Fractal

Γυναίκες κι ανιδιοτέλεια

Γράφει η Κατερίνα Λιβιτσάνου-Ντάνου // *

 

«Γυναίκες της μικρής Πατρίδας», μυθιστόρημα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, εκδ. Ψυχογιός

 

Το Μάρτιο του 2018 κυκλοφόρησε ένα ακόμη μυθιστόρημα  του Θοδωρή Παπαθεοδώρου από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Ο συγγραφέας έχει δημοσιεύσει 15 μυθιστορήματα ενηλίκων, 4 για παιδιά, 2 για παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας ,έχει συμμετάσχει σε 3 συλλογές διηγημάτων, ενώ ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα «γυναίκες της μικρής πατρίδας» αφιερώνεται «στις ηρωικές δασκάλες του Μακεδονικού Αγώνα, γυναίκες που υπηρέτησαν με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία τα ελληνικά γράμματα, ποτίζοντας με το αίμα τους το σπόρο της λευτεριάς». Διευκολύνουν τον αναγνώστη 1) οι χάρτες της εποχής 2) ο πρόλογος του συγγραφέα για το σκεπτικό γραφής του ιστορικού μυθιστορήματος 3)οι τόποι και τα πρόσωπα, που αναφέρονται στο βιβλίο 4) η δομή του περιεχομένου( προοίμιο, μέρος Α-Β-Γ, επίλογος,  με επιμέρους κεφάλαια και αναφορά στη Φωτεινή και την Αρετή εναλλάξ, στον Ίωνα και το Μάνο, καθώς και σε τόπους και  χρονολογίες), 5) οι ευχαριστίες και οι σημειώσεις του συγγραφέα και 6) Η ενδεικτική βιβλιογραφία.

Έτος 1883: στην Αθήνα μια ανύπανδρη νέα αφήνει στο βρεφοκομείο το αδύναμο νεογέννητο κοριτσάκι της. Σε μια άλλη γειτονιά, η Καλλιόπη Λάσκαρη ατυχεί για τέταρτη φορά να γίνει μητέρα, χάνοντας σε ατύχημα το μωρό της. Στη Φιλιππούπολη η Δόμνα σύζυγος του γιατρού Στέργιου, γεννάει με τη βοήθεια της μαμής ένα κοριτσάκι. Τέσσερα χρόνια μετά, το κοριτσάκι του βρεφοκομείου βαφτίζεται Αρετή από την Ελισάβετ Δραγούμη και δίνεται για υιοθεσία στην άκληρη πια αδερφή της Καλλιόπη. Τα γεγονότα του 1896 στη Φιλιππούπολη αναγκάζουν το γιατρό Στέργιο, που στο μεταξύ έχει χάσει τη γυναίκα του Δόμνα κι έχει και έναν γιο, τον τρίχρονο Ανεστάκη, να εγκαταλείψει μαζί με άλλους Έλληνες την πόλη και να φτάσουν με την κόρη του Φωτεινή στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο μικρός Ανεστάκης αγνοείται. Με τα γεγονότα του 1897 στην Κρήτη και τις σφαγές των Τούρκων ο Μιχάλης Παπαδάκης χάνει τη γυναίκα, την κόρη, τον πατέρα του , ενώ ο δεκαπεντάχρονος γιος του Μάνος είναι ο μόνος που σώζεται, αλλά νιώθει άσχημα που δεν μπόρεσε να σώσει τους δικούς του.

Έτος 1902: στην έπαυλη της Κηφισιάς ο παππούς της Αρετής δέχεται πολιτικούς και το βασιλιά Γεώργιο με τη βασίλισσα Όλγα, να συζητήσουν τις εξελίξεις και ανακοινώνει τον αρραβώνα της Αρετής με πλούσιο νέο, χωρίς να την έχει ρωτήσει. Αυτό την πληγώνει και φεύγοντας απ’ την αίθουσα η Αρετή συναντά το Μάνο Παπαδάκη, που όντας  στη Σχολή Ευελπίδων υπηρετεί στη φρουρά του βασιλιά. Στη Θεσσαλονίκη η Φωτεινή με τον πατέρα της, που είναι καταθλιπτικός και άνεργος, περνούν ώρες δύσκολες. Σιγά – σιγά όμως τα πράγματα βελτιώνονται, αυτή εργάζεται, ο πατέρας της με το Δεσπότη  και άλλους οργανώνουν αγώνα για τη θρησκεία και το Έθνος τους. Κάποια στιγμή η Φωτεινή ερωτεύεται τον Κοσμά και αποφασίζει να προσφέρει με τον τρόπο της στον αγώνα. Στο μεταξύ η Αρετή επικοινωνεί με το Μάνο με σημειώματα, δεν μπορεί όμως να βγει από το σπίτι της, ενώ προτείνει να αποχαιρετιστούν με ένα φιλί , μια κι εκείνος θα φύγει από την Αθήνα για εκπαίδευση και προσφορά στο έθνος. Ένα γράμμα που της έχει στείλει ο ξάδερφός της Ίων, της αλλάζει τα όνειρα.

