Fractal

«Είμαι εγώ, και την ίδια στιγμή / είμαι όλα τα πράγματα που ονειρεύτηκα!» Μικροί αναγνώστες, μεγάλοι συγγραφείς.

Γράφει η Ελένη Γκίκα // 

 

collage2

 

«Είμαι εγώ, και την ίδια στιγμή / είμαι όλα τα πράγματα που ονειρεύτηκα!» (Τόνι Μόρισον) Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία), Χόρχε Αμάντο (Ο παρδαλός γάτος και η σπαθάτη χελιδόνα), Σύλβια Πλαθ (Το κοστούμι δεν με μέλλει, Η κουζίνα της κυρίας Τσέρι), όταν οι συγγραφείς για μεγάλους, που τυγχάνει να είναι και μεγάλοι συγγραφείς, αποφασίσουν να γράψουν για παιδιά, το αποτέλεσμα συνήθως είναι μια Συνάντηση μοναδική, ιδιότυπη, εντυπωσιακή. Δεν το επιχειρούν συχνά, όμως συμβαίνει αξέχαστα.

 

MARKΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου αναζητήσαμε τέτοιου είδους συναντήσεις, οι εκδόσεις Πάπυρος εξάλλου φρόντισαν πρόσφατα να το κάνουν και εκδοτικό γεγονός. Τα πρώτα βιβλία είναι εκεί στις προθήκες, σπινθηροβόλα…

«… τα καλά κοριτσάκια δείχνουν πάντοτε μεγάλο σεβασμό για τους ηλικιωμένους. Ποτέ μην αυθαδιάζεις με τους μεγάλους σε ηλικία, εκτός και αυθιαδιάζουν πρώτοι αυτοί», όπως το ανατρεπτικό παραμύθι «Συμβουλές για μικρά κορίτσια» του Μαρκ Τουέιν με την αντισυμβατική εικονογράφηση του Βλαντίμιρ Ραντούνσκι.

 

 

Εκρηκτικά, αλληγορικά κι αναστάσιμα,

GALEA«Ο παπαγάλος, που ξεπήδησε από τη θλίψη, είχε κόκκινα φτερά της φωτιάς, γαλάζια φτερά του ουρανού, πράσινα φτερά της φυλλωσιάς, σκληρό ράμφος από πέτρα και χρυσαφί σαν πορτοκάλι, λόγια ανθρώπινα για να μιλά, νερό από δάκρυα για να πίνει και να δροσίζεται, ένα ανοιχτό παράθυρο για να δραπετεύει», όπως το επαναστατικό παραμύθι «Η ανάσταση του Παπαγάλου» του Εντουάρτνο Γκαλεάνο με τα εκρηκτικά χρώματα της Χαράς Μαραντίδου.

Μαγικά και υπερβατικά, «Τα σύννεφα σκόρπισαν στον ουρανό. Το πιο μεγάλο είπε: Ελάτε όλα εδώ. Το καθένα μόνο του είναι αδύναμο. Εμείς τα σύννεφα πρέπει να κολλάμε το ένα στο άλλο, μόνο έτσι φαίνεται η δύναμή μας, μόνο έτσι μπορούμε να τρομάξουμε τη γη με τη θύελλα, τις αστραπές και τις βροντές», όπως το ουμανιστικό παραμύθι «Η Συννεφούλα και η Κυρά του Ανέμου» της Τόνι Μόρισον και του γιου της Σλέιντ, με τις ρομαντικές εικόνες του Sean Qualis.

Ο Μαρκ Τουέιν, το 1865, σε μια εποχή όπου στο παιδικό βιβλίο οι ήρωες ήταν υποδειγματικά, καθωσπρέπει κορίτσια και αγόρια, έχοντας σίγουρα προσέξει, ίσως από τη δική του οικογένεια, πώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον ποταμό των νουθεσιών που τους δίνουν οι μεγάλοι, γράφει αυτό το φαινομενικά «δασκαλίστικο» κείμενο συμβουλών προς τις μικρές κυρίες, που με το υποδόριο χιούμορ του, τον σαρκασμό του, ουσιαστικά φέρνει στην επιφάνεια τις στρατηγικές με τις οποίες τα παιδιά, μεγαλώνοντας, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη σκανταλιά τους. «Οι συμβουλές για μικρά κορίτσια συγκαταλέγονται στα 13 καλύτερα εικονογραφημένα βιβλία του 2013.

TONIΜε τη σειρά της, στη «Συννεφούλα και η Κυρά του Ανέμου» η μεγάλη Αμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον (Νομπέλ Λογοτεχνίας), σε συνεργασία με τον γιο της Σλέιντ, γράφει μια τρυφερή ιστορία για να πει στα παιδιά, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, ότι όλοι μας έχουμε ο καθένας τη δική του ξεχωριστή θέση σε τούτο τον κόσμο, μα και ότι για να ανακαλύψουμε τη γλυκύτητα του κόσμου αυτού πρέπει να βρεθούμε μαζί με τους άλλους.

«Η Ανάσταση του παπαγάλου» είναι μια μικρή ιστορία που πρωτοδημοσιεύτηκε από τον μεγάλο Ουρουγουανό συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στο βιβλίο του Οι λέξεις ταξιδεύουν (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πάπυρος 2013). Ο Γκαλεάνο αφηγείται την ιστορία ενός παπαγάλου που πέφτει σε μια χύτρα και πεθαίνει, μα που ένας αγγειοπλάστης τον ανασταίνει, με υλικά το συναίσθημα, την αγάπη. Ο ταπεινός αγγειοπλάστης φτιάχνει εντέλει ένα πλάσμα πολύχρωμο, και η ιστορία του γίνεται ένας ύμνος στη ζωή, στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, που με την απλότητα και την αμεσότητά του μαγεύει τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Οι μεγάλες Συναντήσεις των μικρών αναγνωστών με τους μεγάλους συγγραφείς πρόκειται να έχουν μεγάλη συνέχεια, εφόσον περιμένουμε να κυκλοφορήσουν και τα παραμύθια του Ντύλαν Τόμας, του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, της Βιρτζίνια Γουλφ, της Σύλβια Πλαθ, του Πάμπλο Νερούντα, του Χούλιο Κορτάσαρ, του Τζέιμς Τζόυς, του Άλντους Χάξλεϊ, του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και του νιγηριανού Τσινούα Ατσέμπε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top