Fractal

Μια πόλη στην ομίχλη

Γράφει η Μαρία Βρέντζου //

 

«Ένα καλοκαίρι στο Σαν Φρανσίσκο» του Γιώργου Σχορετσανίτη, εκδόσεις Οδός Πανός, 2018, σελ. 104

 

Με αφορμή την εγκατάστασή του στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια ένα καλοκαίρι, για τρίμηνη μετεκπαίδευση στο νοσοκομείο Mount Zion, ο χειρούργος ιατρός Γιώργος Σχορετσανίτης συνέγραψε ένα ταξιδιωτικό βιβλίο για την εν λόγω ομιχλώδη πόλη της δυτικής αμερικανικής ακτής.

Στις 31 Οκτωβρίου του 1769 ο Ισπανός Γκασπάρ ντε Πορτόλα «ανακάλυψε» τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο ενώ το 1776 οι Ισπανοί ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που άρχισαν να καταφτάνουν και να εγκαθίστανται σ’ αυτήν την πόλη. Φυσικά προΰπήρχαν οι πρώτοι Αμερικανοί ιθαγενείς, γνωστοί ως Ohlone. H περιοχή ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ισπανία το 1821 ενώ τελικά έγινε επίσημα τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το 1848, όπου και ήταν η χρονιά έναρξης του επονομαζόμενου πυρετού του χρυσού στην Καλιφόρνια που είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη πληθυσμιακή έκρηξη του Σαν Φρανσίσκο. Αυτή η έκρηξη περιλάμβανε και πολλούς εργαζομένους από την Κίνα που ήρθαν να εργαστούν στα ορυχεία χρυσού και αργότερα στην κατασκευή του διηπειρωτικού σιδηροδρόμου. Έτσι, δημιουργήθηκε η περιοχή της Chinatown που σήμερα είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα αλλά και εκτός από την Κίνα γενικότερα.

Στην Chinatown ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει καταστήματα φυτικών προϊόντων, ναούς, στέγες από παγόδες και δράκους ενώ μπορεί να γευτεί εξαιρετικά κινεζικά εδέσματα. Ταυτόχρονα η περιοχή αποτέλεσε και αποτελεί έμπνευση για τη συγγραφή βιβλίων και την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών, θεατρικών έργων  και διάφορων ντοκιμαντέρ.

Στις 18 Απριλίου του 1906 ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την περιοχή. Ακολούθησαν μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν περίπου το 80% της πόλης. Αμέσως μετά ετέθησαν σε εφαρμογή σχέδια γρήγορης ανοικοδόμησης του Σαν Φρανσίσκο. Σημαντικά κατασκευαστικά γεγονότα αποτέλεσαν η δημιουργία της γέφυρας Oakland Bay που άνοιξε το 1936 και της πανέμορφης Golden Gate το 1937 αλλά και η μετατροπή μιας στρατιωτικής περιοχής στο νησί Αλκατράζ σε ομοσπονδιακή φυλακή από το 1933 μέχρι το 1963. Η φυλακή σχεδιάστηκε για να κρατεί τους φυλακισμένους που προκαλούσαν συνεχώς προβλήματα σε άλλες φυλακές. Οι περισσότεροι υπήρξαν διαβόητοι ληστές τραπεζών και δολοφόνοι, όπως ο Αλ Καπόνε ενώ καθ’ όλα τα χρόνια λειτουργίας της, κανένας κρατούμενος δεν κατάφερε να διαφύγει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Σαν Φρανσίσκο έγινε πόλος έλξης για την αποκαλούμενη αντικουλτούρα της Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, το βιβλιοπωλείο City Lights εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό εκδότη της λογοτεχνίας της γενιάς των μπητ (Beat Generation) ενώ την δεκαετία του 1960 η πόλη ήταν το κέντρο των χίπις. Παράλληλα από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ξεκίνησε η φήμη του ως Μέκκα των ομοφυλοφίλων. Υπολογίζεται ότι οι γκέι, οι λεσβίες, οι αμφιφυλόφιλοι και οι τρανσέξουαλ είναι περίπου το 15% της πόλης.

Το οδοιπορικό «Ένα καλοκαίρι στο Σαν Φρανσίσκο» είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί πέρα από την παράθεση ταξιδιωτικών πληροφοριών που ενδιαφέρουν τον εκάστοτε τουρίστα ή αναζητητή της ιστορίας και του πολιτισμού μιας πόλης, συμπεριλαμβάνει την προσωπική οξυδερκή ματιά και θέαση του κόσμου τού από τα φοιτητικά του χρόνια ακούραστου περιηγητή και ταξιδευτή άλλων τόπων Γιώργου Σχορετσανίτη.

 

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top