Fractal

FLY ME TO THE MOOG…

γράφει ο Σούπερ Μάριο // *

 

_MG_3141 copyModular systems, mini moog, theremin, low frequency oscillator, cutoff, resonance, sound synthesis, sine wave, square wave… Με τις παραπάνω λέξεις ξυπνάω, συνθέτω, υπάρχω και ύστερα αποκοιμιέμαι πάλι.

 

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήταν το καλοκαίρι του 2000, όταν παρακολούθησα μία συναυλία του Ινδού Τalvin Singh. Δυναμικός, εκρηκτικός και βιρτουόζος. Asian drum n’ bass με τα beats και το sitar στην πρώτη σειρά. Αυτό όμως, που με μάγεψε κι έκανε τις κεραίες μου να συντονιστούν με τις δικές του, ήταν ένα παράξενο μουσικό όργανο που παρήγαγε έναν γλυκό ηλεκτρονικό ήχο. Μα τι ήταν αυτό; Την απάντηση την πήρα μέρες αργότερα, καθώς έψαχνα για κάτι που τότε δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο στους μουσικούς κύκλους της χώρας αυτής! Ήταν ένα moog theremin. Από εκείνη τη στιγμή, μέχρι και σήμερα, δεν έπαψα να είμαι ένας φανατικός θαυμαστής του κυρίου Bob Moog (1934-2005) και ευρύτερα των αναλογικών synthesizer!

moog 2Ήταν το τέλος των 60’s, όταν ο εν λόγω εφευρέτης παρουσίασε κάτι μεγάλα κουτιά με πολλά καλώδια. Μιλάμε για τα modular systems, το ξεκίνημα δηλαδή της mainstream ηλεκτρονικής μουσικής και του “παχέος” ήχου. Όλα τότε θα άλλαζαν χροιά καθώς οι περισσότεροι συνθέτες άρχισαν να γράφουν μουσική με βασικό στοιχείο τους ταλαντωτές και τα φίλτρα αυτών των μαγικών μηχανημάτων.
Δημιουργήθηκαν λοιπόν πολλά “κιτς” αλλά και πολλά αριστουργήματα όπως το περίφημο “Switched on Bach” της Wendy Carlos, το “Moog indigo” του Jean Jacques Perrey, το πολυδιασκευασμένο “Pop corn” του Gershon Kingsley και τα λιγότερο γνωστά “Moog – The electric eclectics of Dick Hyman” του Dick Hyman και “Moog rock” του Les Baxter. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το bass-line του “Around the world” των “Daft Punk” και το brilliant cutoff του minimoog στο “All I need” των “Air”.
Τότε στην εφηβεία θυμάμαι ειδικά τα δύο τελευταία tunes να είναι στο repeat του walkman μου! Ήταν εκείνες οι στιγμές που, βολτάροντας στην πόλη και αφήνοντας τον απογευματινό ήλιο να προσγειώνεται στα μάτια μου, σιγοτραγουδούσα “… to get behind this sun… all I need is a peace of this mind, then I can celebrate”.

Η εταιρία R.A. MOOG Co. και, αργότερα, η Μoog Μusic κατασκευάσαν αρκετά αναλογικά synthesizer την περίοδο 1953-1985 τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική άνθηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Ύστερα από μια παύση, το 1998 ξεκίνησε πάλι η παραγωγή ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων και συνεχίζει έως σήμερα. Ενδεικτικά, κάποια μοντέλα είναι τα mini moog, rogue, taurus, prodigy, source, liberation (κιθάρα συνθεσάιζερ), pοlymoog, voyager, little phatty. Αξίζει να αναφερθεί η υπάρξη της εταιρίας Big Briar, της οποίας ιδρυτής ήταν ο ίδιος ο Bob Moog όταν αποχώρησε από την Moog Music το 1977. Η συγκεκριμένη εταιρία κατασκεύαζε τα Etherwave theremin και τα πετάλια moogerfooger! Κάποια από αυτά τα μοντέλα τα διατηρώ στην προσωπική  μου συλλογή.

moog 3Η Moog Music είναι διαχρονικά πρώτη στις προτιμήσεις των μουσικών παραγωγών. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον αναλογικό ήχο που προσφέρουν τα συγκεκριμένα synthesizer, ο οποίος είναι πραγματικά ακαταμάχητός και σίγουρα κανένα plug in – ψηφιακός εξομοιωτής δεν καταφέρνει να τον ξεπεράσει!

 

 

 

Υπάρχουν αμέτρητες ηχογραφήσεις, ενδεικτικά παραθέτω το προσωπικό μου 60’s – 70’s top 10 δίσκων:

1) Switched on Bach – Wendy Carlos
2) Moog indigo – Jean Jacques Perrey
3) Music to Moog by – Gershon Kingsley
4) Moog, The electric eclectics of Dick Hyman – Dick Hyman
5) Pop corn– Hot butter
6) Sitar & Electronics – Okko
7) The unexplained electronic musical impressions of the occult by ATARAXIA – Mort Garson
8) Exotic moog– Martin Denny
9) Mixed Synthi – Jacques Siroul
10) Moog rock – Les Baxter

 

* O Σούπερ Μάριο είναι D.J., μουσικός παραγωγός, κυκλοφορεί μουσική από τη δισκογραφική του εταιρεία «Amola Kalimba». Η τελευταία έδωσε όνομα και στο μαγαζί – με σπάνια μουσικά όργανα απ’ όλο τον κόσμο – που διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας.

(Φωτογραφία Marcelle Fivaz)

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top