Fractal

✔ Εκδοτικό καλοκαίρι μέσα στο χειμώνα – Τα νέα βιβλία του 2018-2019

Επιμέλεια: Ελένη Γκίκα //

 

 

Κάθε φέτος και καλύτερα! Κόντρα στην κρίση και στην έλλειψη πολιτικής για το βιβλίο, συγγραφείς και εκδότες σταθερά αντιστέκονται και επιμένουν, έστω για τους ελάχιστους. Εξάλλου, απ’ ότι αποδεικνύεται πια το ενιαίο σώμα της λογοτεχνίας, καλά κρατά: αγαπημένοι συγγραφείς συνεχίζουν να γράφουν, νέοι συγγραφείς εμφανίζονται αποτελώντας μια ευχάριστη έκπληξη, αγαπημένα βιβλία επανεκδίδονται κόντρα στο χρόνο.

 

Μελετώντας τα εκδοτικά προγράμματα, θα προσπαθήσουμε να σταθούμε τουλάχιστον στα βασικά. Στη μεγάλη στροφή των ελλήνων στο μυθιστόρημα, στους κυριότερους τίτλους της φετινής εκδοτικής παραγωγής: Βασίλης Αλεξάκης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Κώστας Ακρίβος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Πέτρος Τατσόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Έλενα Μαρούτσου και είναι μόνον η αρχή.

 

 

Ελληνικό Μυθιστόρημα:

 

 

Καινούργιος Βασίλης Αλεξάκης στο νέο μυθιστόρημα Η τελευταία λέξη (Μεταίχμιο) γραμμένο αυτή τη φορά πρώτα στα ελληνικά. Ένας συγγραφέας, ο κεντρικός ήρωας, προτού αυτοκτονήσει και λόγω προβλημάτων υγείας και επειδή στέρεψε ως συγγραφέας, αναζητά την τελευταία λέξη. Τρία χρόνια μετά το Φαράγγι, η Ιωάννα Καρυστιάνη επανέρχεται με το μυθιστόρημα Χίλιες ανάσες  (Καστανιώτης), μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου.

 

 

Στο νέο μυθιστόρημά του με τίτλο Γάλα μαγνησίας (Μεταίχμιο) ο Κώστας Ακρίβος μάς μεταφέρει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και αφηγείται τη ζωή τεσσάρων εφήβων που περνούν τα μαθητικά τους χρόνια εσώκλειστοι σε εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου. Μυθιστόρημα με τίτλο Αδέλφια (Μεταίχμιο) και από τον Γιώργο Συμπάρδη. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα του ’50 και των αρχών του ’60 για να μας περιγράψει μια εμπειρία ενηλικίωσης και παράλληλα έναν «εμφύλιο» ανάμεσα σε δύο αδέλφια.

 

 

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος με το Σελάνα (Μεταίχμιο) εγκαινιάζει μια τριλογία με τίτλο Το Μυθιστόρημα του Παρθενώνα, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται ένας εκ των αρχιτεκτόνων του, ο Ικτίνος. Η ιστορία μας έχει παραδώσει μόνον ένα όνομα και ένα αρχιτεκτονικό ύφος. Ένας άνθρωπος σκιά, ένας άνθρωπος χωρίς βιογραφία. Πώς όμως αυτός ο άνθρωπος πάλεψε για να συνδυάσει τις εμπνεύσεις της μεγαλοφυΐας του με την οχλοβοή της δημοκρατίας;

Με μυθιστόρημα, επίσης, επιστρέφει στην πεζογραφία μετά από αρκετά χρόνια και ο Πέτρος Τατσόπουλος. Η κυρία που λυπάται (Μεταίχμιο) ο τίτλος. Ψυχολογικό θρίλερ, μαύρη κωμωδία, νουάρ, παρωδία νουάρ, παρωδία των βιβλίων αυτοβελτίωσης και συμβουλευτικής; Όλα αυτά μαζί.

 

 

Με το «σπονδυλωτό» μυθιστόρημα Το δέντρο της υπακοής (Πόλις) κάνει την πρώτη της απόπειρα στη μεγάλη φόρμα η Βασιλική Πέτσα: Μια περιπλάνηση σε χώρες, πόλεις ή τοποθεσίες, με ενδιάμεσες στάσεις σε ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, του 20ού αιώνα και των αρχών του 21ου, με πλοηγό τη συνειρμική μεταπήδηση και σημείο αναφοράς την Οκτωβριανή Επανάσταση. «Σπονδυλωτό» μυθιστόρημα, επίσης, όπου η μνήμη έχει τον πρώτο ρόλο, αναμένουμε και από τον Άκη Παπαντώνη, με τίτλο Ρηχό νερό, σκιές (Κίχλη).

