικό, η αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, η κατάπτωση των ηθικών αξιών στις σύγχρονες  κοινωνίες και ταυτόχρονα η σχέση του ανθρώπου με το ταξίδι και την επαφή με τη πολιτισμική διαφορετικότητα των λαών είναι μερικά από τα θέματα εκείνα τα οποία η Μανάκη θίγει.

Οι ζωές των ηρώων μετακινούνται ανάμεσα στην αμφιβολία και την αθωότητα, αφού είναι δεδομένη η σκιά της μέσα στον κοινωνικό ιστό των σχέσεων. Δεν είναι τυχαίο που η συγγραφέας διαλέγει να ενσωματώσει στο βιβλίο της τα λόγια του Πιραντέλλο: «Ο καθένας πιστεύει πως ο εαυτός του είναι ένας, μα γελιέται. Ο καθένας μας είναι τόσοι πολλοί-όσες οι δυνατότητες που υπάρχουν μέσα μας… Εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε παρά μονάχα ένα μέρος του εαυτού μας- και σίγουρα το λιγότερο σημαντικό».

Η ενδοσκόπηση των σχέσεων τονίζεται μέσα από τους ταπεινωτικούς δεσμούς της Ειρήνης με τον Πέτρο, την ομοφυλοφιλία, την οικογενειακή ρήξη ή υποστήριξη, τη φιλία. Κι όλα αυτά με τους δευτερεύοντες ήρωες να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και να βοηθούν τη συγγραφέα να επικεντρωθεί στην ουσιαστική και ενδόμυχη εξελικτική πορεία των πρωταγωνιστών.

 

Τζένη Μανάκη

 

Και από την άλλη ο χρόνος. Και η σχέση του με την απώλεια της ανθρώπινης σύνθεσης. Πόσο μπορεί να αλλάξει μέσα στον χρόνο ο άνθρωπος; Ποια στοιχεία της φύσης και της προσωπικότητάς του μπορούν να επιβιώσουν στη διάρκεια; Μπορεί να εκτιμηθεί και σε ποιο βαθμό όλη αυτή η διαφοροποίηση που υφίσταται και πώς αυτή αντανακλάται στις σχέσεις του με τους άλλους;

Ένα βιβλίο γραμμένο σε έναν γρήγορο και σύγχρονο ρυθμό, με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση να δίνει ζωντάνια στην αφήγηση, για την υπαρκτική αμφιβολία της εξέλιξης στο πέρασμα του χρόνου.

 

(δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ThinkFree)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top