Fractal

Διήγημα: “Η πρόσοψη”

Της Μυρτώς Κουκούτση // *

 

f4

 

Αγοράσε το γκρεμισμένο σπίτι στο χωριό. Τα χαλάσματα. Μόνο η πρόσοψη είχε μείνει όρθια. Αποφάσισε να την κρατήσει. Μάλωσε με τους μαστόρους «Τι να την κάνεις την πρόσοψη ρε κοπέλα μου, χαζομάρες θα κάνουμε τώρα; Ξέρεις τι δουλειά θέλει για να την επισκευάσουμε;». Το μυαλό της όμως δε γύριζε με κανέναν τρόπο. «Η πρόσοψη θα παραμείνει. Τέλος. Βρείτε τρόπο.»

Δεν ήταν και κανένα κόσμημα της αρχιτεκτονικής. Δεκαπέντε μέτρα όλη κι όλη. Πέτρινη, χωρίς στολίδια, με τέσσερα μικρά πραθυράκια, δυο αριστερά απ’την πόρτα και δυο δεξιά. Επέμεινε να σοβατιστεί και να μείνει έτσι, γκρίζα. Το νέο σπίτι δεν έπρεπε να ακουμπάει στην πρόσοψη. «Να χτιστεί δυο μέτρα πιο πίσω. Ας χάσω τετραγωνικά, δε με νοιάζει». Ο αρχιμάστορας το πήρε απόφαση «εσύ πληρώνεις κοπελιά, εμένα δε μου πέφτει λόγος, αλλά πολύ μυστήρια είσαι, ανάποδη ρε παιδί μου, πώς το λένε…». Αγέλαστη παρακολουθούσε τις εργασίες. Τα μόνα λόγια που έβγαιναν από το στόμα της ήταν οδηγίες. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, σαν τον Κέρβερο, στεκόταν πάνω απ’το συνεργείο μην τυχόν την παρακούσουν και κάνουν τα δικά τους. «Καλά, αυτή δουλειά δεν έχει αφεντικό; Έτσι θα την έχουμε πάνω απ΄το κεφάλι μας μέχρι να τελέψουμε;» ρώτησαν αγανακτισμένα τα μαστόρια μετά από δυο μέρες. «Μέχρι να τελέψουμε», απάντησε τ’αφεντικό και δεν ξανάγινε κουβέντα για το θέμα.

Το σπίτι πίσω απ’την πρόσοψη ήταν έτοιμο σε τέσσερις μήνες. Τριανταπέντε μέτρα το ήθελε, τριανταπέντε μέτρα της το ‘φτιαξαν. Της έδωσαν τα κλειδιά στο χέρι, πήραν τα λεφτά και το άχρωμο «ευχαριστώ» της κι έφυγαν για τον τόπο τους κάνοντας το σταυρό τους – «άλλη δουλειά να μη μας δώσει η μουρλέγκο».

Κάποια μέρα η γειτόνισσα την πέτυχε στον μπακάλη. Τη ρώτησε γιατί δεν περνά κανείς το κατώφλι της. «Ε, δεν θα βάζω κι όποιον να’ναι μέσα στο σπίτι μου», απάντησε εκείνη, αγέλαστη όπως πάντα. Ύστερα, της γύρισε την πλάτη κι έφυγε.

 

 

 

* Η Μυρτώ Κουκούτση γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, έζησε όμως περιστασιακά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στον ελεύθερο χρόνο της απολαμβάνει να ακούει, να μιλάει και να γράφει.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top