Στο νέο μυθιστόρημα του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη Πάρκο (Εστία), η μνήμη και η φαντασία γίνονται ένα. Στην Αθήνα της Μεταπολίτευσης συνυπάρχουν ατίθασοι ποιητές, ρομαντικοί τυχοδιώκτες, αμετανόητοι εραστές, μοιραίες κοπέλες και ατίθασα νιάτα σ’ έναν τρελό χορό έντασης και πάθους με καταλύτη το χιούμορ. Το Πάρκο ολοκληρώνει την Τριλογία του Χάους, μετά τον Διασυρμό και το Αγάπη/Love.

 

 

Ο Κώστας Β. Κατσουλάρης με το νέο του μυθιστόρημα Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά (Μεταίχμιο) εστιάζει στο σημείο όπου το ατομικό τραύμα συναντά το συλλογικό. Η αναζήτηση ενός χαρισματικού μαθητή που διέκοψε το σχολείο κι εξαφανίστηκε οδηγεί έναν καθηγητή στον Κολωνό στα όρια των φυσικών και ηθικών αντοχών του.

Και η Έλενα Μαρούτσου επιστρέφει στο μυθιστόρημα με το Δύο (Κίχλη). Στο βιβλίο συμμετέχει η Ούρσουλα Φωσκόλου με επτά γράμματα και δύο παραμύθια. Αφηγηματική σύνθεση με δύο φωνές που εξερευνά τη σχέση μητέρας και κόρης με φόντο την Αθήνα της κρίσης και τη Σέριφο της αιματηρής εξέγερσης των μεταλλωρύχων.

 

 

Νέα μυθιστορήματα, επίσης, έχουμε από τους: Αλέξη ΣταμάτηΟ άντρας της πέμπτης πράξηςΒασίλη ΚουνέληΚαπνισμένα ερείπιαΔημήτρη ΓράψαΗ γυναίκα του πρωινού τρένουΝίκου ΧρυσούΚαινούργια μέραΑλέξη ΠάρνηΟ ρυθμός του κόσμου και Γιάνη ΣιατίτσαΕμφύλιοι έρωτες, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

 

Μυθιστορήματα, ακόμα από τον Αύγουστο ΚορτώΣκυλίσια ψυχή (Πατάκης) με κεντρικό θέμα μια εβραιοπούλα στη δίνη του Γ’ Ράιχ, τη Φιλομήλα ΛαπατάΟ διχασμός (Ψυχογιός), τη Αλκυόνη ΠαπαδάκηΤο χαμόγελο του δράκου (Διόπτρα), τον Μιχάλη ΜανωλιόΤο βιβλίο και η περφόρμανς (Κέδρος).

Η Λεία Μεγάλου- Σεφεριάδη κυκλοφορεί από τον Κέδρο το μυθιστόρημα «Οι σαράντα τρεις σιωπές» με θέμα της το θερμό Καλοκαίρι του 1973 στην Κύπρο.

Από τις εκδόσεις Κέδρος επίσης η Βάσα Σολωμού- Ξανθάκη θα κυκλοφορήσει τον «Θησαυρό» της.

 

 

Με το ιστορικό μυθιστόρημα (κωμωδία) επανέρχεται και ο Γιάννης Παπαγιάννης «Ο άνδρας που γεννήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο» (Διάπλαση) και η Τούλα Τίγκα «Ballade des dames» (Διάπλαση).

Ο Δημήτρης Καλοκύρης κυκλοφορεί το «φωτορομάντζο» Η ανακάλυψη της Ομηρικής (Αγρα). Η επάρατη νόσος και γύρω της οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζουν ιστορίες στο μυθιστόρημα «Καρκίνος» του Περικλή Σφυρίδη (Εστία), ενώ ο Φαίδων Ταμβακάκης κάνει νέα εμφάνιση με τη νουβέλα «Το μυστικό της Σεσάτ» (Εστία).

Ακόμα περιμένουμε το πεζογράφημα «Νύχτα με πέντε φεγγάρια» του Μίμη Ανδρουλάκη και το νέο μυθιστόρημα του Πασχάλη Λαμπαρδή «Ξαναγράφω τη ζωή μου απ’ την αρχή» για την αρχέγονη ανάγκη των ανθρώπων να δημιουργούν σχέσεις.

