Fractal

Η μαγική τρέλα της δημιουργίας

Του Δημήτρη Βαρβαρήγου // *

 

Κανόνες για δημιουργική γραφή και τη συγγραφή λογοτεχνικού έργου

 

cwriting

 

Πρόλογος

Το γράψιμο είναι το μέσο που ταξιδεύει νοητικά τη ζωή μας. Είναι ένα όμορφο ταξίδι στο ανεξερεύνητο μεγαλείο ενός φανταστικού κόσμου που παίρνει σάρκα και οστά μέσα στις σελίδες.

Η αφοσίωση και η αγάπη για το γράψιμο ανταμείβει κάθε συναίσθημα,  γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη ζωή σας. Θα κατέχει πρωταρχική αξία ανάμεσα στις χαρές, τις δοκιμασίες και τις απογοητεύσεις σας. Θα είναι η γαλήνη της δημιουργίας, η θεραπεία της ψυχής από την καθημερινότητα.

 

Αυτές τις απόψεις έρχονται να τις ενισχύσουν τα λόγια του Ρίλκε όταν ένας νέος ποιητής τον ρωτούσε αν είναι καλά τα ποιήματα του.

«Ρωτάτε αν είναι καλοί οι στίχοι σας. Ρωτάτε εμένα. Ρωτήσατε, βέβαια, κι άλλους πριν. Τους στέλνετε στα περιοδικά. Τους συγκρίνετε μ’ άλλα ποιήματα, αναστατωνόσαστε όταν κάποιοι αρχισυντάκτες σας γυρνάνε πίσω τα ποιητικά σας δοκίμια. Από ‘δω και μπρος (μια και μου επιτρέψατε να σας δίνω συμβουλές) σας παρακαλώ να τ’ απαρνηθείτε όλ’ αυτά. Η ματιά σας είναι γυρισμένη προς τα έξω, αυτό προπάντων, δεν πρέπει να κάνετε τώρα πια. Κανένας δεν μπορεί να σας συμβουλέψει ή να σας βοηθήσει, κανένας. Ένας μονάχα δρόμος υπάρχει: βυθιστείτε μέσα στον εαυτό σας, αναζητήστε την αιτία που σας αναγκάζει να γράφετε, δοκιμάστε αν οι ρίζες της φυτρώνουν απ’ τις πιο βαθιές γωνιές της καρδιάς σας. Εξομολογηθείτε στον εαυτό σας: θα πεθαίνατε τάχα, αν σας απαγόρευαν να γράφετε; Κι αν η απόκριση τούτη αντηχήσει καταφατικά, αν απέναντι στο βαθυσήμαντο τούτο ρώτημα μπορείτε να απλώσετε ένα στέρεο κι απλό Πρέπει, τότε πλάστε τη ζωή σας σύμφωνα με αυτή την ανάγκη. Ιστορήστε τις θλίψεις και τους πόνους σας, τους φευγαλέους στοχασμούς σας, την πίστη σας. Ιστορήστε όλα τούτα με βαθιά, γαλήνια, ταπεινή ειλικρίνεια, και μεταχειριστείτε, για να εκφραστείτε, τα πράγματα που σας περιτριγυρίζουν, τις εικόνες των ονείρων σας και τις πηγές των αναμνήσεων σας.

Αν ίσως η καθημερινότητα σας σάς φαίνεται φτωχή, μη την καταφρονήσετε. Καταφρονήστε τον ίδιο τον εαυτό σας, που δεν είναι αρκετά ποιητής και δεν μπορεί να καλέσει κοντά του τα πλούτη της. Για τον δημιουργό δεν υπάρχει φτώχεια, ούτε φτωχοί κι αδιάφοροι τόποι. Και μέσα σε μια φυλακή ακόμα αν ήσαστε κλεισμένος, κι οι τοίχοι της δεν αφήνανε τους ήχους του κόσμου να φτάσουν ως εσάς – δεν θα έμεναν, ωστόσο, αμόλευτα μέσα σας, τα παιδικά σας χρόνια, ο ακριβός, βασιλικός τούτος πλούτος, ο θησαυρός αυτός των αναμνήσεων.»

