Fractal

Η Ελισάβετ Τάρη στο εργαστήρι του συγγραφέα

 

 

«Η καμήλα που ήθελε να γνωρίσει το χιόνι» Πώς να μην εμπνευστείς και να γράψεις για μια καμήλα, όταν έχεις ζήσει αρκετά χρόνια στη μυθική γη της Αιγύπτου κι έχεις συναντήσει αυτά τα μοναδικά ζώα παντού. Απ’ τους αμμόλοφους της ατέλειωτης Σαχάρας, μ’ εκείνο το αγέροχο αργό βάδισμά τους, ως τις Πυραμίδες της Γκίζας, να περιμένουν υπομονετικά τους τουρίστες για έναν περίπατο στην Ιστορία!

Η καμήλα της δικής μας ιστορίας, ζούσε σε μια όαση στην έρημο της Σαχάρας. Η ζωή της ήταν ήσυχη και μονότονη, ώσπου μια μέρα άλλαξαν όλα. Ήταν τότε που τ’ αφεντικά της, οι Βεδουίνοι, μπήκαν σ’ ένα καφενείο να πιουν ένα τσάι. Κόλλησε τότε η καμήλα μας τη φαρδιά της μουσούδα στο τζάμι και τι να δει; Στην οθόνη μιας τηλεόρασης, ένα χιονισμένο τοπίο!

Απόρησε κι εντυπωσιάστηκε απ’ το πανέμορφο αυτό τοπίο κι άρχισε να ρωτά για το χιόνι και πού μπορεί κανείς να το δει. Έτσι, κάποια μέρα, πήρε τη μεγάλη απόφαση: ν’ αφήσει την έρημο και να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στον Βόρειο Πόλο για να γνωρίσει το χιόνι από κοντά.
Μέσα απ’ την περιπετειώδη περιέργεια της καμήλας μας, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μέσα μεταφοράς, τις εναλλαγές των τοπίων και τις κλιματικές αλλαγές. Στο τέλος του βιβλίου, έχουμε για τους μικρούς μας αναγνώστες πλούσιες δραστηριότητες, τις οποίες επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Ελισάβετ Φράγκου, με κρυπτόλεξα, παιχνίδια, έκφραση συναισθημάτων κ.ά. Η ζωντανή και γεμάτη χρώματα εικονογράφηση, που αιχμαλωτίζει τα παιδικά βλέμματα, έγινε από τον Ηρακλή Αγαθαγγελίδη.

Το βιβλίο επιμελήθηκε και εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος “Φυλάτος”.​

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Η Ελισάβετ Τάρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου έλαβε την εγκύκλια μόρφωσή της και σπούδασε Παιδαγωγικά και Νομικά στο ΑΠΘ. Είναι, επίσης, διπλωματούχος της Γενικής Αγωγής του Διδασκαλείου του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή διπλωματούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ στην Ιστορία και Φιλοσοφία του Δικαίου.

Διορίστηκε στην Α/θμια Εκπαίδευση και εργάστηκε σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Υπηρέτησε επίσης ως Διευθύντρια στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Από τον Ιανουάριο του 2012 υπηρετεί ως Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης στην Έδεσσα.

Ως εκπαιδευτικός και Σχολική Σύμβουλος, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα αντιρατσιστικής αγωγής, κοινωνικού αποκλεισμού και  ισότητας ευκαιριών στην Εκπαίδευση, με δημοσίευση άρθρων και παρουσίαση εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με προγράμματα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής για τα παιδιά του Δημοτικού. Στο έως σήμερα συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται ένα επιστημονικό βιβλίο, σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία στην Εκπαίδευση, καθώς και τρία βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top