Fractal

Για «τα παιδιά των λουλουδιών»

Γράφει η Πέρσα Κουμούτση //

 

hippie«Hippie, τα παιδιά των λουλουδιών», του Barry Miles,  εκδόσεις Ψυχογιός

 

1965-2015

Πενήντα χρόνια πέρασαν από την γέννηση ενός κινήματος που άλλαξε άρδην το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο, όχι μόνο της Ευρώπης και της Αμερικής, του Δυτικού κόσμου γενικότερα, αλλά χνάρια και αποτυπώματά του ανιχνεύτηκαν παντού, ακόμα και στην Ανατολή, μετατρέποντας της δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 σε περιόδους θρυλικές, ανατρεπτικές, σε μια εποχή που επηρέασε καθοριστικά την ανθρώπινη συμπεριφορά και σκέψη, αφού οι αλλαγές που προέκυψαν μέσα από οργανωμένη αντίδραση, κυρίως στα πυρηνικά όπλα, τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις κοινωνικές διακρίσεις, εισήγαγαν ένα νέο πνεύμα ελευθερίας, ελπίδας και επανάστασης.

Φρικιά, underground, υποκουλτούρα για μερικούς , αντικουλτούρα για τους περισσότερους τα παιδιά των λουλουδιών κατάφεραν να αλλάξουν την νοοτροπία και τις αντιλήψεις των νέων περί κοινωνικής, οικογενειακής και προσωπικής ηθικής. Ένα κίνημα που εναντιώθηκε ακόμα και στη εδραιωμένη ‘ηθική’ της αμερικανικής κοινωνίας των προηγούμενων δεκαετιών, το αμερικανικό όνειρο, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους ζωής και ιδανικά που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.

Το βιβλίο του Barry Miles αποτελεί ίσως την πιο ουσιαστική αναπαράσταση του κινήματος με όλους τους σημαντικούς εκπροσώπους της στη Βρετανία και στην Αμερική με ένα εξαιρετικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ιστορικές αναφορές που καλύπτουν κυρίως την ιστορική περίοδο 1960-1968.Ανατρέχοντας με κάθε λεπτομέρεια στα χρόνια αυτά, το βιβλίο /άλμπουμ δίνει φωνή στα σημαντικότερα πρόσωπα του κινήματος, πλαισιωμένο επίσης από αφίσες, εξώφυλλα δίσκων αλλά και σπάνιες εκδόσεις της εποχής.

Άξιο αναφοράς, εκτός από τα σπουδαιότερα «happenings» της εποχής, τα βιογραφικά σημειώματα των μεγαλύτερων μουσικών συγκροτημάτων και των ινδαλμάτων που κυριάρχησαν στη δεκαετία, είναι το κεφάλαιο εκείνο του βιβλίου όπου αναφέρονται οι «Fugs» που αναδύθηκαν μέσα από τους λογοτεχνικούς κόλπους της Νέας Υόρκης και που -μαζί με τους Μπίτνικ και ίσως ως συνεχιστές τους- έθεσαν τα πρώτα σπέρματα της σύγχρονης κουλτούρας της. Ανάμεσα σε αυτούς γνωστοί μουσικοί, ποιητές, εκδότες, συγγραφείς. Οι Fugs έπαιζαν μουσική με λογοτεχνικά θέματα , όπως το Αh Sunflower του William Blake και το Howl του Gensbourg και άλλα στα οποία προσάρμοζαν δικά τους κομμάτια καθώς και τραγούδια που αναφέρονταν στο πόλεμο και την ειρήνη. Ενώ το San Fransisco Mime Troup που ίδρυσε ο Ronny Davis σε μια παλιά εκκλησία στην Capp street αποτελούσε μια διανοουμενίστικη επιτομή θεατρικής παρουσίασης. Εκεί παίζονταν ριζοσπαστικά έργα σύμφωνα με τη παράδοση του θεάτρου της ωμότητας του Αrtaud και αποδίδονταν υπό τη μορφή της comedia dell’arte, ενώ νέοι συγγραφείς ανασκεύαζαν παλιά κείμενα ούτως ώστε να αντανακλούν τα σύγχρονα γεγονότα της εποχής και όπως ο πόλεμος του Βιετνάμ ή το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα κλπ.

Εν ολίγοις, για τους λάτρεις αυτής της εποχής το βιβλίο του Barry Miles αποτελεί το πλησιέστερο, αν όχι το σημαντικότερο οδηγό και ένα «must» για τις βιβλιοθήκες τους.

hippie2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top