Fractal

Μουσική Χωρίς Σύνορα. Ο Γιάννης Παπαϊωάννου έχει κάτι να πει γι’ αυτό.

Από τον Γιάννη Παναγόπουλο //

 

Yannis Papaioannou

 

Χωρίς πλάκα, ο Γιάννης Παπαϊωάννου είναι ο πιο γνωστός Έλληνας μουσικός στην Καταλονία. Έφυγε από τη Θεσσαλονίκη για τη Βαρκελώνη πριν έντεκα χρόνια. Τότε αποσκευές του ήταν: ένα ούτι, ένας υπνόσακος, μερικά ασιδέρωτα πουκάμισα και παντελόνια. Δεν είναι πως η ζωή του φέρθηκε με απλόχερη ευγένεια. Είναι πως, στο πέρασμα του χρόνου, ο Γιάννης άρπαξε κάθε μία από τις ευκαιρίες που του δοθήκαν για να χωθεί στη μουσική σκηνή της Ισπανίας. Τα κατάφερε. Σχημάτισε ή πήρε μέρος σε συγκροτήματα όπως οι Asikides ή οι 08001 που έγιναν – στις αρχές του 2000 – μέρος του μύθου που σχηματίστηκε γύρω από τον αντεργκράουντ ήχο της Βαρκελώνης. Ο Γιάννης σήμερα τρέχει για μία σειρά από μουσικές πράξεις. Με τον Yacine, έναν Aλγερινό τραγουδιστή και μετρ της ενέργειας που μπορεί να καταθέσει καλλιτέχνης σε σκηνή, έφτιαξαν το γκρουπ Yacine & the Oriental Groove. Ενώ πρόσφατα η φήμη του έφτασε μέχρι το Μεξικό. Πριν λίγες μέρες ο Γιάννης μας έστειλε ένα γράμμα. Ήταν η απάντηση του στην ερώτηση: «Τι κάνεις Γιάννη; Όλα καλά;»

 

«Έλα Fractal!

Σου στέλνω το κείμενο που μου ζήτησες. Είχα λίγο τρέξιμο με gigs τις τελευταίες μέρες… Πέρνα το μία από την ορθογραφία του γουόρντ. Δεν έχω ελληνικό διορθωτή γαμώτο.

Οι μουσικές διαδρομές συνεχίζονται στη Βαρκελώνη! Τον περασμένο χειμώνα ετοιμάσαμε μαζί με έναν από τους κορυφαίους πιανίστες του φλαμένγκο, τον David Dorantes, το «Un Mediterráneo Sin Muros», ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ με μουσικούς από την Ισπανία, την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Γαλλία και (με το μπουζούκι και το ούτι μου) την Ελλάδα. Μαζί κάναμε ένα τουρ στο Μεξικό στο πλαίσιο του «Festival Cervantino».

 

 

Αυτή τη στιγμή επίσης μιξάρουμε τον δίσκο άλλης μίας καινούριας δουλειάς που ονομάζεται «Rumbamazigha». Η ιδέα είναι να συνδυάσουμε τη μουσική των τσιγγάνων της Καταλονίας (ρούμπα) με τις μουσικές της Βορείου Αφρικής. Επειδή η ελληνική μουσική είναι πασπαρτού έχω προσθέσει στα κομμάτια αυτής της δουλειάς μπουζούκι. Νομίζω δίνει ωραίο μεσογειακό χρώμα! Για άκου εδώ:

 

 

Φυσικά δεν σταματάμε να ετοιμάζουμε καινούριο υλικό με τους «Yacine & the Oriental Groove». Την καινούρια μας δουλειά αποφασίσαμε να την παρουσιάζουμε σταδιακά. Ανεβάζοντας κάθε 2-3 μήνες ένα καινούργιο κομμάτι στο youtube. Το τελευταίο ήταν ένα ρεμίξ που έκανε ο Dj Panko (Ojos de Brujo) στο κομμάτι «Atini Boussa». Η αυθεντική εκτέλεσή υπάρχει στο τελευταίο μας άλμπουμ: «L’estima venç la salvatgia». Για την ώρα, αν θες, ψάξε ένα από τα καινούρια μας τραγούδια. Το λένε «Waalah». Μπορείς να το ακούσεις εδώ:

 

 

Επίσης, τελευταία το έχω ρίξει λίγο στην ελληνική μουσική. Μεταξύ σοβαρού και αστείου φτιάξαμε, με δύο Έλληνες φίλους, ένα γκρουπάκι. Το είπαμε «Trio Feta». Προς μεγάλη μου έκπληξη έχουμε φοβερή επιτυχία! Επειδή ακριβώς το στήσαμε για να παίζουμε τα τραγούδια που αρέσουν πρώτα απ’ όλα σ’ εμάς, έχει βγει κάτι πολύ αυθεντικό. Κάθε μας συναυλία εξελίσσεται σε πανηγύρι! Να δεις τους Καταλανούς να χορεύουν ικαριώτικο και τι άλλο θες! Πάλι στα πλαίσια της ελληνικής μουσικής, με έναν άλλο φίλο ξεκινήσαμε να φέρνουμε στη Βαρκελώνη σχήματα από την Ελλάδα που βρίσκονται σε τουρνέ στην Ευρώπη. Η πρώτη συναυλία έγινε στις αρχές του Μαρτίου με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και την μπάντα του. Πήγε αρκετά καλά οπότε η ιδέα είναι να το συνεχίσουμε. Η μουσική κατάσταση στην πόλη έχει πάρει ξανά τα πάνω της. Παρ’ όλα αυτά το μεγάλο πρόβλημα των καλλιτεχνών παραμένει ο «βαρύς» απρόσωπος τουρισμός που η πόλη, πλέον, ελκύει. Τα περισσότερα μαγαζιά (μουσικές σκηνές – κλαμπ) είναι προσκολλημένα πάνω του. Αυτό δεν βοηθάει την ανάδειξη νέων μουσικών, νέων συγκροτημάτων. Ευτυχώς, καταφέραμε να στήσουμε ένα μικρό δίκτυο που δίνει ευκαιρίες σε μουσικούς να μπορούν να παίζουν κάθε βράδυ σε χώρους της πόλης. Καλό είναι αυτό. Πάμε για άλλα!

Θέλεις κάτι άλλο;

Ευχαριστώ, Γιάννης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top