Fractal

Η Ειρήνη Βουτσκόγλου στο Εργαστήρι του συγγραφέα

 

Voutskoglou_eirΠιστεύω πραγματικά πως υπάρχουν άνθρωποι με τεράστιο ταλέντο στην σύνθεση λέξεων και εννοιών. Είναι συγγραφείς ή συντάκτες στους οποίους διαβάζεις έναν ρυθμό εξωπραγματικό που δεν σ’ αφήνει να αναρωτηθείς αν κάπως εκπαιδεύτηκαν ή έτσι γεννήθηκαν αυτοί οι μαέστροι της αποτύπωσης σκέψεων.

Κι υπάρχουν άλλοι, όπως εγώ, που πιάστηκαν από την πρόθεση και την ευκαιρία να αναζητήσουν τους τρόπους, να τους τεστάρουν, να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν αυτοδίδακτα πώς μεταλλάσσεται η αποτύπωση και πώς διορθώνονται οι αρμονίες της σύνθεσης γνώσεων και εμπειριών, ανάλογα με τον μουσικό καμβά που τις φιλοξενεί.

Η σύνταξη κειμένων σε έντυπο, όταν ακόμα δεν είχε ωριμάσει μέσα μου κάποιος σκοπός και η σύνταξη κειμένων στο διαδίκτυο μέσα στον ανέμελο κυματισμό των σόσιαλ μαζί με κάθε παράταιρο εφηβικό ενθουσιασμό να πειραματιστώ, ήρθαν και υποτάχτηκαν σε μία μακρά περίοδο σπουδών που αναπόφευκτα με πειθάρχησε σε μια αίσθηση ευθύνης απέναντι στην σφαιρικότητα μιας αφήγησης.

Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι μία δέσμευση απέναντι στον αναγνώστη εαυτό μας κι αυτή ήταν η αυστηρή γραμμή που τήρησα σε όλη τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου μου ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ.

Το ένοιωθα σαν αναγκαίο επόμενο βήμα να εξηγήσω στους χρήστες ποια είναι η πραγματικότητα των διαδικτύων μας κι αυτό επειδή μόνοι μας επιλέγουμε τον πρώτο κυματισμό της έκθεσης μας. Ήθελα να τους συναντήσω έναν προς έναν αν ήταν δυνατό, φωτίζοντας κάθε παραπλανητική σκιά στην αντίληψη τους.

Το βιβλίο μου είναι η κατακλείδα μίας πορείας πολλών χρόνων στο διαδίκτυο, μιας πορείας με βιώματα, άπειρες ώρες μελέτης και μία μεταπτυχιακή εξειδίκευση που την όφειλα στον εαυτό μου ώστε να ενδυναμώσω το κύρος της άποψης μου.

Κι ακόμα κι εγώ που εύλογα θεωρούσα πως γνωρίζω πολλά από τον κόσμο της τεχνολογίας, έφτασα μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου να ανακαλύπτω σε ξένα κείμενα, πράγματα που δεν ήξερα, που δεν φανταζόμουν και να κοιτάζω με μια πικρία ίσως, όλα όσα στο εξωτερικό αποτελούν καθημερινότητα εξέλιξης.

TA DIADIKTYA MASΤο διαδίκτυο δεν είναι συμπλήρωμα της συμβατικής μας ζωής. Το διαδίκτυο είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Κι εμείς είμαστε χρήστες διαδικτύου ακόμα κι αν δεν έχουμε έρθει στο διαδίκτυο. Κι οφείλουμε να προετοιμαστούμε για όσα θα συναντήσουμε.

Αν πάλι, έχουμε δομήσει ήδη την διαδικτυακή μας παρουσία, το οφείλουμε στην ισορροπία μας να αναγνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν συνδέσεις με μεμονωμένες επαφές αλλά συνδέσεις με οντολογίες οι οποίες όχι μόνο κουβαλούν τις δικές τους ιδιότητες αλλά κατορθώνουν να αναδομούν και την δική μας ψυχοσύνθεση.

Αυτές οι οντολογίες που τις πρωτο-συνάντησα στην διπλωματική μου, με έκαναν να ξεκλειδώσω όλες τις πόρτες αυτού του μαγικού κόσμου που θέλησα να επανα-συστήσω μέσα από το βιβλίο μου. Κι οι εξελίξεις στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν πως όλο και συχνότερα θα επανερχόμαστε στην αναγνώριση και μελέτη αυτών των οντολογιών, οι οποίες πάντα μα πάντα θα στηρίζονται στο κλικ που εμείς επιλέγουμε να ενεργοποιήσουμε, δηλώνοντας πως είμαστε παρόντες.

Ένα τέτοιο κλικ είναι κι αυτό το βιβλίο. Δηλώνω παρούσα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top