Fractal

Το αβέβαιο μέλλον της Ευρωζώνης

Γράφει ο Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

apotyxia«Η μεγάλη αποτυχία της ευρωζώνης: Από την κρίση σε ένα παγκόσμιο Νιου Ντιλ» του Χάικι Πατομάκι, Εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 387

 

Από το ξέσπασμα του καινούριου οικονομικού κραχ η Ευρωζώνη βρίσκεται μεταξύ κρίσης και καταστροφής. Πολλά μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν βρεθεί στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Επιπλέον, τα πακέτα οικονομικής βοήθειας δείχνουν να μην είναι ικανά να βάλουν ένα φρένο στην ολίσθηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι λύσεις και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι πάμπολλες, και αρκετές φορές δυσοίωνες. Ωστόσο, ποιο είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει αν εξεταστεί αναλυτικά το φαινόμενο της Ευρωζώνης και τοποθετηθεί σε μια παγκόσμια κλίμακα;

Ο Χάικι Πατομάκι (Heikki Patomäki) είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Έχει διατελέσει καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στα Πανεπιστήμια Nottingham Trent (Μ. Βρετανία) και RMIT (Μελβούρνη). Το 2012 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στο Κιότο. Ιδρυτικό μέλος του δικτύου για τον παγκόσμιο εκδημοκρατισμό NIGD (Network Institute for Global Democratisation), ακτιβιστής του διεθνούς κινήματος ATTAC (www.attac.org) για μια διαφορετική παγκοσμιοποίηση και πρόεδρος του παραρτήματός του στη Φινλανδία.

 

Heikki Patomäki

Heikki Patomäki

 

Πρόκειται για έναν διανοητή που καταφέρνει να αποτυπώσει με απλό και κατανοητό τρόπο όλα τα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρωζώνη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο Πατομάκι φροντίζει στο βιβλίο του να αναφέρει τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά σενάρια για το μέλλον, αναλύοντάς τα διεξοδικά και χωρίς εμπάθεια. Παράλληλα, ασκεί κριτική στο ίδιο το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα, βρίσκοντας απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Θεωρεί ότι το ζήτημα της επανάκαμψης της Ευρωζώνης είναι άμεσα συνυφασμένο με την επίλυση των ζητημάτων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού ζητήματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από την ανάλυσή του δεν ξεφεύγει ούτε το κινεζικό μοντέλο ανάπτυξης, που έχει οδηγήσει την Κίνα στο να ξεπεράσει την Ιαπωνία και να γίνει η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο: «…Στην Κίνα η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα έχει προκαλέσει αισθητή υποκατανάλωση στην εγχώρια αγορά και υπερεπένδυση, ιδιαιτέρως στον εξαγωγικό τομέα. Η παραγωγικότητα της εργασίας στη χώρα αυξάνεται κατά το τεράστιο ποσοστό 20% ετησίως, αλλά μόνο πολύ μικρό μέρος της μεταφράζεται σε υψηλότερες αμοιβές…».

Στο πλαίσιο που θέτει η «Κοινωνία του Ρίσκου» (risk society) η διαχείριση των κινδύνων και η λύση στα καθημερινά ζωτικά προβλήματα δεν μπορεί να επέλθει από μεμονωμένες πολιτικές εθνικών κρατών, αλλά από οργανισμούς, ομοσπονδίες κτλ. παγκόσμιου βεληνεκούς. Έτσι, ο Φιλανδός συγγραφέας προτείνει μια «παγκόσμια οικονομική δημοκρατία», η οποία θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στην τωρινή κρίση, οδηγώντας σε μια βιώσιμη διέξοδο και σ’ έναν καλύτερο κόσμο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top