Fractal

ΕΞΩ-ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Η ζωή εν τάφω, VI

Από την Αγγελική Κώττη //

 

sfigga_Arxipoli

 

Εδώ τα κεφάλια των σφιγγών, εκεί τα κεφάλια των σφιγγών, τελικά το ένα βρέθηκε κάτω από ένα κατώφλι, δυο θαλάμους παραμέσα. Είχε αποσπασθεί από τh δεξιά σφίγγα- όπως αντικρίζουμε τον τάφο της Αμφίπολης- όπου ήταν ένθετο και το είχαν θάψει δεκαπέντε εκατοστά κάτω από το μαρμάρινο θύρωμα. Το άλλο αγνοείται ακόμα, όπως αγνοούνται οι μαρμάρινοι δοκοί της ψευδοροφής του προηγούμενου θαλάμου. Αλλά εδώ αγνοείται η κοινή λογική, που φωνάζει πως ο τάφος είναι συλημένος πολλάκις και πλειστάκις, τα μάρμαρα να μην αγνοούνται;

 

sfigga2

 

Μαζί με το πανέμορφο είναι αλήθεια κεφαλάκι, που μοιάζει με αυτό των καρυατίδων του δευτέρου θαλάμου, βρέθηκαν μερικά ακόμα κομμάτια από τα φτερά των σφιγγών. Τώρα γιατί οι τυμβωρύχοι σκόρπισαν όπου βρήκαν τέτοια κομμάτια, είναι ένα ερώτημα που μάλλον δεν θα λάβει απάντηση εις τους αιώνας των αιώνων. Μήπως θα μάθουμε ποτέ γιατί έσπασαν το ψηφιδωτό με τον Ερμή, τον Αδη και την Περσεφόνη; Ή γιατί κατέστρεψαν τους πώρινους λίθους των δαπέδων του τρίτου θαλάμου; Προφανώς κάτι έψαχναν, όπως και στον λεγόμενο τάφο της Περσεφόνης στις Αιγές και έκαναν και αυτό τον τάφο καλοκαιρινό.

Αλλά αφού η ανασκαφέας φωνάζει ότι δεν έχει συληθεί, θα πρέπει να εφευρεθεί τώρα μια νέα θεωρία για όλη αυτή την ανακατωσούρα- στην μητρική μας, mess. Θα την ακούσουμε και αυτή και θα την υιοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος του καθεστωτικού Τύπου ασμένως. Μόνο να μη βρεθεί ο τάφος άδειος σαν το πουκάμισο του Σεφέρη, χωρίς, μάλιστα, την οπτασία της Ελένης πίσω του. Βέβαια, μπορεί οι αρχαίοι να είχαν ανακαλύψει και τον διακτινισμό των πραγμάτων ποιος ξέρει; Όπως μπορεί και να ζούμε σε ένα φανταστικό σύμπαν, και να ισχύουν όλες οι θεωρίες πως μπορεί ένας νεκρός σε μακεδονικό τάφο να καταχώθηκε ιξιπίτιδις κάτω από τόνους χώματος και ότι αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση ασέβεια. Ή τα αρχαία νεκρόδειπνα να περιλάμβαναν γλαρόσουπα. Δεν μπορεί;

Μάθαμε, επιπροσθέτως, πως οι χρηματοδοτήσεις της ανασκαφής κατά την πενταετία «δεν ξεπέρασαν τις 590 χιλιάδες» όπως είπε ο υπουργός κ. Ταφούλας (εύστοχο το παρατσούκλι που του κόλλησαν) στη Βουλή και αντέγραψαν όλες οι On line ενημερωτικές σελίδες. Στο θεό σας, δηλαδή. Και μαρουλόφυλλα να ήταν οι 590 χιλιάδες πάρα πολλά θα τα βρίσκαμε. Εδώ δόθηκαν για μια ανασκαφή που μάλλον δεν έχει χαρακτηριστεί συστηματική όπως ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να γίνεται. Ούτε και σωστική όμως είναι- αφήστε που οι σωστικές δεν χρηματοδοτούνται. Unicum και το status της, όπως και τα επιμέρους στοιχεία του τάφου- αν είναι τάφος, διότι πλέον ακόμα και γι’ αυτό υπάρχουν αμφιβολίες. Σε περιόδους κρίσης, όταν οι πιο πλούσιες ξένες αρχαιολογικές σχολές δεν έχουν τέτοιους προϋπολογισμούς στα πενταετή προγράμματά τους, η Ελλάδα δίνει αφειδώς μονάχα στον τύμβο Καστά.

Γιατί λοιπόν έπρεπε να γίνει αυτή η εξαίρεση; Για ένα κυβερνητικό επικοινωνιακό σόου; Για έναν τάφο αδειανό; Για ένα δήθεν; Για το όνομα Μακεδονία που οσονούπω το χάνουμε και επίσημα; Γιατί όλα τα κόμματα διαθέτουν τους εθνικιστές τους; Φοβάμαι, για όλα αυτά μαζί.

 

foto 1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top