Fractal

20 Ιουνίου – Εμμανουήλ Μπενάκης

Eπιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

 

Ο  Εμμανουήλ Μπενάκης που έφυγε σαν σήμερα το 1929, ήταν Έλληνας πολιτικός, βουλευτής και υπουργός του 19ου και 20ού αιώνα. Ανακηρύχθηκε Εθνικός Ευεργέτης. Κόρη του ήταν η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα ( σύζυγος Στεφ.Δέλτα)

 

Το 1910 αγόρασε το μέγαρο του Παναγή Χαροκόπου στο Στροφύλι Κηφισιάς, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και τον ίδιο χρόνο εκλέχθηκε βουλευτής Αττικοβοιωτίας με την παράταξη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στη συνέχεια χρημάτισε υπουργός στο νεοσύστατο Υπουργείο Γεωργίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και αργότερα Οικονομικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου, ενώ το 1914 εκλέχτηκε και έως το 1916 διατέλεσε δήμαρχος Αθήνας. Στα γεγονότα του Νοεμβρίου 1916 φυλακίστηκε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνος, ως «βενιζελικός», ενώ μετά το αποτυχημένο για το Βενιζέλο, αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 1920 μαζί με την γυναίκα του, ακολούθησε το Βενιζέλο στην αυτοεξορία του, αρχικά στη Νίκαια της Γαλλίας και κατόπιν από το καλοκαίρι του 1921, στο Παρίσι, όμως το Φεβρουάριο του 1924 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ανέκαθεν έτρεφε ενδιαφέρον για τα κοινά. Χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, δημαρχιακός σύμβουλος Αλεξάνδρειας, ενώ το 1899 ανακηρύχθηκε σε πρόεδρο του διεθνούς κέντρου Μωχάμετ Αλή. Επί των ημερών του η Ελληνική Κοινότητα προικίστηκε με τα μεγαλύτερά της καθιδρύματα. Την 25η Μαρτίου του 1907 ο Μπενάκης και η σύζυγός του θεμελίωσαν το Μπενάκειο Ορφανοτροφείο Αλεξάνδρειας και το προίκισαν με 20.000 αγγλικές λίρες. Με την έναρξη της λειτουργίας του το ευαγές ίδρυμα περιέθαλψε περισσότερα από διακόσια άπορα ορφανά. Το εθνικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του ζεύγους Μπενάκη υπήρξε τεράστιο. Ο πλούτος τους στάθηκε ευλογία για το Έθνος και το συνάνθρωπο.

Επέδειξε θερμό ενδιαφέρον για τη σηροτροφία και ίδρυσε το 1925 τη Μπενάκειο Σηροτροφική Σχολή. Παράλληλα μαζί με τη γυναίκα του ανέγειραν το «Παιδικό Άσυλο Κηφισίας Αγία Ελένη», το «Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο» σκοπός του οποίου ήταν η φυτοπροστασία της χώρας, τη «Σχολή Νοσοκόμων Ερυθρού Σταυρού», το «Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο» στο Ψυχικό, ενώ προσέφεραν 500.000 δραχμές για ανέγερση σχολείων. Επιπλέον, βοήθησε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας χτίζοντας προσφυγικό νοσοκομείο, ενίσχυσε οικονομικά διάφορα ιδρύματα όπως την Εθνική Πινακοθήκη, τη Σιναία Ακαδημία Αθηνών, ενώ καθιέρωσε βραβεία και υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές. Έτσι στις 8 Απριλίου του 1927 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Παύλος Κουντουριώτης, ανακήρυξε τον Εμμανουήλ Μπενάκη Εθνικό Ευεργέτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top