Fractal

Έτσι κι αλλιώς η ποίηση είναι δικαίωμα

Γράφει ο Άγγελος Χαριάτης //

 

sosto_koritsiΦωτεινή Δράκου «Το σωστό κορίτσι στην πιο λάθος πλευρά της πόλης», εκδ. Ιωλκός

 

Χωρίς να χρειαστεί με βασανίσετε, ομολογώ: Δεν είμαι ειδικός στην ποίηση. Μου αρέσει όμως. Δεν ξέρω για ποιο λόγο (άγνωστες οι σκοτεινές διαδρομές της εγκεφαλικής λειτουργίας) αλλά έχω συνδυάσει μέσα στο μυαλό μου την ποίηση με την εποχή της άνοιξης, ή αν προτιμάτε την εποχή της άνοιξης με την ποίηση.

Βρέθηκα προ ημερών στην παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Φωτεινής Δράκου «Το σωστό κορίτσι στην πιο λάθος πλευρά της πόλης». Στον αγαπημένο χώρο του Polis Art Café. Η ατμόσφαιρα, όπως πάντα, μαγική.

Πήρα το βιβλίο στα χέρια μου. Μεταφέρω μέρος από το βιογραφικό της ποιήτριας στο «αυτί» του βιβλίου: «Η Φωτεινή Δράκου γεννήθηκε στον Πειραιά. Μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει στον Υμηττό. Από μικρή μπέρδευε τη Νέα Σμύρνη με το Μισιγκαν και το Καρπάσι με τη Λουιζιάνα. Ο Keith Richards (και τα δάκτυλά του) είναι ο ήρωάς της. Ως διευθύντρια παραγωγής σε θεατρικές παραστάσεις, μουσικά βίντεο και στον κινηματογράφο, βρίσκει λύσεις».

Από τα πιο πρωτότυπα βιογραφικά που έχω διαβάσει. Σε βάζει σε κλίμα. Όπως σε κλίμα σε βάζει και το πρώτο ποίημα «ΡΑΟΥΝΓΚ».

 

Μακριά από το χώμα γράφω φτηνή ποίηση

Μα θα την πουλήσω ακριβά

 

Φωτεινή Δράκου

Φωτεινή Δράκου

 

Τριάντα εννέα ποιήματα και δύο short stories. Χωρισμένο σε πέντε μέρη. Και μια έκπληξη που θα την αποκαλύψω τώρα: Η συλλογή χωρίζεται σε πέντε μέρη. Στο πέμπτο μέρος τα ποιήματα είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα. Υπέροχο. Και τα ποιήματα είναι εξαιρετικά. Ελληνίδα ποιήτρια γράφει στην αγγλική! Ξαναγράφω: Υπέροχο.

Στο «Sleepless And Tired»:

We need more madness

More desperate fools screaming in cars passing by

 

Όποιος περιμένει να βρει ομοιοκαταληξία οξύτονη (γιαλό-καλό), παροξύτονη (κλάμα-γράμμα), προπαροξύτονη (Ηπειρώτισσα-ρώτησα), πλεχτή, ζευγαρωτή, εσωτερικές ρίμες-συνηχήσεις, έχει παίξει και έχει χάσει. Δεν υπάρχει ομοιοκαταληξία ούτε για δείγμα. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός της Φωτεινής Δράκου. Άλλος είναι: Να δώσει στον αναγνώστη μια φρεσκάδα, να του ξυπνήσει αναμνήσεις έρωτα, να τον ξεκουράσει, να τον προβληματίσει.

Έτσι και αλλιώς η ποίηση είναι δικαίωμα. Μοναδικό και μοναχικό. Κάθε φορά που διαβάζεις ένα ποίημα είναι μια άλλη φορά. Κάθε φορά, πρώτη φορά. Αυτά βέβαια ισχύουν στην καλά γραμμένη (τις περισσότερες φορές με πόνο ψυχής) ποίηση. Και η Φωτεινή Δράκου καταφέρνει να γράψει καλά, κάτι παραπάνω από καλά.

Τελειώνοντας με τις «Βλάσφημες Φήμες»:

 

 

Κοριτσάκι

Με τα γελαστά μάτια και το αστείο πρόσωπο

Σε θυμάμαι

Μόνο αυτό έμεινε τώρα

Να σε θυμάμαι

Για μια λάθος νύχτα

Και μια ηλίθια σειρά από στιγμές

Ηλίθια ταιριασμένες

Καλό μου

Κοριτσάκι

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top