Fractal

22 Ιουνίου – Έριχ Μαρία Ρεμάρκ

Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

Ο  Έριχ Μαρία Ρεμάρκ γεννημένος σαν σήμερα το 1898 ήταν Γερμανός μυθιστοριογράφος.Επηρεάστηκε από του Ιμμάνουελ Καντ, Καρλ Μάι, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Ανρί Μπαρμπύς. Από εργατική οικογένεια, επιστρατεύτηκε σε ηλικία 18 ετών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολέμησε στο Δυτικό Μέτωπο.

 

«Είμαστε δεκαοχτώ χρονών κι αρχίσαμε ν’ αγαπάμε τον κόσμο και τη ζωή. Και να που έπρεπε να πυροβολούμε», γράφει ο ίδιος. Τον Ιούλιο του 1917 τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία.

Ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα μέχρι το 1929, οπότε δημοσιεύτηκε το περίφημο μυθιστόρημά του “Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο”, ένα αντιπολεμικό έργο κλασικό στο είδος του, όπου περιέγραφε τις εμπειρίες του από τον πόλεμο. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους κι έγινε δυο φορές κινηματογραφική ταινία: Η πρώτη το 1930 από τον Λούις Μάιλστοουν απέσπασε Οσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, η δεύτερη το 1979 από τον Ντέλμπερτ Μαν κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης παραγωγής.

Γράφει σε απόσπασμα του βιβλίου:

…………..”Είμαι νέος, μόλις έκλεισα τα 20 από τη ζωή δεν ξέρω παρά μόνο την απελπισία, το θάνατο, το φόβο και μια αλυσίδα από ανόητες επιπολαιότητες, πάνω από μια άβυσσο πόνων και θλίψεων. Βλέπω τους λαούς να ορμούν σε άλλους λαούς, να σκοτώνονται, χωρίς ούτε κι εκείνοι να ξέρουν το γιατί, υπακούοντας σ’ αυτούς που τους στέλνουν, χωρίς συναίσθηση του κινδύνου ή της ευθύνης τους.”

Το 1933 τα βιβλία του κάηκαν από το ναζιστικό καθεστώς και ο ίδιος αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία όπου και έζησε –με διαλείμματα διαμονής στην Γαλλία- μέχρι το 1939. Το 1939 έφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1943 η αδελφή του, που είχε παραμείνει στη Γερμανία, συνελήφθη, καταδικάστηκε ως ηττοπαθής και αποκεφαλίστηκε.

Ανάμεσα στα μυθιστορήματά του περιλαμβάνονται “Ο μαύρος οβελίσκος”, “Η αψίδα του θριάμβου”, “Οι 3 σύντροφοι” “Αγάπα τον πλησίον σου”, “Ο Παράδεισος δεν έχει ευνοουμένους”, που εκδόθηκε το 1959, και ‘Η νύχτα της Λισαβόνας”. Έγραψε επίσης σενάρια για το Χόλλυγουντ, όπου πέρασε τα χρόνια της ωριμότητάς του. Πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1970 στο Λοκάρνο.

Έχει πει:

• Μόνο όταν δεν έχεις κανένα σκοπό πια σ’ αυτή τη ζωή, είσαι πραγματικά ελεύθερος.

• H ανοχή είναι κόρη της αμφιβολίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top