 

 

Αστυνομικά- Νουάρ:

 

 

Οι εκδόσεις Ίκαρος με δεδικασμένο ήδη στη σύγχρονη αστυνομική πεζογραφία εκδίδουν δύο νέα μυθιστορήματα: Τον Δύτη, του Μίνωα Ευσταθιάδη, ένα σκληρό αστυνομικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στο σήμερα με ρίζες, όμως, στην Κατοχή και την Θρυμματισμένη φρυγανιά, του Κρίτωνα Σαλπιγκτή, επίσης, αστυνομική ιστορία στη Θεσσαλονίκη τα χρόνια της Κατοχής.

Αστυνομικό μυθιστόρημα και από τον Δώρο Αντωνιάδη με τίτλο memento mori (Καστανιώτης), ένα θρίλερ με μαθηματικούς γρίφους. Και από την Δώρας Φυσέκη Το φόρεμα στο υπόγειο (Πικραμένος).

Τέσσερις συγγραφείς, η Χίλντα Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Σίμος, ο Βαγγέλης Γιαννίσης και ο Κυριάκος Αθανασιάδης συνέγραψαν την από κοινού την Αποκάλυψη (Παπαδόπουλος). Τέσσερις ήρωες και τέσσερις συγγραφείς, που ο καθένας γράφει τον δικό του ήρωα.

Αστυνομικά διηγήματα του Γιάννη Μαρή, συγκεντρώθηκαν στον τόμο με τίτλο Διηγήματα, με εισαγωγή του Ανδρέα Αποστολίδη, από τις εκδόσεις Άγρα.

 

 

Διηγήματα-νουβέλες:

 

 

Συλλογές διηγημάτων περιμένουμε από τον Ανδρέα Μήτσου, με τίτλο Ο Ορφέας και ο Ανδρέας (Καστανιωτης), με τον ίδιο χαρακτήρα σε κάθε διήγημα, να βασανίζεται από την ανεξέλεγκτη φαντασία του. Την Μαρία Σκιαδαρέση, με τίτλο Όσα δεν ξέχασαν (Πατάκης). Τέσσερις ιστορίες όπου το ξένο εισδύει στο οικείο άλλοτε σαν επισκέπτης, άλλοτε σαν εισβολέας, κάποτε γοητευτικός ή ερωτεύσιμος. Τον Αχιλλέα Κυριακίδη με τίτλο Τo μουσείο των τύψεων και άλλα διηγήματα (Πατάκης).

 

 

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης στον τόμο Γιατί πρόδωσα την πατρίδα μου (Πατάκης) συγκέντρωσε διηγήματα που είχε γράψει τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Είκοσι έξι ιστορίες δοσμένες με χιούμορ και συγκίνηση, με ήρωες καθημερινούς ανθρώπους, ιστορίες αγάπης και απάρνησης, ερωτικά πάθη και απωθημένα, προδομένες και χαμένες πατρίδες.

Η Εύα Στάμου στο νέο της βιβλίο Τα κορίτσια που γελούν (Αρμός) συγκέντρωσε δύο νουβέλες και τέσσερα διηγήματα και τα τοποθέτησε σε έξι διαφορετικές πόλεις, προσπαθώντας να παρουσιάσει όψεις του ανθρώπινου ψυχισμού αναγνωρίσιμες αλλά και συχνά αναπάντεχες. Νέα διηγήματα θα διαβάσουμε από τη Στέργια Κάββαλου, στη συλλογή Κάτι κλαίει ακόμα (Μωβ Σκίουρος).

 

 

Νουβέλα με τίτλο Ολομόναχος (Μεταίχμιο) είναι το καινούριο βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Με αφορμή την αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου οικογενειακού μυστικού, ο πρωταγωνιστής-συγγραφέας αναζητά το αόρατο νήμα που τον συνδέει με τη ζωή του πατέρα του και του γιου του.

Αυτοβιογραφικό νουβέλα και το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη Στ’ αμπέλια (Πόλις): «Δεν είχα καμιά διάθεση να διηγηθώ εδώ τα δικά μου παιδικά χρόνια, παρά τόσο μόνο όσο χρειαζόταν για να αποτυπωθεί το χνάρι ενός αιωνόβιου, χτεσινού μα και οριστικά καταποντισμένου κόσμου», γράφει ο συγγραφέας.

 

 

Επανεκδόσεις.

