Fractal

Τα 17 πρόσωπα του Έρωτα

Γράφει η Ελένη Γκίκα //

 

xristinaMania2Χριστίνα Μανιά «Έρως», εκδόσεις Mamaya, σελ. 118

 

Με εφόδια τις σπουδές της στη Γαλλία όσον αφορά την συγκριτική λογοτεχνία και την ειδίκευσή της στους μύθους και τα παραμύθια, με έφεση προς οτιδήποτε το ερωτικό, ερωτευμένη με τη ζωή και με τις ιστορίες πρωτίστως, η Χριστίνα Μανιά αποφασίζει να μιλήσει μέσα από θρυλικά ζευγάρια περί έρωτος και κάνει θαύματα.

Περιδιαβαίνοντας με άνεση και αφηγηματική ποιητική δεινότητα από τη Φρυγία στην Κίνα, από την Ινδία στην Κορνουάλη, από τη Βαβυλώνα στην Ιαπωνία, από τους Μαορί στους Ινδιάνους της Καλιφόρνιας, ζωντανεύει ερωτικές ιστορίες που άφησαν το αποτύπωμά τους στις παγκόσμιες μυθολογίες και καλλιέργησαν τη νοσταλγία του άλλου μισού μας. Γιατί ναι, ανεξαρτήτως της έκβασης  η Αλκυόνη και ο Κύηκας, ο Τσι-Νι και η Κεν-Νιου, ο Φιλήμων και η Βαυκίς, η Γκουανίνα και ο Σοτομαγιόρ Πουέρτο Ρίκο, η Άρτεμις και η Δίκτυνα, ο αντρειωμένος Τουτοκανούλα και η Τισαγιάκ, ο Τριστάνος και η Ιζόλδη, ο Έρως και η Ψυχή, ο Κίντου και η Νάμπι, ο Απόλλων και ο Υάκινθος, ο Τουτανεκάϊ και η Χινεμόα, ο Πυγμαλίων και η Γαλάτεια, ο Ντουσυάντα και η Σακούνταλα, ο Πύραμος και η Θίσβη, ο Όκουνινουσι και η Σούσερι Χίμε, η αιθέρια Ηώς και ο Τιθωνός συναντήθηκαν. Έστω κι αν η Γαλάτεια ήταν γλυπτό έργο του Πυγμαλίωνα, ακόμα και αν ο Νάρκισσος μαγεύτηκε από την εαυτό του. Ωστόσο είχαν την τύχη να γνωρίσουν την παραφορά του έρωτα. Και την επίγνωση ή την ψευδαίσθηση ότι εκείνο που τους λείπει, ο χαμένος τους παράδεισος που νοσταλγούν, το άλλο μισό τους, εντέλει, υπήρξε.

Το αποτέλεσμα, 17 ερωτικές ιστορίες που θυμίζουν μεσαιωνικά τραγούδια, έπη και τροβαδούρους αγάπης. Να μας υπενθυμίζουν παραμυθητικά και μαγικά τα χίλια πρόσωπα του έρωτα: τον θείο έρωτα και την αιώνια αγάπη, την σαρκική έλξη και την συζυγική αφοσίωση, το ανέφικτο του έρωτα, τον έρωτα «παρά ταύτα», όπου εχθροί λατρεύονται, θεοί και θεές αγαπούν θνητές και θνητούς, εραστές χρειάζεται να διαβούν τα σύνορα του κόσμου και να αναζητήσουν στον Άδη τον αγαπημένο τους ή την αγαπημένη τους, θνητοί και πρίγκιπες αιχμαλωτίζουν νύμφες κλέβοντας τα ρούχα τους, φύλα και σύνορα και χρόνος καταλύονται, κι αν δεν έχουν πάντοτε αίσια κατάληξη, τουλάχιστον τους συνέβη αυτό: ΥΠΗΡΞΑΝ.

Ένα βιβλίο που απολαμβάνεις σε κάθε σελίδα μέχρι το τέλος του, μαγεύεσαι από την ερωτική δύναμη την ίδια ώρα που μαθαίνεις ότι παντού και πάντοτε σημειώνει άθλους η αγάπη.

Δεκαεφτά ερωτικές ιστορίες με ρυθμό, ατμόσφαιρα, μύθο και ιστορία, και φυσικά ασύλληπτες ψυχαναλυτικές και υπαρξιακές προεκτάσεις. Άλλοι νικούν, νικούνται κάποιοι, κάποιοι το μόνο που επιθυμούν είναι μαζί να φύγουν όπως έζησαν κι άλλοι έγιναν λουλούδι ή πουλί, χαρίζοντάς μας τους υπέροχους υάκινθους και τις αλυκονίδες μέρες, βλέπετε μπροστά στον έρωτα και οι θεοί υποκλίνονται, ζηλεύουν ενίοτε, και φυσικά ερωτεύονται. Σαν τους κοινούς θνητούς: με Πάθος.

 

Χριστίνα Μανιά

Χριστίνα Μανιά

 

Και, βέβαια, εικαστικά όλοι ευτυχούν, το έχει φροντίσει αυτό με εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο η Μαρία Καλιαμπέτσου. Τον πρόλογο του βιβλίου υπογράφει με τον ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο του ο Χρήστος Χωμενίδης και η Χριστίνα Μανιά, που μας συνήθισε στα παραμύθια, μας κάνει δώρο αυτό εδώ το παραμύθι του έρωτα το πιο μεγάλο, για τους μεγάλους εμάς.

H Χριστίνα Μανιά που σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στη Γαλλία με εξειδίκευση στους μύθους και στα παραμύθια Και αφού εργάστηκε μερικά χρόνια ως δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πρώτη της μεγάλη αγάπη τα βιβλία, μπήκε στον εκδοτικό χώρο πριν από περίπου είκοσι χρόνια όπου παραμένει μέχρι και σήμερα, μεταφράζει από τα αγγλικά και τα γαλλικά, γράφει βιβλία, αλλά πάνω από όλα παραμένει μία παθιασμένη αναγνώστρια.

Ανάμεσα στις υπέροχες ιστορίες της, κάπου θα δείτε και το δικό σας πρόσωπο, αφοσιωμένο, παράφορο, ζηλιάρη ή υπερβολικό, αυτοθυσιαστικό ή εγωϊστικό, θνητό ή θεϊκό, έστω ως προτίμηση, ως φαντασίωση ή ως ψευδαίσθηση έστω. Στο μεταξύ θα μάθετε πολλά: μυθολογικά, ιστορικά, επικά, γεωγραφικά, θρυλικά και παραμυθητικά, συναντιούνται κάπου οι λαοί και θα το δείτε, παντού υπάρχουν τα ίδια πάθη, τα ίδια λάθη. Αξιομνημόνευτο βιβλίο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top