Fractal

Η Επιστροφή, στη δισκογραφία, του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Του Μάρκου Ψυχάρη //

 

markopoulos

 

“Eίχα πει πως μία χώρα που εκτρέπεται από το θέμα του πολιτισμού της, αμέσως εκτρέπεται και οικονομικά και ξεπέφτει. Δεν έχουμε ξεπέσει. Το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα είναι πως πρέπει να μείνουμε όλοι ενωμένοι. Αρχηγός αυτής της πατρίδας είναι οι νέοι άνθρωποι.» Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έχει κάτι να πει.

 

Γνωρίζει πως επιστρέφει μετά από είκοσι χρόνια δισκογραφικής σιωπής σε μια περίοδο που βρίσκει τους Έλληνες γονατισμένους. Ανακοινώνει τη νέα του δουλειά με κάτι που δήλωσε στο παρελθόν. Για το παρόν φυλά τις λέξεις: «Στο τέλος η χώρα μας θα κερδίσει». Η νέα του δουλειά λέγεται «Εντεύθεν». Κυκλοφορεί σήμερα. Μέσα στις συνθέσεις του φιλοξενούνται συμμετοχές καλλιτεχνών που παντρεύουν το «ηρωικό» παρελθόν του ελληνικού τραγουδιού – Γιώργος Νταλάρας – αλλά και το ελπιδοφόρο παρόν –Vassilikos, AthinaAndreadis, Δήμος Αναστασιάδης και η πρωτοεμφανιζόμενη Δάφνη Ζουτνατζή.

Το Εντεύθεν, που σημαίνει “από εδώ’, είναι ίσως ο πιο προσωπικός δίσκος του συνθέτη, γεμάτο πρωτόγνωρες εικόνες, μνήμες, ονειροπόλους ήρωες. Εξαιρετικά επίκαιρο, το έργο χαρτογραφεί την παραμονή και τη φυγή από κοινωνίες δυστοπικές και μιλώντας για την επόμενη μέρα ζωγραφίζει ένα τοπίο γνώριμο και συνάμα νέο, όπου πρόσωπα και καταστάσεις μετρούν την αντοχή τους και, εξετάζοντας τις δομές γύρω τους, αποδομούν και αναδομούν.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου ο συνθέτης γράφει: «Στο «Εντεύθεν» εκφράζω το τοπίο όπως σήμερα το αντικρίζω, σαν ένα πεδίο αποτελούμενο από ανταγωνιστικές ιδεολογίες, τα διλήμματα των οποίων προκύπτουν από την ίδια την ανθρώπινη φύση. Οι ήρωες μου είναι ονειροπόλοι, μεταξύ φυγής και παραμονής, αναζητούν τον χάρτη για την πατρίδα και εν τέλει για τον ίδιο τους τον εαυτό, κρατώντας μία δύναμη, τον έρωτα, και μία επιλογή: να προχωρήσουν χωρίς προδιαγεγραμμένους όρους. Καλώ τους ακροατές του έργου να εννοήσουν τον θεματικό του άξονα και να συμβάλλουν στη θεμελίωση της ευθύνης ώστε η αγάπη να μη δέχεται προσβολές από την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Και αυτό μου αρκεί.»

Το έργο κυοφορείται μία εικοσαετία από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και η έκδοσή του σηματοδοτεί και μία εικοσαετία από την έκδοση τέτοιας μορφής έργων στην εγχώρια δισκογραφία. Ένας κύκλος τραγουδιών με μελωδίες που συνέλαβε από τα νεανικά του χρόνια, με άλλες που επεξεργάστηκε για χρόνια και άλλες που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2015.

Από τον Μάιο, κυκλοφορεί ήδη το πρώτο single του δίσκου με τίτλο «Ό,τι αλλάζει να τ’ αντέξεις», σε ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα. Το τραγούδι, σε στίχους του συνθέτη, αποτελεί και το μήνυμα του δίσκου, σαν μία εσωτερική εντολή παραμονής σε ένα διαμελισμένο, σεισμικό τοπίο. Ο Μαρκόπουλος καλεί σε επιμονή και αντοχή όταν μοιάζει μονόδρομος η φυγή.

Το «Εντεύθεν» είναι μία παραγωγή της People Entertainment Group που εγκαινιάζει με το σημαντικό αυτό έργο την είσοδό της στην ελληνική δισκογραφία.

Αναλυτικά τα τραγούδια του δίσκου έχουν ως εξής:

1. Ό,τι αλλάζει να τ’αντέξεις
2. Ο χορός της Λοταρίας
3. Εθνολύσεως Αποδημία
4. Πλάι στη θάλασσα
5. Από μεγάλον Έρωταν
6. Η Θαλπωρή
7. Αχ, Πλάτανέ μου
8. Θυμάμαι εσένα
9. Σ’ένα στενό δρομάκι
10. Εκ βαθέων
11. Θα ήθελα να γνώριζα
12. Ορχηστρικό της Εθνολύσεως
13. Η λυπημένη

Στα 13 τραγούδια του δίσκου, τους στίχους και την ενορχήστρωση έχει κάνει ο ίδιος ο συνθέτης, εκτός από τα τραγούδια Εθνολύσεως Αποδημία/ Σ’ένα στενό δρομάκι / Εκ βαθέων (ποίηση Γιώργου Βολουδάκη), Από Μεγάλον Έρωταν (στίχοι Πόλυς Κυριακού), Θυμάμαι Εσένα (στίχοι Γιώργος Σκούρτης) και Η Λυπημένη (ποίηση Γιώργου Σεφέρη).

Το τραγούδι Ό,τι αλλάζει να τ’αντέξεις μπορείτε να το ακούσετε εδώ:

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top