Fractal

Ένας χρόνος Myrtillo cafe

Γράφει η Ελένη Γκίκα //

 

Myrtillocover

 

To Myrtillo γεννήθηκε την 28η Οκτωβρίου του 2013, στο βάθος της κρίσης. Και άνθισε μόλις σε ένα χρόνο, όπως όλα τα αληθινά και τα θαυμαστά τούτου του κόσμου. Ένα πολύχρωμο art café που λειτουργεί σαν πολυχώρος πολιτισμού και σαν εστία φωτός. Μια όαση σε έναν κόσμο διεκδικητικό, ανταγωνιστικό κι ομοιόμορφο. Προσφάτως χρόνισε. Με έναν τρόπο εντυπωσιακό, ένα πενθήμερο Φεστιβάλ Παιδικού  και Εφηβικού Βιβλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, με συγγραφείς να παρουσιάζουν και να δραματοποιούν τα βιβλία τους, να συζητούν με τα παιδιά, με εικονογράφους να ζωγραφίζουν, αλλά δεν ήταν το μόνο ούτε το πρώτο: ο Στέλιος Ράμφος έχει συνομιλήσει εκεί με το κοινό, έχουν γίνει συναυλίες, γλέντια κι εκθέσεις, μπαζάρ με χειροποίητα κοσμήματα κι έργα τέχνης. Το προσωπικό λάμπει εκεί κι η κουζίνα αστράφτει: είδη φούρνου, μηλόπιτες, σκωτσέζικα scones με τυρί ή σταφίδες, βερίκοκα, μύρτιλλα και cup cakes, birthday cakes, σφακιακές μυζηθρόπιτες με μέλι που αγαπώ, σοκολάτες απίστευτες και τσαγάκια ό,τι σκεφτείς, τσίπουρο, ρακόμελο και λικεράκι.

 

Είχα την σπάνια τύχη να γνωρίζω τον σεφ από παιδί, τον Δαμιανό Ράφαν απ’ όταν ήταν τεσσάρων χρονών και παίζαμε τότε τους μαραγκούς. Τώρα τρώω πίτες και cup cakes απ’ τα χεράκια του.

Γιατί το Myrtillo στο Νέο Ηράκλειο, όπως ήδη είναι γνωστό κι έχει γραφτεί «είναι το πιο πρωτοποριακό καφέ της Ελλάδας». «Μια επιχείρηση που απασχολεί άτομα με αναπηρία ή με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες τα οποία αφού πρώτα εκπαιδευτούν, αναλαμβάνουν κανονική εργασία».

myrtillo3

Εμπνευστής του και δημιουργός η εκπαιδευτικός και μητέρα του Δαμιανού, Γεωργία Βαμβουνάκη – Ράφαν. Όταν ήρθε από τη Σκωτία αυτό είχε κατά νου και ο χρόνος και η ζωή ήρθαν πολύ γρήγορα να την δικαιώσουν. Το Myrtillo που πλέον αποτελεί τόπο συνάντησης πολιτισμού, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν υποθηκευμένες ζωές. Ο Δαμιανός δούλευε σε ανάλογο καφέ εκεί, το οποίο συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο και τον Δήμο. Κάτι ανάλογο σκέφτηκε να έρθει για να κάνει κι εδώ, χωρίς βεβαίως να περιμένει ότι θα πάρει τόσο μεγάλες, τελικά, διαστάσεις.

Ο Δαμιανός μας γνωρίζει τους συνεργάτες, την Όλγα, τον Κώστα, την Ρία, την Μαρία, τον Γιώργο… Υπάρχουν στο Myrtillo επτά εργαζόμενοι και 27 που εκπαιδεύονται. Η δουλειά τους είναι καθημερινή και τα Σαββατοκύριακα και οι Παρασκευές είναι γιορτή, με μουσικές κι άλλες πολλές εκδηλώσεις. Το όνομα τους άρεσε, όπως θα μας πει «αλλά είναι και από την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα».

Η κυρία Βαμβουνάκη- Ράφαν έχει ήδη πει ότι είναι «το καφέ των εκλεκτών ψυχών», ο σκοπός, ακριβός «Η εκπαίδευση και προώθηση στην αγορά εργασίας ανθρώπων από ευάλωτες 

ομάδες πληθυσμού, και κυρίως νέων με μέτριες μαθησιακές δυσκολίες». Οι στόχοι για τους εκπαιδευόμενους: «Η ψυχική τους ενδυνάμωση, ωρίμανση και αυτοπεποίθηση. Η ανεξαρτητοποίηση και η ικανότητα για πρωτοβουλίες, προσωπικές επιλογές και αποφάσεις. Η δημιουργικότητα, η φαντασία και η αξιοποίηση ατομικών ικανοτήτων. Η συνεργατικότητα, η κοινωνικοποίηση και η έξοδος στον κόσμο».

Αλλ’, επίσης, και άλλα πολλά που μας αφορούν, όπως: «Η υπενθύμιση των αξιών που πηγάζουν από την πανανθρώπινη οντολογική βάση ότι η βαθειά δομή της ψυχής με τις ανάγκες της δεν διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η σύμπραξη των πιο προνομιούχων με τους πιο αδικημένους κοινωνικά, η οποία μπορεί να επιφέρει μεγάλο όφελος και στους δυο, καθώς αλληλοσυμπληρώνονται και αξιοποιούνται τα χαρίσματα και των δύο πλευρών. Η κοινωνική αφύπνιση όσον αφορά την έμπρακτη, και όχι μόνο ιδεολογική αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ μέσα στη ζωή, την αγορά εργασίας και τον Πολιτισμό».

myrtillo4

«Το πρωτοποριακό / πιλοτικό πρόγραμμα του Myrtillo café, που θα δώσει ευκαιρίες σε πολλούς επιστήμονες και καλλιτέχνες, επιδιώκει να αλλάξει το πολιτιστικό προφίλ μιας αστικής περιοχής, που βρίθει από χώρους συμβατικής ψυχαγωγίας».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμά τους εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και από τότε εμπλουτίζεται συνεχώς. Περιλαμβάνει Μουσικοθεραπεία, Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Ατομική Συμβουλευτική, Διαχείριση Λόγου και Σκέψης, Δημιουργική σκέψη και Λογοτεχνία, Βιωματικό Θέατρο, Ευρυθμία, Αριθμητική, Διαχείριση χρημάτων και μεγεθών. Αλλά και Πρακτική Εκπαίδευση στο Παρασκευαστήριο, στο σέρβις και στο μπουφέ. Η εκπαίδευση βασίζεται στους εξής άξονες: Βιώνω και Κατανοώ. Αναλαμβάνω Ευθύνες και Πρωτοβουλίες. Συνεργάζομαι και Δημιουργώ.

«Για τους παραπάνω λόγους ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης της επιχείρησης “Myrtillo Cafe” έχει ανατεθεί στους εργαζόμενους σε αυτήν, ώστε σταδιακά να λαμβάνει τον χαρακτήρα μιας αυτοδύναμης και αυτοδιαχειριζόμενης κοινωφελούς επιχείρησης».

 

* Δημοσιεύθηκε στο Έθνος

Ετικέτες: ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top