Fractal

«Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» στο Θέατρο Βρετάνια σε μετάφραση-σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν

Από την Αντιγόνη Καράλη //

 

poster-sample-digital_3

 

Οι κάτοικοι του Γκύλλεν ελπίζουν στη γενναιοδωρία της δισεκατομμυριούχου Κλαιρ Ζαχανασσιάν, η οποία επιστρέφει στη χρεοκοπημένη γενέτειρά της,  πρόθυμη να αναζωογονήσει την πόλη, προσφέροντας ένα δισεκατομμύριο – υπό τον όρο να δολοφονηθεί ο Άλφρεντ Ιλ, ο εραστής που την πρόδωσε και την ανάγκασε να οδηγηθεί στην πορνεία. Οι πένητες κάτοικοι, δια στόματος της δημάρχου, αρνούνται προσωρινά τη μακάβρια συμφωνία. Η Κλαιρ αναμένει σαδιστικά σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό της πόλης και προσφέροντάς τους ευζωία επί πιστώσει. «Ο κόσμος μ’ έκανε πόρνη, τώρα θα κάνω εγώ τον κόσμο πορνείο. Οικονομική ανάπτυξη για ένα πτώμα!». Το εμβληματικό έργο του Φρήντριχ Ντύρρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, που παρουσιάζεται στο θέατρο «Βρετάνια», βάζει στο μικροσκόπιο την Ευρώπη και ασκεί αυστηρή κριτική στις κοινωνικοπολιτικές της αξίες. Στον ασταθή κόσμο του παρόντος, ο άνθρωπος παρουσιάζεται ικανός για την απόλυτη καταστροφή.

 

1 (1)

 

«Μια πόλη της Κεντρικής Ευρώπης – ο συγγραφέας την ονομάζει Γκύλλεν, που στη γλώσσα του θα πει περίττωμα – κηρύσσει πτώχευση. Οι κάτοικοί της αναρωτιούνται αν μπορούν να μείνουν πιστοί στα ιδανικά τους, την ώρα που η ανέχεια τούς χτυπάει την πόρτα. Εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται η γυναίκα που τους οδήγησε στην καταστροφή και τους προτείνει να τους γλιτώσει απ’ όλα τα οικονομικά προβλήματα αγοράζοντας για τον εαυτό της τη… Δικαιοσύνη» εξηγεί ο Αλέξανδρος Κοέν, υπεύθυνος για τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Πόσο μακρινή και απίστευτη μάς ακούγεται αυτή η ιστορία; «Μάλλον καθόλου» απαντά. «Η εποχή έρχεται να κάνει σύγχρονο όσο ποτέ ένα έργο, που φέτος κλείνει εξήντα χρόνια από τη συγγραφή του. Οι κάτοικοι του Γκύλλεν μάς φαίνονται μάλλον συγγενείς με τους Έλληνες: οδηγηθήκαμε (όχι χωρίς δική μας ευθύνη ή έστω όχι χωρίς δική μας ανοχή) στην ντροπή, σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να παρακαλούμε για βοήθεια όποιον μας κατέστρεψε. Πόσο εύκολα αλλάζουν οι ρόλοι…».

 

2 (1)

 

Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, η Κλαιρ Ζαχανασσιάν, επιστρέφει στη γενέτειρά της σαράντα χρόνια μετά για να οδηγήσει στον θάνατο τον έρωτα των νεανικών της χρόνων, τον Άλφρεντ Ιλ, που την παράτησε έγκυο και την οδήγησε στην πορνεία. Θα έλεγε κάποιος πως σαράντα χρόνια μετά και ύστερα από μία τόσο γεμάτη ζωή αυτή η γυναίκα θα είχε ξεχάσει. Όμως, φαίνεται πως «η γυναικεία φύση διαθέτει μνήμη και σαν άλλη Μήδεια επιστρέφει τώρα διψασμένη για εκδίκηση. Βαθιά επηρεασμένος από τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες – και ειδικά από τη “Μήδεια” – ο Ντύρρενματ γράφει το 1955 μία μαύρη κωμωδία με σκοπό να διασκεδάσει τον θεατή και μας θυμίζει πως η φύση του ανθρώπου ελάχιστα άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου. Πάντα στα δύσκολα λειτουργεί παρορμητικά. Και σχεδόν πάντα το ένστικτο επιβίωσης δεν κάνει τις σωστότερες επιλογές» τονίζει ο Αλ. Κοέν. Πάνω σε αυτό το μοτίβο, με την αισθητική του γκροτέσκο και με βιτριολικό χιούμορ που ασκεί αιχμηρή κριτική στήθηκε μία μαύρη κωμωδία, όπως επισημαίνει ο ίδιος. Για να προσθέσει ότι υπήρξε «όνειρο χρόνων για μένα το ανέβασμα αυτού του έργου που κατορθώνει μοναδικά να μας κάνει να γελάμε αβίαστα, και την ίδια στιγμή μάς γεμίζει ενοχές που γελάμε με όσα συμβαίνουν. Απίστευτη ισορροπία!». Και επίσης «όνειρο ζωής ήταν να σκηνοθετήσω τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, τον πρώτο άνθρωπο που συνάντησα στη δραματική σχολή, τον άνθρωπο που με έβγαλε στη δουλειά, και τόσο πολύ επηρέασε τον τρόπο σκέψης μου. Το πιστεύω απόλυτα: είναι η ιδανική Κλαιρ Ζαχανασσιάν».

 

Η ταυτότητα της παράστασης

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρήντριχ Ντύρρενματ. Τη μετάφραση–σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Κοέν, τα σκηνικά η Χριστίνα Κωστέα, τα κοστούμια οι Celebrity Skin, τη μουσική ο Δημήτρης Μαραμής, τους στίχους ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και την κινησιολογία η Φρόσω Κορρού. Παίζουν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Πιατάς, Υβόννη Μαλτέζου, Αιμιλία Υψηλάντη, Τζούλη Σούμα, Φαίδων Κεφαλέας, Άλεξ Κάβδας, Ιωάννα Αγγελίδη, Πέτρος Γούτης, Κυριάκος Μαρκάτος, Ρωμανός Μαρούδης, Εύη Νταλούκα, Δημήτρης Καστανιάς, Χαρά Αδαμίδου, Νίκος Ψημίτης. Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7, τηλ. 2103221579). Παραστάσεις έως 31 Μαϊου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top