«Βυθιστείτε στον εαυτό σας, ψάξτε στα βάθη, απ’ όπου πηγάζει η ζωή σας

(Γράμματα  σ’ ένα νέο ποιητή, Rainer Maria Rilke, εκδόσεις Ίκαρος)

 

 

Η μαγική τρέλα της δημιουργίας

 

Το γράψιμο είναι από τις μεγαλύτερες δημιουργίες στη δραστηριότητα του ανθρώπου. Είναι η δημιουργία που πάντα φέρνει κάτι καινούριο. Χαρίζει στον συγγραφέα τη δυνατότητα να δραστηριοποιήσει τη σκέψη του, να αφυπνίσει συναισθήματα και φαντασία, να δώσει μορφή στο χαοτικό συνονθύλευμα λέξεων, ιδεών και πληροφοριών που έχει στο μυαλό του.

Είναι ένας δύσκολος και κοπιαστικός αγώνας και όποιος θέλει να το ακολουθήσει πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα που θ’ ανταμείψει τον μόχθο του με μια αληθινή πέρα για πέρα ικανοποίηση.

Όπως κάθε τέχνη αλλά κυρίως στο γράψιμο υπάρχει την ώρα της δημιουργίας ένας μαγικός κόσμος, ένα μεγαλείο, ένα ιερό θαύμα που εντείνει κάθε λειτουργία για όσο διαρκεί και ταξιδεύει σε κόσμους άγνωστους και μαγικούς.

Όποιος ασχολείται με το γράψιμο βιώνει βαθύτερα τα πράγματα και τους ανθρώπους κι αρχίζει να αισθάνεται ένα παράξενο ξάφνιασμα από το νέο κόσμο που του παρουσιάζει ο αχαλίνωτος καλπασμός της φαντασίας.

Αλλά δεν είναι αρκετή μόνο η σύλληψη μιας ιδέας, ενός θέματος που μπορεί να βάλει σε μία τάξη το σκόρπιο υλικό από λέξεις που έχουμε στο μυαλό μας και να αποδώσουμε μια ιστορία αν δεν αφοσιωθούμε σε αυτό με ψυχή και σώμα.

Γι αυτό πριν ξεκινήσετε αναρωτηθείτε:

  • Πιο ρόλο θα παίξει στη ζωή σας το γράψιμο;
  • Πόσο σας ενδιαφέρει ως τέχνη, ως δημιουργία;
  • Ποια πλευρά του εαυτού σας καλύπτει;
  • Τι προσδοκάτε να πετύχετε;

Το καλό γράψιμο προέρχεται από τη σκληρή δουλειά κι όσο κάποιος ασχολείται με αυτό κερδίζει εμπειρία να δουλεύει επίμονα και σωστά το λόγο του.

Για να μπορεί κάποιος να γράφει καλά πρέπει πρώτα απ’ όλα να διαβάζει.

Να διαβάζει όσο γίνεται πιο πολύ κι αυτό όχι ως απλός αναγνώστης, αλλά με την κριτική ματιά ενός συγγραφέα.

Να βλέπει σε κάθε βιβλίο πως είναι δομημένο, ποια συναισθήματα διεγείρει και φυσικά ένας παραλληλισμός με τα δικά του γραφτά θα τον βελτιώσουν.

Το γράψιμο είναι ένα σοβαρό παιχνίδι κι έχει την απαίτηση της απόλυτα αληθινής προσήλωσης, όπως ο πατέρας σε μια οικογένεια. Θέλει το συγγραφέα να είναι ο εαυτός του κατ’ αρχήν για να μπορεί να ασχολείται και με άλλους χαρακτήρες.

 

Οι λέξεις είναι το σπουδαιότερο υλικό με μεγάλο νόημα η κάθε μία χωριστά και πρέπει σαν κρίκοι μιας αλυσίδας να ενωθούν με σωστό τρόπο βάση των γραμματικών κανόνων που θα εκφράσουν με σαφήνεια και ζωντάνια το αποτέλεσμα όσων θέλουμε να διατυπώσουμε.