 

Θοδωρής Παπαθεοδώρου

 

Έτος 1903. Ο Ίων Δραγούμης, διπλωματικός υπάλληλος στο Προξενείο Μοναστηρίου, διαπιστώνει την άσχημη κατάσταση των Μακεδόνων και την πλήρη αδιαφορία του ελληνικού κράτους και αναλαμβάνει με άλλους την οργάνωση του Μακεδονικού Αγώνα. Στη Θεσσαλονίκη η Φωτεινή εργάζεται, παρακολουθεί τα παιδιά στις φάμπρικες, βοηθάει όσο μπορεί στις αποστολές του κομιτάτου. Σε κάποια από αυτές συναντά το Μάνο, τον συμβουλεύει και του παρέχει βοήθεια, όταν εκείνος τραυματίζεται. Δεν εμπιστεύεται  τον Κοσμά, που ασχολείται με σοσιαλιστικές ενώσεις και εργατικές λέσχες, εκείνος όμως  ερωτευμένος την παρακολουθεί. Ο μητροπολίτης Φλώρινας, μετά από συνεννόηση με το Δραγούμη, στέλνει την Αρετή ως δασκάλα στο Ράκοβο, αφού την ενημερώνει για τους κατοίκους, τις επιδρομές και την τύχη του δασκάλου που ήταν εκεί πριν από αυτή. Η Αρετή μαγεμένη από τη φύση αρχίζει ένα αγώνα δύσκολο και προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσα παρουσιάζονται. Μετά όμως  τη δεύτερη επιδρομή, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το χωριό, να περιπλανηθεί στα βουνά και να καταφύγει στην αρκουδότρυπα. Εκεί έχουν κρυφτεί δύο μαθήτριές της, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας πεθαίνει η μία και φεύγει με τη αδερφή της προς τα χωριά των Βλάχων. Στο μεταξύ η Φωτεινή συνεχίζει το έργο στην οργάνωση, μεταφέροντας φάρμακα και μυστικά έγγραφα, ενώ περιποιείται τους τραυματίες και ειδικά το Μάνο, που τον ερωτεύεται. Ο ρόλος του Κοσμά επιβεβαιώνεται με τη δολοφονία του γιατρού Χαρισίδη και πολλές καταστροφές στη Θεσσαλονίκη. Οι υπεύθυνοι συλλαμβάνονται και εκτελούνται, ο Κοσμάς  παρακαλάει να τον αφήσουν, γιατί είναι αθώος, αλλά αποφασίζει η Φωτεινή .

Ποια θα είναι η συνέχεια του Μακεδονικού Αγώνα, τι θα συμβεί στη ζωή των ηρώων και ειδικά της Αρετής και της Φωτεινής; Τι θα γίνει με το Μάνο και τον Ίωνα Δραγούμη; Το Φθινόπωρο του 2018 θα κυκλοφορήσει ένα ακόμη βιβλίο, ως ολοκλήρωση της ιστορίας. Έχοντας μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις κατά την ανάγνωση του βιβλίου, που αν και 600 σελίδες διαβάζεται με ενδιαφέρον, θα περιμένουμε την κυκλοφορία του νέου.

Με παράθεση πολλών ιστορικών στοιχείων, που πρέπει ο κάθε Έλληνας να γνωρίζει ειδικά σήμερα, το συγκλονιστικό αυτό ιστορικό μυθιστόρημα αναφέρεται στα πάθη και τα λάθη των πολιτικών, αλλά και στην πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων, αποτελώντας κυρίως Ύμνο στις Ελληνίδες και τις Μακεδόνισσες και γενικά στις γυναίκες της μικρής μας πατρίδας…

 

 

* Η Κατερίνα Λιβιτσάνου- Ντάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Σπούδασε Κλασσική φιλολογία και υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση . Το 2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΑΣΧΕΝΤΗ η πρώτη ποιητική της συλλογή «Λυκαυγές», ενώ το Καλοκαίρι του2010 εκδόθηκαν διηγήματά της με τίτλο «Απόδραση στους Σφακιώτες»από τις ίδιες εκδόσεις. Το 2006 ο Αποστόλης Αποστολόπουλος στην ποιητική του ανθολογία συμπεριέλαβε εννέα ποιήματά της. Το ίδιο έκανε και ο Κώστας Βαλέτας σε ανθολόγια του 2009 και του 2013. Με ομάδα ατόμων επιμελήθηκε το λεύκωμα «κοπιάστε όπως μας ηύρατε» του Δήμου Σφακιωτών Λευκάδας το 2008. Το Νοέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ η δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο «ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ». Τον Απρίλιο του 2014 από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε η 3η ποιητική της συλλογή με τίτλο «ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΠΟ ΚΙΜΩΛΙΑ». Το Καλοκαίρι του 2016 από εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ κυκλοφόρησε το πέμπτο της βιβλίο, διηγήματα με τίτλο «Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ» Είναι μέλος διαφόρων συλλόγων και κείμενά της, πεζά ή ποιητικά, δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top