Fractal

ΕΞΩ-ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Η ζωή εν τάφω, ΙII

Από την Αγγελική Κώττη //

 

foto 3«Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ρωξάνη»

 

Μέγα θαύμα τρεις μέρες και το αληθινό τέσσερις έλεγε η μανούλα μου. Σχεδόν δυο μήνες μετά την έναρξη της εμμονικής ενασχόλησης των ΜΜΕ με την Αμφίπολη, κι ενώ η ανασκαφή χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί, αρχίζει και ξεθωριάζει το «μέγα θαύμα». Το οποίο, να το πούμε κατηγορηματικά, συναρτήθηκε με την πιθανότητα ο τάφος να είναι του μεγάλου Αλεξάνδρου, ή, το πολύ- πολύ της οικογένειας. Κάθε φορά που κάποιος έλεγε δημόσια πως αποκλείεται να είναι εκεί θαμμένος ο στρατηλάτης, συναντούσε την αποδοκιμασία- για να το πω κομψά- της κοινής γνώμης. Κάτι σαν το «αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει/ καλύτερα να μη μας πει κανένα» του Σαββόπουλου.

Μέχρις ότου λοιπόν η Αμφίπολη δώσει κάποιο θεαματικό νέο- πόσο θεαματικό μπορεί να είναι ή να βαφτιστεί θα δείξει- τα επιτελεία φαίνεται πως καταστρώνουν νέα σχέδια εθνικής έξαρσης. Οπως θα προσέξατε, η σύζυγος του Τζωρτζ Κλούνεϊ , η λιβανέζα δικηγόρος Αμάλ Κάτι (εκδίκηση!) ετοιμάζεται να έρθει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου, λέει, να αναλάβει νομικό αγώνα για τον επαναπατρισμό των Παρθενώνειων Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

Χρειάζεται άραγε νομικός αγώνας για τον επαναπατρισμό των γλυπτών που κάποτε μάς έκλεψε ο λόρδος Ελγιν; Νομική στήριξη, ούτε συζήτηση. Προφανώς και στήριξη από προσωπικότητες σαν τον Κλούνεϊ. Αλλά, νομικός αγώνας σημαίνει, μήπως, ότι θα φτάσουμε σε δίκη; Την οποία, κατά πάσα βεβαιότητα θα χάσουμε; Και άρα, θα ξεχάσουμε μια για πάντα την υπόθεση της επιστροφής;

foto 2

Η Μελίνα Μερκούρη είχε ψάξει το θέμα όταν ξεκίνησε από τη σύσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Μεξικό την καμπάνια και είχε βρει πως δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε μια τέτοια δίκη. Τι έγινε τώρα; Αποκτήσαμε κι άλλα επιχειρήματα; Αν είναι έτσι, και αν και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, διαχρονικό στέλεχος στην υπόθεση συμφωνεί, ας το κάνουμε. Αν όχι, όμως, ας μη βγάλουμε μόνοι τα μάτια μας και ας αφήσουμε τα πυροτεχνήματα, τα οποία μπορεί να φέρνουν ψήφους, αλλά οδηγούν σε βέβαιη ήττα.

Τι σχέση έχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με την Αμφίπολη; Δυστυχώς, έχουν. Οπως όλα δείχνουν, η επιχείρηση Αμφίπολη γιγαντώθηκε όταν ενεπλάκη σε αυτήν η Πολιτική- για τους δικούς της λόγους. Ακριβώς ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για την «επιχείρηση επαναπατρισμού» (όσο για τον γάμο, ας μη το συζητάμε. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μακροημερεύσει. Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικός μας θα είναι ο Τζόρτζι).

Στην ανασκόπηση της Αμφίπολης, τώρα. Ολες οι προηγούμενες ημέρες κύλησαν με την αποχωμάτωση των δύο πρώτων θαλάμων. Οι ανασκαφείς δεν λένε αν βρήκαν κινητά ευρήματα, τα οποία θα βοηθούσαν στη χρονολόγηση. Η Χρυσούλα Παλιαδέλη μάλιστα λέει ότι ίσως και να μην τα αποκαλύπτουν όλα. Γιατί; Άβυσσος η ψυχή του ανασκαφέα, το έχουμε ξαναπεί.

Προς το παρόν, αποκαλύφθηκαν πλήρως οι δυο καρυάτιδες δείχνοντας το μπόι τους (τέσσερα μέτρα και κάτι με το βάθρο) και τη θωριά τους (όμως η μόδα που απεικονίζουν, μάλλον δεν είναι μόδα του 4ου αιώνα π.Χ.) Οποιος επιστήμονας τόλμησε να χρονολογήσει διαφορετικά από την ανασκαφική ομάδα, λοιδωρήθηκε, χωρίς να συζητηθούν τα επιχειρήματά του. Οι θεωρίες περί του ποιος είναι θαμμένος εκεί πάνε και έρχονται, νέα ευφάνταστα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και, βέβαια, θεωρίες συνομωσίας- μερικές ξεκαρδιστικές.

foto 1Αυτή την εβδομάδα, οι εργάτες μπαίνουν στον τρίτο θάλαμο, όπου θα κάνουν αντιστηρίξεις του θόλου. Καλό θα ήταν, αφού και ο καιρός χειροτερεύει και υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν, να κλείσει η ανασκαφή και να συνεχιστεί του χρόνου. Κανονικά, όμως. Να περάσει από Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με τον προϋπολογισμό της όπως ο νόμος ορίζει, και να λάβει έγκριση. Αναφέροντας τη λέξη προϋπολογισμός πάντως, ας πούμε ότι ανακοινώθηκε επίσημα ότι φέτος διατέθηκαν 300.000 ευρώ και υπάρχουν άλλα 60 από χορηγίες που θα διατεθούν και αυτά.

Ο Οκτώβριος μπήκε, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι από εδώ και πέρα ανοιχτά μέχρι τις 3, καθώς χρήματα για δεύτερη βάρδια δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως, όταν και όπου επιλεγεί για τόνωση του «εθνικού» φρονήματος των Ελλήνων. Εκλογές μυρίζουν…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top