Fractal

Η πριγκίπισσα των ημερών μας

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

Μαρία Γουλή «Η Πριγκίπισσα και το μπιζέλι», Εκδόσεις Σοκόλη

 

«Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» είναι ένα θεατρικό έργο για παιδιά βασισμένο στο ομότιτλο παραμύθι στου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Συγγραφέας: Mαρία Γουλή. Εκδόσεις: Σοκόλη. Είναι όμορφο τα κλασικά παραμύθια να υιοθετούνται από σύγχρονους δημιουργούς και στην ουσία να αναδημιουργούνται με φαντασία. Ως γνωστό, παρθενογένεση στην τέχνη δεν υπάρχει και είναι ενδιαφέρον κάθε φορά να βλέπουμε πώς ο δημιουργός κολυμπώντας μέσα στα βαθιά νερά της παράδοσης έχει τον δικό του τρόπο να την ανατρέπει για να την αναδομήσει πάλι -αλλιώς!

Όλοι έψαχναν να  βρουν μια αληθινή πριγκίπισσα και ψάχνοντας κατάλαβαν πως είναι πολύ  δύσκολο και χρονοβόρο τελικά να βρεθεί.

Η συγγραφέας φτιάχνει τη δική της ιστορία με αφορμή το έργο του μεγάλου δημιουργού. Η αγάπη είναι πάντα το ζητούμενο. Όλοι αναζητούμε να αγαπηθούμε και πρέπει να βρεις τον τρόπο να το πεις, να το μεταδώσεις αυτό στα παιδιά. Να τους πεις πως κάπου μέσα στον κόσμο υπάρχει ένα ταίρι για όλους. Άλλοι το βρίσκουν αυτό το ταίρι κάποια στιγμή ,ίσως και μετά από πολλές περιπλανήσεις. Κάποιοι άλλοι δεν το βρίσκουν ποτέ και είναι λυπημένοι και μόνοι. Όταν έρχεται η ώρα της αγάπης, η μεγάλη ώρα, η καρδιά γίνεται σοφή και ξέρει.

Τα πρόσωπα είναι πολλά και με αστεία ονόματα (π.χ. Η Πριγκίπισσα Ολαμουφταίνε, η Πριγκίπισσα Ο,τι νάναι, η Πριγκίπισσα Ατσούμπαλη). Οι γονείς κλασικά επισημαίνουν στο γιο τους ότι ήρθε η ώρα του γάμου και κείνος αναθέτει στους φίλους του να του βρουν την Πριγκίπισσά του τονίζοντάς τους να είναι προσεκτικοί μήπως ξεγελαστούν. Εκείνοι μπαίνουν στην μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης της αληθινής πριγκίπισσας. Πολλές Πριγκίπισσες έρχονται στο δρόμο τους, αλλά όλες ελαττωματικές και μάλιστα σε βαθμό απελπισίας.

Η συγγραφέας προτείνει και μουσικά κομμάτια που θεωρεί ότι θα ταίριαζαν σε κάθε σκηνή. Επίσης, για λειτουργικούς λόγους, βάζει  τίτλους στην σκηνές. Ο Πρίγκιπας αμέσως αναγνωρίζει την αγαπημένη του στην πριγκίπισσα της βροχής. Το εύρημα με το μπιζέλι οδηγεί σε αποκαλυπτικά αποτελέσματα. Η ιστορία τελειώνει με χαρές και γλέντια, όλα τα εμπόδια υπερνικούνται τελικά και η υπόθεση βρίσκει την ιδανική λύση: o έρωτας θριαμβεύει για άλλη μια φορά.

Οι σκηνικές οδηγίες είναι πλούσιες ,κατατοπιστικές και δίνουν και προτάσεις αναφορικά με θέματα σκηνοθεσίας. Η Γουλή δίνει το κλίμα εκείνο που επιθυμεί στο έργο της χρησιμοποιώντας το χιούμορ και την ειρωνεία στα σημεία. Διάλογοι παιχνιδιάρικοι, κοφτοί, άμεσοι, πνευματώδεις που κερδίζουν και τους ενήλικες αναγνώστες που επιθυμούν, έστω και για λίγο να ξαναγίνουν παιδιά.

 

Μαρία Γουλή

 

Δεν πρόκειται για ένα στείρο κείμενο, έχει μέσα κομμάτια για σκέψη και συζήτηση πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Είναι διασκεδαστικό, πλησιάζει την παιδική ψυχή με έναν τρόπο που αγγίζει και συγκινεί. Υπάρχει άραγε η ιδανική αγαπημένη για έναν Πρίγκιπα; Αυτός είναι ευγενική ψυχή και δεν θέλει ούτε κάποια που να είναι ατσούμπαλη, ούτε κάποια που να είναι εγωίστρια, ούτε κάποια που να μιλάει ακατάπαυστα, και φυσικά, ούτε κάποια λαίμαργη και χοντρή. Έχει βλέψεις προς κάτι γνήσιο και αυθεντικό: την κοπέλα εκείνη που δεν μπορεί να κλείσει μάτι το βράδυ με ένα μικρό -τόσο δα-μικρό μπιζέλι κάτω από πολλά στρώματα, που κυκλοφορεί με ποδήλατο, που τρελαίνεται για παγωτά και χορεύει hip hop. Άρα η Πριγκίπισσα ανήκει στο σήμερα, όχι μόνο στο χθες και στο αύριο. Το θέμα είναι διαχρονικό, το πραγματεύεται με τρυφερό τρόπο γεμάτο ζωντάνια.

Το έργο προσφέρεται ως υλικό για παραστάσεις στα σχολεία. Προτείνονται πολλοί και ενδιαφέροντες αυτοσχεδιασμοί με αφορμή το κείμενο που μπορεί κανείς να βρει στο τέλος του βιβλίου, δίπλα σε μια εκτενέστατη βιβλιογραφία που περιέχει βιβλία για τους εκπαιδευτικούς του θεάτρου και τους εμψυχωτές.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top