 

 

Σε έναν τόμο θα κυκλοφορήσουν όλα τα πεζά του Γιώργου Χειμωνά, με τίτλο Άπαντα τα πεζά (Πατάκης). Ο τόμος, που θα περιλαμβάνει τα πεζά του Γιώργου Χειμωνά –Πεισίστρατος, Η εκδρομή, Μυθιστόρημα, Ο γιατρός Ινεότης, Ο γάμος, Ο αδελφός, Οι χτίστες, Τα ταξίδια μου, Ο εχθρός του ποιητή–, θα συνοδεύεται από παράρτημα με αποσπάσματα κριτικών αποτιμήσεων και χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του.

Επανέκδοση για το σπουδαίο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα Ο ωραίος λοχαγός (Πατάκης), και διπλός Βασίλης Βασιλικός, με το «Τελευταίο αντίο» (Διάπλαση) και Τα καμάκια (Στερέωμα), με επίμετρο του Δημήτρη Φύσσα.

 

 

Νέα έκδοση του μυθιστορήματος του Κώστα ΜουρσελάΣτην άκρη της νύχτας (Πατάκης) με διορθώσεις, διαγραφές και βελτιώσεις που επέφερε ο ίδιος ο συγγραφέας στο κείμενό του, προτού πεθάνει.

Το μυθιστόρημα του Γιάννη ΞανθούληΤου φιδιού το γάλα ξανακάνει την εμφάνισή του από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

 

Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Ο Σωτήρης Δημητρίου με τίτλο Ένα παιδί απ’ τη Θεσσαλονίκη, επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επανέκδοση από την Άγρα του βιβλίου του Δημήτρη ΚαλοκύρηΗ ανακάλυψη της Ομηρικής. Φωτορομάντσο.

 

 

Επανέκδοση και για την Ομορφάσχημη του Νίκου Καχτίτση με επίμετρο του Ηλία Γιούρη, από τις εκδόσεις Κίχλη.

Το μυθιστόρημα του Μήτσου ΑλεξανδρόπουλουΝύχτες και αυγές, επανεκδίδεται από τον Γκοβόστη. Καθώς και το μυθιστόρημα της Μάρως Βαμβουνάκη Η μοναξιά από χώμα, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1987 και απέσπασε το Β’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, αυτή την φορά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Από τον Ψυχογιό

θα επανεκδοθούν και όλα της τα βιβλία.

 

 

Νέοι συγγραφείς:

 

 

Με μυθιστόρημα κάνει την είσοδό του στον χώρο της πεζογραφίας ο Δημήτρης Πιατάς. Τίτλος του Σινέ Λαύκος (Μεταίχμιο). Παρομοίως, η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Σοφία Παράσχου, δίνει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια (Ψυχογιός). Τέλος, πρώτη εμφάνιση και για τον Θοδωρή Τσεκούρα με το μυθιστόρημα Το Αγριότρενο (Καστανιώτης).

Συλλογή διηγημάτων για τον πρωτοεμφανιζόμενο Σπύρο ΜαντζαβίνοΜνηστηροφονία και άλλες ιστορίες (Καστανιώτης).

Επίσης, η Αμάντα Μιχαλοπούλου ανθολόγησε και επιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο με τίτλο Το μυστικό (Καστανιώτης). Εκεί υπάρχουν διηγήματα από δεκαεπτά νέους συγγραφείς, μαθητές της στη δημιουργική γραφή, οι οποίοι γράφουν για μυστικά που αποκαλύφθηκαν ή έμειναν για πάντα κρυμμένα.

  

 

Ελληνική & μεταφρασμένη Ποίηση:

 

 

Νέα ποιητική συλλογή από την Κατερίνα Αγγελάκη-ΡουκΜε άλλο βλέμμα (Καστανιώτης), την Μαρία ΤοπάληΜαζί τ’ ακούγαμε (Πατάκης), τον Γιάννη ΕυσταθιάδηΜαθήματα ωδικής (Μελάνι), τον Γιώργο ΒέλτσοΛευκή Ελλάδα (Περισπωμένη), τον Χάρη Μεγαλυνό (χωρίς τίτλο για την ώρα, Ίκαρος).