Ένα κείμενο δεν είναι άλλο από λέξεις βαλμένες στη σειρά που αφηγούνται μια ιστορία. Κάθε λέξη που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι η κατάλληλη ώστε να διεγείρει όλους τους παράγοντες συγκίνησης των πέντε αισθήσεων.

 

Σημαντικοί παράγοντες για μια γραφή με ενδιαφέρον είναι:

  • οι δραματικές κορυφώσεις
  • οι δοκιμασίες
  • τα εμπόδια,
  • οι συγκρούσεις
  • η συγκίνηση
  • η έκπληξη
  • τα διλλήματα.
  • Ο συναισθηματικός κόσμος του ήρωα

 

Η επινόηση του ήρωα μπροστά στα διλλήματα και οι αποφάσεις του, οι δοκιμασίες, οι αντιστάσεις και οι επιπτώσεις του είναι επιθυμητοί και αναγκαίοι παράγοντες για τη συγγραφή μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας και πρέπει να καταγράφονται με ύφος και πειστικότητα, ώστε να πείθουν και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

 

Η αφήγηση πρέπει να έχει ρυθμό, μια κλιμακωτή κορύφωση, με διακριτά τα στοιχεία της συναισθηματικής ανταπόκρισης σε όσα συμβαίνουν στον ήρωα για να γεννάει εικόνες σε κάθε περιγραφή.

Τότε το βιβλίο θα έχει μια καλή δόμηση και είναι σίγουρο, ότι και η τύχη του θα είναι ανάλογη.

 

Τρία βασικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν όταν θα αρχίσει το γράψιμο.

  • Πάντα να κρατάτε σημειώσεις.
  • Να γίνετε παρατηρητικοί σε όλες τις συναναστροφές.
  • Να παρακολουθείτε συζητήσεις για να γράφετε αληθοφανείς διαλόγους.

 

Επιμονή και υπομονή, το γράψιμο δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά όταν τελειώσετε θα αισθάνεστε μια εσωτερική πληρότητα και μια περηφάνια που θα σας σπρώχνει να αρχίσετε από την αρχή αυτή την κοπιαστική δουλειά γράφοντας ένα καινούριο βιβλίο.

 

Καλή επιτυχία.

 

varv

 

* Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος γεννήθηκε στην Αθήνα. αποφοιτά από αγγλική σχολή λογοτεχνίας «awarded by the writing school» και γράφει σήριαλ για την τηλεόραση, θέατρο και λογοτεχνία. Το βιβλίο «Υπατία» παρουσιάστηκε στην κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο το 2007, γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο «Agora» και θεατρικό έργο από την θεατρική ομάδα «Ανάδρασις».Έχει εκδώσει συνολικά 18 μυθιστορήματα ενηλίκων, 7 παιδικά βιβλία και οκτώ θεατρικά έργα. Το βιβλίο «Λιπεσάνορες, τα χρόνια του φιδιού», εκδόσεις «Μπατσιούλας – Momentum». Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος, είναι: Πολιτιστικός εκπρόσωπος της Unesco λόγου, τεχνών κι επιστημών για την Πετρούπολη. Μέλος των «Ιστορικών συγγραφέων». Στη συντακτική επιτροπή του λογοτεχνικού περιοδικού «Ρωγμές». Συντάκτης της εφημερίδας «Μορφωτικός της Πετρούπολης». Μέλος στο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ «Ανάδρασις». Οργανωτής Λογοτεχνικών εκδηλώσεων. Έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής στους Δήμους Πετρούπολης, Αμοργού, Πάρου, Αταλάντης, Στον Μορφωτικό Όμιλο Πετρούπολης, στους εκδοτικούς οίκους Άγκυρα και Έναστρον. 

www.dvarvarigos.gr | http://dimitrisbarbarigos.blogspot.gr/ | https://www.blogger.com/blogger.gr/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top