Fractal

Η Ελένη Ρένεση στο Εργαστήρι του συγγραφέα

 

 

Η φαντασία από πάντα με ταξίδευε, με μάγευε, με έκανε να ονειρεύομαι. Πίστευα πως αν σταματήσω να φαντάζομαι, θα βυθιζόμουν σε τέλμα, δε θα ήμουν δημιουργική. Έτσι τα παραμύθια με απογείωναν και το ταξίδι μου συνεχιζόταν όσο κι αν μεγάλωνα, σ’ ένα κόσμο γεμάτο όνειρα.

Η φαντασία αίρει τους περιορισμούς και σε μεταφέρει σε μύθους που μπλέκονται με την παράδοση και δημιουργούν ιστορία.  Όλες αυτές οι επιρροές, οι αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων και η επαφή μου με τα παιδιά με οδήγησαν στην πρώτη μου απόπειρα συγγραφής παραμυθιού. Το ονόμασα «Η φαντασία δημιουργεί ιστορία» και εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2017 από τις εκδόσεις Ωρίωνας.

Μέσα από αυτό το σύγχρονο παραμύθι προσπαθώ να συνδέσω τη φαντασία με την παράδοση θέλοντας να μεταφέρω με νοσταλγικό τρόπο σε παλιότερες εποχές, που οι γιαγιάδες και οι παππούδες έλεγαν ιστορίες στα εγγόνια τους. Περιγράφω την ιστορία ενός βυρσοδέψη από την Άμφισσα, μέσα από τα μάτια της μικρής Ελενίτσας, ενός ονειροπόλου κοριτσιού  που ακούει το μύθο από τον παππού της προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα πέρασμα από το μυθικό κόσμο στον πραγματικό. Έτσι μας ταξιδεύει στα έθιμα, τις αξίες και την απλότητα που λείπει από την εποχή μας μέσα από μια ιστορία γεμάτη μυστήριο. Ο βασικός ήρωας του μύθου είναι ο Θωμάς, ένας βυρσοδέψης λίγο φαντασιόπληκτος που έπλαθε με το μυαλό του μύθους για Στοιχειά, δέρματα και αλυσίδες, που ίσως και να είναι αληθινοί και που σήμερα αναβιώνουν στην περιοχή της Άμφισσας την περίοδο της αποκριάς με διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.

Σκοπός μου δεν είναι μόνο να διασκεδάσω τα παιδιά και να τα κάνω εξυπνότερα αλλά και να τα βοηθήσω να αποκτήσουν τις πρώτες γνώσεις και τα ερεθίσματα για τα φθίνοντα παραδοσιακά επαγγέλματα, να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη λαογραφία και τις αξίες της ζωής των περασμένων χρόνων, έννοιες πολύ δύσκολες για  αυτή τη μαθητική ηλικία, μέσα από έναν πιο οικείο τρόπο – το παραμύθι.  Καταδεικνύω με μυθικά υλικά έναν κόσμο που υπήρχε μεταδίδοντας την υπευθυνότητα, την παλικαριά, το ρομαντισμό, την καταδίκη της οκνηρίας και άλλους τέτοιους κανόνες συμπεριφοράς που αποκτούν παιδαγωγική σκοπιμότητα. Ταυτίζομαι  με την έκφραση των Λατίνων: «Verba volant, scripta manent» δηλαδή ότι “τα λόγια πετούν αλλά τα γραπτά μένουν”, και ότι ήταν κάτι που έπρεπε να μείνει στους νεότερους μεταφέροντας τις ζωές των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος.

Στο τέλος του παραμυθιού υπάρχει παράρτημα δημιουργικής γραφής πιστεύοντας πως η υποκειμενικότητα της έκφρασης του καθενός οδηγεί και στην μοναδικότητά του, ενθαρρύνει την αυτενέργεια και την κριτική σκέψη. Έτσι ολοκληρώνεται το παραμύθι  με ασκήσεις εξοικείωσης για άπειρη φαντασία και πολλή έκφραση που αποτελεί σίγουρα ένα είδος ψυχανάλυσης αφού όλοι λίγο πολύ γράφοντας είμαστε σαν «ανοιχτό βιβλίο». Εύχομαι οι συνταξιδιώτες μου στη φαντασία να απολαύσουν το εγχείρημά μου.

 

 

Η Ελένη Ρένεση γεννήθηκε το 1983 και από τότε θέλει να ζήσει το δικό της παραμύθι. Όταν μεγάλωσε και σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ιστορίας ήθελε να κάνει μια έρευνα για τον τόπο καταγωγής της, την Άμφισσα, γιατί την νοσταλγούσε, κι ας ζούσε σ’ άλλη πόλη, την Κέρκυρα. Έτσι έγραψε το ιστορικό βιβλίο : «Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα, 18ος-20ος αι.». Ύστερα άρχισε να μην παραμυθιάζεται και τόσο και αποφάσισε να γράψει μόνη της παραμύθια για τα δυο της παιδάκια. Αυτό της άρεσε και γι’ αυτό έγραψε και για άλλα παιδιά το παραμύθι: «Η φαντασία δημιουργεί ιστορία» από τις εκδόσεις Ωρίωνας, για να τα βοηθήσει να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους στον κόσμο των παραμυθιών και να μη σταματήσουν να ονειρεύονται ποτέ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top