Fractal

Η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στην Καλαμάτα – Ένα πρόγραμμα για φοιτητές της Ελληνικής Διασποράς

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη //

 

 

Η Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής Καναδά οργάνωσε  μια συνεστίαση για την ενίσχυση του Θερινού Σχολείου Καλαμάτας, το οποίο συνδέεται άμεσα με καλοκαιρινά μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και Ιστορίας στην Καλαμάτα για φοιτητές της Βορειοαμερικάνικης Διασποράς.

 

Την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά με Μεσσηνιακή καταγωγή που αναπαρέστησαν στιγμές της αρχαιότητας, δίνοντας έμφαση στην Ελληνικότητα της ταυτότητάς τους.

Με θέμα «Μύηση στις Ρίζες μας» τα παιδιά των Ελληνικών σχολείων ανέδειξαν τις γνώσεις τους αλλά και το πάθος τους για όλα εκείνα που συνθέτουν την ταυτότητα της λαμπρής καταγωγής τους. Συγκλονιστική ήταν η Αθηνά Νικολή στο ρόλο της αφηγήτριας, η Ευαγγελία Παπαγιάννη στο χορό της ως Τερψιχόρη, ο Παναγιώτης Σαλατέλλης στην απαγγελία, η Βάσια Κουτσούκου, η Δάφνη Νικολή στην απαγγελία του ποιήματος «Χώμα Ελληνικό» και ο μικρός Χρήστος Παπαγιάννης στη διακήρυξη της Ελληνικότητάς του.

Ήταν μια εντυπωσιακή παράσταση που συγκίνησε το πλήθος σε διδασκαλία της Καίτης Σάμπαλη, συντονίστριας της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Καναδά-Αμερικής και της Ελένης Δρακοπούλου, δασκάλας στα σχολεία «Σωκράτης».

Το λόγο έλαβε η άρτι εκλεγείσα ομοσπονδιακή βουλευτής του Καναδά Εμμανουέλλα Λαμπροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην δική της προσωπική εμπειρία στο Καλοκαιρινό Σχολείο Καλαμάτας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας στον αυθεντικό τόπο του πολιτισμού.

Η συντονίστρια της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Καίτη Σάμπαλη έδωσε την κεντρική ομιλία μιλώντας με πάθος και πίστη για την ελληνική παιδεία και την χρησιμότητα της διδαχής της στον τόπο της καταγωγής και χρήσης της ελληνικής γλώσσας.

Εξάλλου μία επιταγή 1000 δολαρίων προς την ενίσχυση του εν λόγω προγράμματος προσέφερε ο Τζόν Καούσιας, πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μοντρεάλ, από τα έσοδα της προβολής της ταινίας της Μαρίας Κάλας την ημέρα λήξης του φεστιβάλ.

Τι είναι όμως αυτό το πρόγραμμα; Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και με την υποστήριξη διαφόρων Δήμων της Μεσσηνίας οργανώνει κάθε Ιούλιο ανελλιπώς στην Καλαμάτα Θερινό Σχολείο για νέους Μεσσήνιους (κυρίως) ομογενείς ηλικίας 18 έως 24 ετών από το 2006 έως σήμερα (2011). Το Θερινό Σχολείο αποτελεί πλέον θεσμό.

 

 

Το Θερινό Σχολείο αποτελεί πρωτοβουλία της Προέδρου των Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών  Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κας Γεωργίας Ξανθάκη – Καραμάνου σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε στις 2 Αυγούστου 2005.

Η όσμωση άρχισε το 2005 και την επόμενη χρονιά το Θερινό Σχολείο Καλαμάτας άρχισε να παραδίδει σε φοιτητές και δασκάλους μαθήματα εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα σχολεία της Ελληνικής Διασποράς.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι διαρκείας εκατόν δέκα (110) ωρών και είναι τα εξής: Ελληνική Γλώσσα, Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός. Οι Διδάσκοντες είναι εξειδικευμένοι Καθηγητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας γίνεται σε δύο (2) επίπεδα αρχαρίων και προχωρημένων.

Η διδασκαλία πραγματοποιείται με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και παιδαγωγικές μεθόδους κατάλληλες για νέους της ομογένειας. Στο Πρόγραμμα του Σχολείου περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και αξιοθέατα.

Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι η μάθηση  της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού και η επαφή των νέων της διασποράς με την σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Επιστημονική Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου είναι η Καθηγήτρια, κα Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συνεπικουρούμενη από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Καθηγητή κ. Αλέξιο Σαββίδη, τα μέλη ΔΕΠ και Διδάσκοντες των δυο Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου εκ μέρους της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά είναι ο κ. Θεόδωρος Τζαλαλής, Γραμματέας της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, ενώ από τον Καναδά συντονίστρια είναι η Καίτη Σάμπαλη.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις και επιτόπια μαθήματα πραγματοποιήθηκαν σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους κατά την διάρκεια των έξι προγραμμάτων του Θερινού Σχολείου για νέους Ομογενείς. Οι τοποθεσίες των επισκέψεων είναι οι εξής: Πύλος, Αρχαία Μεσσήνη, Μυστράς, Μυκήνες, Επίδαυρος (παρακολούθηση θεατρικού έργου), Αρχαία Ολυμπία, Ακρόπολη και Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, Ναύπλιο, Costa Navarino, Ταΰγετος, Μεσσηνιακή Μάνη, Ιστορική πόλη της Καλαμάτας, Κυπαρισσία, Βυζαντινοί Ναοί και Μοναστήρια της Καλαμάτας.

Απώτατος στόχος της προσπάθειας είναι να αποβούν οι νέοι αυτοί πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες διαμονής τους και να ενισχύσουν την ελληνικότητά τους.

 

Θερινό Σχολείο Καλαμάτας 2016

 

Φέτος, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, λαογραφίας και πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν νέοι ομογενείς, ηλικίας 18 έως 24 ετών, απ’ όλο τον κόσμο, που θα λάβουν μέρος στο Ελληνικό Θερινό Σχολείο, στην Καλαμάτα, από τις 9 Ιουλίου έως και τις 6 Αυγούστου.

Η πρωτοβουλία της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προσελκύει το ενδιαφέρων πολλών νέων της Διασποράς, κυρίως, Μεσσηνιακής καταγωγής. Σκοπός του σχολείου, που θα λειτουργήσει για έβδομη συνεχή χρονιά, είναι να ενισχυθεί η Ελληνική παιδεία των νέων ομογενών, μέσα από την καθημερινή επαφή με την ελληνική κουλτούρα και την κοινωνικοποίησή τους, σε ένα αμιγές ελληνικό περιβάλλον.

Τα μαθήματα του Ελληνικού Θερινού Σχολείου θα παρακολουθήσουν, όπως κάθε χρόνο, και ομογενείς δάσκαλοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε ειδικά σεμινάρια για τη διδασκαλία της Ελληνικής, ως δεύτερης γλώσσας. Εκτός των μαθημάτων, το πρόγραμμα του Σχολείου περιλαμβάνει εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αρχαία Ολυμπία, στις Μυκήνες, στο Θέατρο της Επιδαύρου, στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Μυστρά, αλλά και στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Πύλο, στη Μάνη, στον Ταΰγετο κ.ά. Την κάλυψη των εξόδων του προγράμματος, αναλαμβάνει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

Μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα πολλές δεκάδες νέοι ομογενείς και δάσκαλοι, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ουρουγουάη, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top