Fractal

Η καλοσύνη είναι ελευθερία

Γράφει η Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού // *

 

Μάρω Βαμβουνάκη “Η μπαλάντα της ζήλιας”, Εκδόσεις Ψυχογιός, σελ. 216

 

Δεν υπάρχει αμαρτία πιο βλαβερή

 για την ευτυχία του ανθρώπου

από το φθόνο.

René Descartes

 

Ο William Shakespeare αναφέρει στον «Οθέλλο» αλλά και στον «Έμπορο της Βενετίας» το τέρας με τα πράσινα μάτια το οποίο δεν είναι άλλο από τη ζήλια. Η ζήλια έχει τις ρίζες της στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και στο φόβο. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ζηλεύουν όταν δεν πιστεύουν ότι είναι συμπαθητικοί ή όταν θεωρούν ότι δεν αξίζουν να αγαπηθούν. Η Μάρω Βαμβουνάκη στο βιβλίο της «Η μπαλάντα της ζήλιας» αναλύει σε βάθος τα παραπάνω αλλά φυσικά πάει ένα βήμα πιο πέρα το ζήτημα της ζήλιας και όχι μόνο. Ουσιαστικά, η συγγραφέας μας τοποθετεί αναπαυτικά στο ντιβάνι και με αφετηρία το συναίσθημα της ζήλιας ξεκινά μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδρομή στο μυαλό και στη ζωή τόσο της θεραπευόμενης ονόματι Λένε, στην οποία τα αγκάθια της ζήλιας έχουν κυκλώσει την καρδιά της φτιάχνοντας κάτι σαν συρματόπλεγμα, αλλά και στη ζωή και τις σκέψεις του θεραπευτή της που προσπαθεί να ανιχνεύσει την πραγματική πηγή/πληγή της παρούσας κατάστασης της Λένε.

 

Μάρω Βαμβουνάκη

 

Μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε έναν μεσήλικο ψυχοθεραπευτή και την νεαρή πελάτισσά του που φαίνεται να υποφέρει από το πάθος της ζήλιας. Η συγγραφέας και το alter ego της ο θεραπευτής, χτίζει σιγά σιγά την ιστορία της ζωής της Λένε και με προσεκτικές κινήσεις χειρούργου βγάζει από μέσα της, από τα άδυτα της ψυχής της, το κομμάτι αυτό που τόσο την βαραίνει. Ο Carl Gustav Jung με τον όρο ασυνείδητο εννοούσε εκείνη την περιοχή του αγνώστου στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ασυνείδητο περιλαμβάνονται απωθημένες οδυνηρές σκέψεις και συναισθήματα, το πρώτο βήμα για την κατανόηση του ασυνειδήτου είναι η συνειδητοποίηση «[…] το χρυσό κλειδί της ψυχικής γιατρειάς, τη συνειδητοποίηση, ο άνθρωπος μπορεί να ωριμάσει άμα το θέλει, μπορεί να ωριμάσει περισσότερο από κάθε άλλον, μια και ο πόνος, η δοκιμασία, όταν τα αντιμετωπίζουμε σωστά, θαρραλέα και έντιμα, είναι ανάβαση ιαματική, είναι σχολείο μέγα». Στην ιστορία αυτή, σκιαγραφούνται με παραστατικότητα οι σκέψεις του θεραπευτή, τα συναισθήματά του, οι προβλέψεις του αλλά φυσικά και οι δυσκολίες του επαγγέλματος αυτού καθώς και η ψυχοθεραπευτική διαδικασία «Μια ψυχοθεραπεία πρέπει να είναι αγωγή φωτεινής ειλικρίνειας, πορεία προς την επίγνωση και την καλοσύνη. Μακριά από εμένα η ηθικολογία και δεν το παίζω ιεροκήρυκας, αλλά η καλοσύνη είναι ελευθερία».

 

 

* Η Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού, MBPsS (BA, MA, Dip.CounsPsy, MSc) είναι Εκπαιδεύτρια σε Θέματα Ψυχικής Υγείας-Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top