Fractal

Οι πρωταγωνιστές του σύγχρονου πολιτισμού ή η Σημασία των Ανθρώπων της Επιστήμης

Γράφει η Δανάη Θηβαίου //

 

Οι θετικές- επιστήμες έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία χρόνια όπως είναι γνωστό. Στη καθημερινή μας ζωή, έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε τα επιτεύγματα των επιστημών χωρίς απαραίτητα να ενδιαφερόμαστε για την εργασία που έχει χρειαστεί. Αυτό για τα αποτελέσματα της τεχνολογίας και της εφαρμοσμένης επιστήμης. Πίσω από αυτά κρύβονται τα επιτεύγματα των βασικών επιστημών που βάζουν τα θεωρητικά θεμέλια που καθιστούν δυνατές τις εφαρμογές τους. Κάθε εποχή όμως έχει και είχε τα δικά της πρόσωπα, τα οποία μπόρεσαν να δουν πιο πέρα από τα αντίστοιχα επίπεδα των επιστημών της κάθε εποχής. Γιατί λοιπόν είναι σημαντικό να ξέρουμε πότε ζούσαν και ποιοι ήταν οι άνθρωποι των επιστημών;

 

Simasia_Epistimonon_PHOTO

 

Μερικοί από τους γνωστότερους επιστήμονες όλων των εποχών είναι για παράδειγμα οι: Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin… Κάποιοι λιγότερο γνωστοί που μπορεί όμως να θυμόμαστε από το σχολείο άλλους όπως οι Michael Faraday, James Watt, Pierre-Simon Laplace. Ποιοι όμως έχουν έρθει σε επαφή με το έργο άλλων πολύ σημαντικών επιστημόνων όπως για παράδειγμα οι: Alfred Russell Wallace, Lynn Margulis, Thomas Hunt Morgan, και ποιος ξέρει πως ο Goethe είχε εκτελέσει έργο φυσιοδίφη; Μπορούμε να αναρωτηθούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να ξέρουμε συγκεκριμένα πρόσωπα και το έργο που έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα;

Αντίστοιχα, ένας επιστήμονας θα μπορούσε να αναρωτηθεί σε τι χρησιμεύει να ξέρουμε τη ζωή και το έργο κάποιου λογοτέχνη ή κάποιου καλλιτέχνη. Η αλήθεια είναι πως το να γνωρίζουμε το έργο που έχει αφήσει ο κάθε άνθρωπος είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς όμως οι μεγάλοι άνθρωποι του πανθέου των επιστημόνων δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές μας.

Το τρομερό με τους ανθρώπους που προανέφερα είναι πως, όταν βλέπουμε το έργο τους, καταλαβαίνουμε από τη μια πλευρά το πως λειτουργεί το κάθε τι που έχουν μελετήσει, αλλά και το πως έφτασε στα συμπεράσματα αυτά μέσα από τις μελέτες που διεξήγαγε. Οι ανακαλύψεις δεν έγιναν από έναν άνθρωπο που αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα θέμα ή ένα πρόβλημα. Οι θετικές επιστήμες είναι κατ’ εξοχήν ένα ευρύς κλάδος που λειτουργεί σωστά μόνο όταν υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε ερευνητές και ανταλλαγή απόψεων και θεωριών. Επομένως, για να οδηγηθεί κάποιος σε μια σημαντική ανακάλυψη, θα πρέπει και το περιβάλλον του να είναι σε παρόμοιο επίπεδο. Εδώ έρχεται η συμβολή της κάθε εποχής της ιστορίας. Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο το ότι η Θεωρία της Εξέλιξης ανακαλύφθηκε στη Βικτωριανή Αγγλία, όπου, παρά τις συντηρητικές συνήθειες τις χώρας, υπήρχε και μια πολύ σημαντική πολιτική που ενθάρρυνε τις ανακαλύψεις και τις μελέτες σε πολλούς κλάδους. Βέβαια η εποχή μπορεί να έχει και το αντίθετο –αρνητικό- αποτέλεσμα όπως στην περίπτωση του Γερμανού Willi Hennig. Ο Hennig, εντομολόγος, εξέδωσε ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για την «κλαδιστική μέθοδο» το 1950 στη Γερμανία. Ήταν μια περίοδος στην οποία ήταν δύσκολο να καταφέρει να ακουστεί κάποιος Γερμανός ερευνητής στο διεθνές επιστημονικό κοινό. Παρ’ ότι το έργο του είναι από τα πιο σημαντικά της Βιολογίας του εικοστού αιώνα μιας και μπόρεσε για πρώτη φορά να αναπτύξει μια μεθοδολογία που βάζει σε πράξη τη Θεωρία της Εξέλιξης. Χρειάστηκε να το εκδώσει ξανά, ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια, το 1966, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στα αγγλικά, ώστε να αποκτήσει το κοινό που του άρμοζε και να αναγνωριστεί η σπουδαιότητα του έργου του.

Τέλος, θα αναφέρω τον Goethe ο οποίος είχε ασχοληθεί με τα φυτά κυρίως. Χωρίς να είναι η βοτανική η μόνη του ασχολία, είναι αυτός που ανακάλυψε πως τα λουλούδια δεν είναι άλλο παρά μεταλλαγμένα φύλλα του εκάστου φυτού. Άνηκε σε ένα ρομαντικό κίνημα φυσιοδιφών που είχε σαν αφετηρία τη Γερμανία (δεν επεκτάθηκε σε πολλές χώρες κυρίως για πολιτισμικούς λόγους), την “Naturphilosophie”.

 

ΣΥΝΟΨΗ

Στους επιστήμονες οφείλουμε τον τρόπο και την ποιότητα ζωής μας. Είναι αυτοί που χωρίς σταματημό εργάζονται τόσο για να διαφωτίσουν θεμελιώδεις πλευρές της επιστήμης (βασική έρευνα, φιλοσοφία και μεθοδολογία της Επιστήμης), όσο και για να εφαρμόσουν την επιστήμη σε τεχνολογίες και άλλα.

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top