 

 

Ο Κωστής Παλαμάς ανθολογημένος από τον Κώστα Χατζηαντωνίου θα κυκλοφορήσει από τον Κέδρο, αλλά από τον Κέδρο επίσης θα κυκλοφορήσουν «Άπαντα τα μελοποιημένα ποιήματα» του Ιάκωβου Καμπανέλη, τα «Φύλλα Χλόης» του Walt Withman και οι «Τροχιές της γενιάς του 70» από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

 

 

Συγκεντρωτικοί τόμοι για τα ποιήματα του Αναστάση ΒιστωνίτηΠοιήματα (1971-2011) (Καστανιώτης) και  του Χρήστου ΜπράβοΒραχνός προφήτης – Ποιήματα & κριτικά κείμενα, 1981-1987 (Μελάνι).

Συγκεντρωτικός τόμος, επίσης, που περιλαμβάνει το σύνολο των έως τώρα ποιητικών συλλογών του βραβευμένου Κύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη, με τίτλο Ποιήματα, από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ακόμη, ποιητικές συλλογές από την Άνια ΒουλούδηΘέα εσωτερική (Αντίποδες), την Χλόη ΚουτσουμπέληΤο σημείωμα της οδού Ντέσπερε (Πόλις), τον Μάριο ΧατζηπροκοπίουΤοπικοί τροπικοί (Αντίποδες), την Στέργια ΚάββαλουΔρόμος από γάλα (Κέλευθος), την Ειρήνη ΒακαλοπούλουΗ επίσκεψη (Σαιξπηρικόν).

 

 

Ακόμα, μια σημαντική και πολύπλευρη μελέτη για τον Νίκο Καββαδία, στην οποία θα περιλαμβάνονται και δέκα ανέκδοτα και άγνωστα ποιήματά του, καθώς και φωτογραφίες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Άγρα σε επιμέλεια Μιχάλη Γελασάκη. Ο αρμενιστής ποιητής. Συνεντεύξεις, αλληλογραφία, ανέκδοτο και άγνωστο έργο, μαρτυρίες, ο ναυτικός του φάκελος, τα καράβια.

Η Μαριάννα Παπουτσοπούλου μεταφράζει τα Άνθη του κακού του Charles Baudelaire για τις εκδόσεις Κουκούτσι.

Κυκλοφορούν τα ποιήματα του Ezra PoundΔώδεκα κάντος της εξιλέωσης και ένα της τοκογλυφίας, συνοδευόμενα από τα ποιήματα για την Όλγα, με εισαγωγή, μετάφραση και σημειώσεις του Χάρη Βλαβιανού, από τις εκδόσεις Άγρα.

 

 

Τα ποιήματα της συλλογής του Σουλεϊμάν του ΜεγαλοπρεπήΕρωτευμένος  που επέλεξε και μετέφρασε διάλεξε και μετέφρασε η Σοφία Διονυσοπούλου, κυκλοφορούν από το Στερέωμα. Η ποιητική ανθολογία του Τσάρλς Μπουκόφσκι με τίτλο Για τον έρωτα σε μετάφραση Γιώργου Λαμπράκου από τον  Πατάκης. Μια ανθολογία με ποιήματα του Raymond Carver, και τίτλο Εκεί που είχαν ζήσει, σε μετάφραση και εισαγωγή από τον Άκη Παπαντώνη, θα κυκλοφορήσει από την Κίχλη.

 

 

 

Επίσης, αναμένουμε την ποιητική συλλογή της Margaret AtwoodΗ πόρτα (μτφρ. Έλσα Κορνέτη, Κουκούτσι), του Ζακ ΠρεβέρΒροχή και λιακάδα (μτφρ. Γιάννης Θηβαίος, Καλέντης) και του Antonio TommasiΓένος με δύο γλώσσες. Ποίηση στα γκρίκο του Σαλέντο (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, Κέλευθος).

Η ανθολογία με τίτλο Η κλασική κινεζική ποίηση (Από τον 4ο έως τον 13ο αιώνα), με εισαγωγή και μετάφραση του Γιάννη Λειβαδά, παρουσιάζει τις οκτώ σημαντικότερες φωνές-εκφάνσεις της κλασικής κινεζικής ποίησης. Από τις εκδόσεις Κουκούτσι.

 

 

Ειδική μνεία θα πρέπει να κάνουμε στα «Πρώιμα ποιήματα και πεζά» του Γιάννη Ρίτσου που θα κυκλοφορήσουν από τον Κέδρο με εισαγωγή του Γιώργου Ανδρειωμένου.

 

 

Καθώς και στις «Ανασκαφές» της Διδώς Σωτηρίου (Κέδρος, επίσης) με μικρά ποιήματα, σκόρπιες σκέψεις και ανέκδοτα κείμενά της. Με πρόλογο του Νίκου Μπελογιάννη.

 

 

Δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top