Fractal

ΕΞΩ-ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Η ζωή εν τάφω, ΙV

Από την Αγγελική Κώττη //

 

antikythiraΤόσες ελπίδες είχε αποθέσει η κυβέρνηση στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, ούτε μία δεν της βγήκε. Τι πλοία του Ναυτικού, τι πλοία χορηγών, τι σύγχρονα συστήματα σάρωσης, τι ρομποτικά σκάφανδρα Exosuit… μέχρι και δεύτερο μηχανισμό των Αντικυθήρων που λέει ο λόγος θα μπορούσαν να ανελκύσουν. Εάν υπάρχει, για να μη παρεξηγηθούμε.

 

Έκαναν μια τρύπα στο νερό, όμως, διότι κάποιος από τους αρχαίους θεούς φαίνεται ότι τα έχει «πάρει» άσχημα. Ο Ποσειδώνας ήταν, ο Αίολος; Θα σας γελάσω. Πάντως, δεν τους έκανε ούτε μια μέρα καιρό της προκοπής. Φυσούσε ολοένα και έβγαλε άχρηστο το ρομποτικό σκάφανδρο. Mηδέν εις το πηλίκον από ανακοινώσιμα ευρήματα: ένα δόρυ, ένα δαχτυλίδι, μια άγκυρα, μια λάγυνος, τέτοια.

Επάνω σε αυτό το σχεδόν «μηδέν» σφάχτηκαν χορηγοί και υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι και για λογοκρισία κατηγόρησαν οι πρώτοι το δεύτερο, επειδή δεν τους άφησε να παρουσιάσουν πρώτοι τα τρία χάλκινα, το ένα μολύβδινο και τα τρία τσουκαλάκια. Την επομένη, η ανασκαφή έκλεισε για φέτος, λόγω καιρού και χορηγών προφανώς, οι οποίοι είπαν σιγά μη καθόμαστε να ξοδεύουμε τα ωραία μας λεφτά άπρακτοι. Τη μεθεπομένη, συναντήθηκαν οι αρχαιολόγοι, έλληνες και αμερικάνοι, με τον υπουργό, ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα και ο κ. Τασούλας συνεχάρη αυτούς όσο και τους χορηγούς για την ενδιαφέρουσα σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου, όπως είπε. Μετά λοιπόν την επί πληρωμή συμμετοχή κάποιων σε ανασκαφές, που επιχειρήθηκε αλλά ευτυχώς δεν ευοδώθηκε, έρχεται και η ΣΔΙΤ…

Φαίνονται άσχετα όλα τα ανωτέρω με την Αμφίπολη, όμως δεν είναι. Ούτε κι εδώ βγήκε, μέχρι στιγμής, στην κυβέρνηση το μεγάλο «μπαμ» που θα ήθελε. Τα αρχαία εκδικούνται, δεν είναι η ανασκαφή μια ελέγξιμη και χειραγωγίσημη διαδικασία, επομένως στη μεν Αμφίπολη σκάβουν με ταχύτητα, στο δε υπουργείο χαμηλώνουν τους τόνους. Και μαζί, χαμηλώνουν και τα χώματα στους θαλάμους του τάφου.

AmfipoliΤάφου; Θα δείξει σύντομα. Ασύλητου; Επίσης. Μερικές πρώτες απαντήσεις θα δοθούν πιθανώς στην εβδομάδα που έρχεται, καθώς θα έχει φανερωθεί η είσοδος προς τον επόμενο θάλαμο. Ίσως να είναι ο τελικός. Ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε μακριά. Οι πρώτες εκτιμήσεις και οι πρώτες απαντήσεις θα γίνουν και θα δοθούν μέσω των ευρημάτων. Και οι θεοί βοηθοί. Διότι, το αρχαίο μιλάει από μόνο του. Αν και δεν θέλουν να το παραδεχθούν, δείχνει και χαμηλότερη χρονολόγηση και σύληση. Το ένα το είπε, με επιχειρήματα, και η κ. Γεωργία Κοκκορού- Αλευρά στην «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, στην οποία ακούστηκε μονάχα η άποψη όσων λίγο- πολύ δεν είχαν πολύ διαφορετική γνώμη από την ανασκαφέα. Η κ. Αλευρά, όμως, ξεχώρισε με τον νηφάλιο και επιστημονικό της λόγο. Μακάρι ο διάλογος που θα ακολουθήσει να έχει ανάλογους τόνους. Αλλά μετά από τόση εκμετάλλευση, ποιον θα ξενίσει αν η κατάσταση εκτραχυνθεί;

Σε δύο σημεία ποντάρισε λοιπόν η κυβέρνηση, κανένα δεν της βγήκε. Ερχεται και η Αλαμουντίν- Κλούνεϊ για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τις επόμενες μέρες. Θα της «βγει» κάτι, ή θα τριτώσει το κακό/ καλό για τις αρχαιότητες;

Εν τω μεταξύ, μικρά και μεγάλα θαύματα, γίνονται καθημερινά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Οσο όμως η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι μπορεί να τα εκμεταλλευθεί για τους επικοινωνιακούς της σκοπούς, δεν πρόκειται να τα παρουσιάσει ευρύτερα. Τελευταίο παράδειγμα, η προετοιμασία της έκθεσης στο υπόγειο του Μουσείου Ακροπόλεως με τα ευρήματα της επιτόπιας ανασκαφής. Θα αποτελέσει γεγονός, σίγουρα. Ηδη πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν πει ότι θα ήταν λόγος επανόδου τους η λειτουργία αυτής της έκθεσης. Προς το παρόν, αφήνουν τους ανθρώπους του μουσείου να ψάχνουν λεφτά για να τη στήσουν, αφού πρώτα τους «κούρεψαν» με το PSI όσα χρήματα είχαν κρατήσει για τον σκοπό αυτόν. Το ληστρικό κράτος κλέβει ακόμα και τον εαυτό του. Προς θεού, όμως, μονάχα τα μουσεία και τις υπηρεσίες. Τα λοιπά, εξαιρούνται. Διότι ή έχουμε στοχοπροσήλωση ή δεν έχουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top