Fractal

Σκληρή εποχή, σκληροί άνθρωποι

Γράφει ο Άγγελος Χαριάτης // *

 

960-03-3417-XbΓιάννης Κακουλίδης «Ελληνικός θάνατος», εκδ. Καστανιώτη, σελ. 114

 

Παζάρι βιβλίου στην Αθήνα, στις αρχές Φεβρουαρίου. Τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Κοτζιά. Πιο παλιά στην πλατεία Κλαυθμώνος.  Σαν αναγνώστης το λατρεύω. Σαν συγγραφέας; Ανάμεικτα τα συναισθήματα.

Στους πάγκους λοιπόν του παζαριού, μπορείς να ανακαλύψεις διαμάντια, όπως και σκουπίδια. Όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλα τα παζάρια.

Κάθε φορά καταφέρνω να φεύγω με καμιά εικοσαριά βιβλία. Τα περισσότερα γραμμένα από Έλληνες συγγραφείς. Δεν ξέρω πως ακριβώς λειτουργεί μέσα μου το κριτήριο επιλογής. Μπορεί  απλά να είναι μια εμμονή. Από τις πολλές που έχω.

Ψάχνοντας λοιπόν και σκαλίζοντας και ανοίγοντας βιβλία, αγόρασα μεταξύ άλλων το «Ελληνικός Θάνατος» του Κακουλίδη. Γνωστός μου συγγραφικά, περισσότερο από τις δημοσιεύσεις του σε περιοδικά και τα λόγια των τραγουδιών του, μπήκα στον πειρασμό να το αγοράσω. Από τις εκδόσεις «Περίπλους».

Από τις πρώτες σελίδες του μυθιστορήματος, μπορείς να καταλάβεις ότι ο συγγραφέας θα κερδίσει το στοίχημα της μεταφοράς του αναγνώστη. Ο λόγος ρέει άνετα και αβίαστα, οι εικόνες έρχονται στο μυαλό σου, νομίζεις ότι είσαι μέρος της παράστασης. Μου άρεσε διπλά διότι η ιστορία διαδραματίζεται στον Πειραιά της δεκαετίας του εξήντα, ένα Πειραιά που λόγω ηλικίας δεν είχα την τύχη να τον ζήσω.

Στο δια ταύτα:

Ο Πειραιάς και οι γειτονιές του Πειραιά μέσα από το μάτια του πρωταγωνιστή. Που μεγαλώνει με τη μητέρα του και τη γιαγιά του, μιας και ο πατέρας του βρίσκεται στην εξορία. Ο κόσμος του η οδός Περικλέους.

Περιγράφει τους ανθρώπους της γειτονιάς του (δίπλα αν όχι μέσα στην Τρούμπα) την καθημερινότητά τους, τα άγχη τους και τους προβληματισμούς τους. Δευτεραγωνιστές: Προαγωγοί, φτωχές και όμορφες και τίμιες κοπέλες, καπάτσοι ήρωες του καθημερινού μεροκάματου και στη μέση όλων ο ήρωας.

Σκληρή ζωή, σκληροί άνθρωποι, άνθρωποι του Πειραιά.

 

Γιάννης Κακουλίδης

Γιάννης Κακουλίδης

 

Η γραφή του Κακουλίδη μού ταιριάζει. Η ιστορία του «Ελληνικός θάνατος» δεν έχει να δώσει απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα, ούτε διακρίνεται για το βάθος των νοημάτων, ούτε υπάρχει κάθαρση. Ωστόσο διαβάζεται ευχάριστα, καταφέρνει να πετύχει τη μεταφορά του αναγνώστη.

Μεγαλωμένος στον Πειραιά, και ακούγοντας τις διηγήσεις των μεγαλύτερων, πιστεύω ότι είναι μια «τίμια» ιστορία, που καταφέρνει τελικά να δώσει ένα άρωμα εκείνης της εποχής.

 

* Ο Άγγελος Χαριάτης γεννήθηκε το 1975 στην Καλλιθέα Αττικής και μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά. Περιπλανήθηκε ως φοιτητής στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με απρόσμενη (για αυτόν) επιτυχία. Σπαταλά τον ελεύθερό του χρόνο παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και ζει στα Νότια Προάστια. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Κυκλοφορούν τα βιβλία του: “25 ιστορίες για ευτυχισμένου αστούς”, “Παράπλευρες απώλειες”, “Το δάχτυλο”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top