Fractal

Στην αρχή μου βρίσκεται το τέλος μου: Το Φως της Φωτεινής

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

Μαριέττα Πεπελάση «ΦΩΤΕΙΝΗ – Όλα είναι μνήμη», εκδ. Καστανιώτη

 

Στην σειρά ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ των εκδόσεων Καστανιώτη συμπεριλαμβάνεται το βιβλίο αυτό  της Ψυχολόγου –Ψυχοθεραπεύτριας Μαριέττας Πεπελάση. Δεν είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανήκει στην κατηγορία βιβλίων αυτοβοήθειας. Είναι κάτι  πολύ παραπάνω. Είναι λογοτεχνία (έχει αφήγηση) και εργαλείο ίσως για ειδικούς!

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου περιγράφεται το περιεχόμενο ως εξής:

«Δεν έχουν όλοι όσοι ξεκινούν ψυχοθεραπεία το κουράγιο να εξερευνήσουν τα βάθη της ψυχής τους και να αναμοχλεύσουν μνήμες που προκαλούν πόνο και φέρνουν στην επιφάνεια εμπειρίες τραυματικές.

Θέλει ιδιαίτερους ανθρώπους αυτό το ταξίδι.

Η δύναμη και το θάρρος που κρύβει ο καθένας μέσα του είναι οι σταθεροί του συνοδοιπόροι στην προσπάθεια να ανακαλύψει τις αρετές του και να γίνει κυρίαρχος της ζωής του, χωρίς τη βλαβερή προσκόλληση στο παρελθόν και στα βασανιστικά βιώματα της παιδικής ηλικίας.

Η Φωτεινή είναι μία από εκείνες τις γυναίκες που ο χαρακτήρας τους διαπλάστηκε στην κόλαση της καταπίεσης, της ταπείνωσης, της ψυχικής βίας, του ψυχικού πόνου. Ως εκ τούτου, η ιδέα και μόνο μιας συνάντησης με τις πιο απόκρυφες, σκοτεινές και ακατέργαστες πλευρές της προσωπικότητάς της την τρομοκρατούσε.

Με έμπνευση τη Φωτεινή, και κάποιες από τις αναμνήσεις της ενήλικης ζωής της, η Μαριέττα Πεπελάση αποτίει φόρο τιμής σε κάθε άνθρωπο που τολμά να ανοίξει το λουλούδι του εαυτού του προς το φως του ήλιου, το φως της αλήθειας του.

 

Η συγγραφέας Μαριέττα Πεπελάση είναι έμπειρη και με το βιβλίο της αυτό κατορθώνει με στοιχεία μυθοπλασίας και «κείμενα ερμηνείας» του Θεραπευτή να δέσει τεχνηέντως ένα αξιόλογο βιβλίο.

Προσφέρει στον αναγνώστη ένα ταξίδι προς τα βάθη της ψυχής και των τραυμάτων. Αναδεικνύει πως τα οικογενειακά μυστικά, τα τραύματα των γονιών καθορίζουν τις μετέπειτα γενιές.

Όλες οι σημαντικές  σχέσεις ζωής με την μητέρα, τον πατέρα, τον αδελφό, τον σύντροφο αναδύονται μέσα από την αφήγηση της ηρωίδας (Φωτεινής) και τα «κείμενα» της ψυχοθεραπεύτριας. Μας δείχνει πόσο καθοριστικές είναι για την πορεία ζωής ενός ατόμου.

Μια μικρή ανάλυση –διάγνωση (που  ξεχωρίζει στο κείμενο με άλλη γραμματοσειρά) είναι κυρίως ένα τέχνασμα γραφής και γλωσσικού στίγματος περισσότερο για να κρατάει τον αναγνώστη σε ενδιαφέρον και λιγότερο θεραπευτική ανάλυση. Λέει τόσο όσο χρειάζεται.

Τα στοιχεία αυτά λειτουργούν ως ένας πλοηγός περισσότερο για τον αναγνώστη. Πάντως επαγγελματίες του χώρου της Ψυχικής Υγείας κατανοούν και διαβάζουν σίγουρα περισσότερα. Όμως τα σημεία αυτά σε τίποτα δεν θα έλεγα ότι δυσκολεύουν τον οποιοδήποτε αναγνώστη.

Η αρχή κάθε σχέσης είναι καθοριστική και αναδεικνύεται στην αφήγησή της. Τα οικογενειακά φορτία, οι προσδοκίες, η ωριμότητα εξέλιξης ενός ανθρώπου, ο έρωτας που γίνεται ή δεν γίνεται με τα χρόνια αγάπη με την ψυχοθεραπευτική βοήθεια γίνονται επίγνωση.

Και όπως αναφέρει και ο Τ.Σ.Έλιοτ  – Στην αρχή μου βρίσκεται το τέλος μου» «In my beginning iw my end” σελ. 195).

Μου άρεσε που η συγγραφέας – Ψυχοθεραπεύτρια μιλάει και για τα δικά της συναισθήματα αγάπης και το τέλος  μια ψυχοθεραπευτικής σχέσης.

«… ο αποχωρισμός δεν ήταν Θάνατος, ήταν η Έξοδος στο θρίαμβο της ζωής», ήξερα όμως ότι θα την αγαπούσα για πάντα»(σελ 200).

Σας το προτείνω και εύχομαι να χαρείτε την ανάγνωση.

 

 

Η Μαριέττα Πεπελάση είναι συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει γράψει ποίηση και πεζογραφία. Έργα της: Για μια γαλήνη με πολύ αγώνα (1966), Για μια γαλήνη με πολλή αγωνία (1970), Τα ασάλευτα χρόνια και η σπορά (1974), Πλοηγός – Ποιήματα 1966-1991 (1991), Όλα ήταν για μια στιγμή (2001), Σχιζογόνος μήτηρ (2005), Εξομολογήσεις προδομένων γυναικών (2010) και Δίδυμες ακτίνες (2014). Το 2013 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top