Fractal

Διήγημα: “Φαντάσματα στην κίβδηλη πόλη”

Του Κώστα Πασχάλη // * 

 

fantasmata poli

 

Αργά τα βράδια, τις ώρες που η πόλη κοιμάται παλεύοντας με τους εφιάλτες της ημέρας, κάποιοι μένουν ξάγρυπνοι προσπαθώντας να αφουγκραστούν τον ήχο της σιωπής. Βγαίνουν στο μικρό μπαλκόνι της πολυκατοικίας τους, κοιτούν τους έρημους δρόμους της πόλης, περιφέρουν αργά το βλέμμα στα σκοτεινά παράθυρα των απέναντι οικοδομών, κοιτούν με ενδιαφέρον δύο τρεις φιγούρες ξενυχτισμένων νεαρών που σέρνουν τα βήματά τους στα πεζοδρόμια, απολαμβάνοντας τη νωχελική αίσθηση του χρόνου. Αίσθηση μοναδική που μόνον τις μικρές ώρες της ημέρας μπορεί κανείς να νοιώσει.

Ώρα μετά, καθισμένοι στο γραφείο τους, σκυμμένοι πάνω από τον υπολογιστή τους, με το τσιγάρο αναμμένο στο πλάι και τη μουσική μόλις που να ακούγεται, προσπαθούν να δώσουν ζωή στις λέξεις, απλώνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Πρώτα για να μιλήσουν στον εαυτό τους και μετά στους άλλους. Σαν μία ανέξοδη ψυχοθεραπεία.

Είναι τα «φαντάσματα της κίβδηλης πόλης». Αυτά που αγρυπνούν, όχι για να φοβίσουν τις ταραγμένες συνειδήσεις μας, αλλά αντίθετα για να ξορκίσουν τους δικούς τους φόβους και ίσως για να κερδίσουν την αυτοεκτίμησή τους, αυτήν που η «κίβδηλη» πόλη τους έχει στερήσει.

Κάποιες στιγμές, σε μία από τις ατέλειωτες νύχτες, αυτές οι λέξεις «γονιμοποιούν» μικρά «σπαράγματα» ψυχής, που εμφανίζονται όπως τα αγριολούλουδα στη γωνιά μιας βρώμικης οικοδομής. Τότε «μεταφυτεύονται» στο διαδίκτυο, ώστε να βρουν γόνιμο έδαφος για να ανθήσουν.

Με τον τρόπο αυτό φτιάχνονται καθημερινά δεκάδες, εκατοντάδες μικρές κοινότητες ανθρώπων που μπορούν και μοιράζονται καθημερινές αγωνίες, ανικανοποίητα πάθη, μύχιες επιθυμίες, δημιουργικές ανάσες, κρυφές ελπίδες, μικρές στιγμές της καθημερινότητάς τους.

Προχθές στο κέντρο της πόλης μια μικρή ασπρόμαυρη, σχεδόν χειροποίητη αφίσα, τράβηξε το βλέμμα μου. Ήταν μία ακόμη «έξοδος» των «φαντασμάτων» στο κοινό της πόλης. Ξεκόλλησα προσεκτικά την αφίσα με το κείμενο, τη δίπλωσα προσεκτικά και την έβαλα στην τσέπη μου. Το διάβασα αρκετή ώρα αργότερα στο φως του δωματίου μου. Το βρήκα ευφάνταστο και ενδιαφέρον, γι’ αυτό και το μοιράζομαι, όπως όλα τα ωραία συναισθήματα με τους αναγνώστες:

 

ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ

Έρχεται το Δ.Ν.Τ. Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα. Ο μισθός μειώθηκε. Τα τσιγάρα ακρίβυναν πάλι. Με παίρνουν τηλέφωνο από την τράπεζα για κάρτα που χρωστάω. Η Τζούλια γυρνάει δεύτερο DVD. Τα εμβόλια της γρίπης παραμένουν στις αποθήκες. Οι παππούδες σχολιάζουν τον Καλλικράτη στα χωριά. Ψάχνω δουλειά γιατί είμαι άνεργος εδώ και μήνες. Έπιασαν τα μέλη του επαναστατικού αγώνα. Γυρίζω μόνος τις νύχτες γιατί φοβάμαι να κοιμηθώ μήπως γίνουν εφιάλτες μου, αυτά που λένε στην τηλεόραση. Η καθημερινότητα με βασανίζει αργά και με σκοτώνει σαδιστικά. Έφαγα το τελευταίο κομμάτι σοκολάτας που είχα στην τσέπη…

Μπήκε η άνοιξη και τούτη τη χρονιά… Όλα θα ανατραπούν. Θα ξεβάψουν στο πέρασμα του χρόνου. Δύο πεταλούδες θα υπάρχουν πάντα. Για να μας θυμίζουν αρχέγονες δυνάμεις. Γιατί είμαστε περαστικοί σ’ αυτή τη γη… καλή άνοιξη.

 

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΚΙΒΔΗΛΗ ΠΟΛΗ

 

* O Κώστας Πασχάλης  γεννήθηκε το 1963 στην πόλη των Σερρών, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα με την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα (αυτή του ελεύθερου επαγγελματία) ασχολήθηκε ενεργά με την έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Από το 1989 και για μια περίπου δεκαετία υπήρξε συνεργάτης της ΕΡΑ Σερρών έχοντας την επιμέλεια και παρουσίαση εκπομπών δημοσιογραφικού, πολιτισμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Εξακολουθεί να αρθρογραφεί σε τοπικά έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά. Από την έρευνα δημιουργίας προφορικής μνήμης της δεκαετίας του 1940, που ενήργησε για την περιοχή των Σερρών (καταγραφή συνεντεύξεων και μαρτυριών για τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση και τον εμφύλιο), προέκυψε η συγγραφή δύο βιβλίων ιστορικού περιεχομένου. Το πρώτο με τον τίτλο «Βασίλης Ραφτούδης 1914 – 1947» εκδόθηκε το 2006 στις εκδόσεις «Φιλίστωρ» και το δεύτερο με τον τίτλο «Το όνειρο έμεινε ακατοίκητο» εκδόθηκε το 2011 στις εκδόσεις «Επίκεντρο». Το 2013 εξέδωσε το βιβλίο με τον τίτλο «Από το Ρακί στο Ούζο» και υπότιτλο «Μεθυστικό ταξίδι γευσιγνωσίας και ουζοποσίας», το οποίο και επανεκδόθηκε με πρωτοβουλία της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» το Σεπτέμβριο του 2014.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top