Fractal

Πάσχα, Πρωτομαγιά, Άνοιξη σε μια μεγαλειώδη μουσικοχορευτική παράσταση στο Μόντρεαλ!

Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη //

 

 

10866163_1095325907150758_5042858255574975623_o

 

 

«Φέτος ήρθε η Πασχαλιά αντάμα με το Μάη» είναι το θέμα της μουσικοχορευτικής παράστασης μέσα στην ενότητα «μελετώντας τις ρίζες μας», που θα δώσει το Λαογραφικό Εργαστήρι της ΕΚΜΜ αυτό το Σαββατοκύριακο, γιορτάζοντας το Πάσχα, την Πρωτομαγιά και την άνοιξη σε μια πανηγυρική αναβίωση των ελληνικών παραδόσεων και εθίμων κάτω από τη μαγική μπαγκέτα του Τάκη Τζώτζη.

Το Σάββατο θα είναι αφιερωμένο σε μια μεγαλειώδη παράσταση που θα εξελιχθεί από τις 7μ.μ, ενώ την Κυριακή θα γιορτασθεί η Γιορτή της Μητέρας με ένα παραδοσιακό μουσικοχορευτικό γλέντι που θα ξεκινήσει από τις 4μ.μ. στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του Λαογραφικού Εργαστηρίου, εμπνευστής της παράστασης Τάκης Τζώτζης: «Φέτος το καλούν οι συμπτώσεις, πέφτουν μαζί Πρωτομαγιά, Πάσχα και ανοιξιάτικος καιρός, γι αυτό αποφάσισα να διατρέξουμε την ελληνική παράδοση από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τις μέρες μας. Το πανηγυρικό διήμερο αποτελεί φόρο τιμής στις ξεχωριστές γιορτές των μικρών τόπων της πατρίδας μας, που ποικίλουν από χωριό σε χωριό, από νησί σε νησί, από τόπο σε τόπο…

»Πχ. Θα αναπαραστήσουμε το έθιμο του Ζαφείρη που αναφέρεται στη νεκρανάσταση ενός νεαρού παιδιού, που μόλις σηκώνεται από το θάνατο οι χωρικοί ξεχύνονται στους αγρούς για να απομυζήσουν τους καρπούς της γής».

Η παράσταση θα ξεκινήσει με την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη και το «Άρατε Πύλας» για να αναστηθεί ο Κύριος, ένα έθιμο που συναντάται στη Μυτιλήνη καθώς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ήταν δύσκολο να επιλέξει ο έμπειρος χορευτής και χοροδιδάσκαλος Τάκης Τζώτζης από τα τόσα έθιμα της Ελλάδας;

 

Τάκης Τζώτζης

Τάκης Τζώτζης

 

«Μου πήρε περίπου ένα εξάμηνο να μελετήσω τις παραδόσεις, τα δρώμενα, τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια των διαφόρων τόπων πάνω στο θέμα μου, αλλά επέλεξα τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια, αυτά που αποπνέουν σύνδεση με την αρχαία μας καταγωγή και συνεχίζουν σχεδόν αλώβητα στην Ελληνορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Είναι πάντοτε μεγάλος αγώνας να μελετήσεις και να επιλέξεις τα αντιπροσωπευτικότερα κομμάτια».

Έτσι λοιπόν θα απλωθεί μια παράσταση από 50 έθιμα, δρώμενα, τραγούδια και χορούς στη σκηνή από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να τονισθεί η διαφορετικότητα των τόπων αλλά και η βαθειά τους ενότητα πάνω στις μεγάλες γιορτές των Ελλήνων, που αφορούν στο Πάσχα, την Πρωτομαγιά και την άνοιξη της φύσης.

Περί τους 200 χορευτές θα πλαισιώσουν την παράσταση, η οποία προβάρεται επί σειράν μηνών κάτω από τη διεύθυνση και το συντονισμό του έμπειρου και παθιασμένου χοροδιδάσκαλου, Τάκη Τζώτζη.

Μια ελληνική ορχήστρα θα έρθει από την Ελλάδα με τη Μαρίνα Μανωλάκου (τραγούδι), τον Κώστα Γιαννακόπουλο (κλαρίνο), το Θεολόγο Μιχελή (βιολί /τραγούδι), τον Βαγγέλη Καραϊσκάκη (λαούτο/τραγούδι), τον Βασίλη Οικονόμου (κρουστά). Οι ντόπιοι μουσικοί Νίκος Αθανασίου (μπουζούκι), Γιώργος Γεωργακόπουλος (πιάνο), Σάββας Στεφανίδης (λίρα) και Λευτέρης Μιχαηλίδης (νταούλι), θα ενώσουν τις μουσικές δυνάμεις τους με τους μουσικούς από την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, η παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού «οι Σειρήνες» με διδασκάλισσα την Αντριανή Θεοφάνους θα δώσει το στίγμα της νέας ελληνικής γενιάς του Μόντρεαλ στη φωνητική και τη μουσική παράδοση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το λαογραφικό τμήμα της ΕΚΜΜ εκπαιδεύει παιδιά από 4 ετών στους παραδοσιακούς χορούς με επίλεκτα τμήματα τους «Τραντέλληνες» (12-14 ετών), τον «Πήγασο» (14-17 ετών), τον «Ορφέα» (τμήμα ενηλίκων) ενώ το ιδιαίτερο τμήμα «Τερψιχόρη» αποτελεί την πρότυπη ομάδα ενηλίκων γυναικών στον παραδοσιακό χορό.

Κι όταν ερωτώ τον Τάκη Τζώτζη πώς τα παιδιά της τρίτης γενιάς παθιάζονται με την παραδοσιακή μουσική και τους ελληνικούς χορούς που δεν ανήκουν στα βιώματα και τα ακούσματά τους, εκείνος μου απαντά με περηφάνια: «Τα παιδιά έρχονται με δυσφορία στην αρχή, αλλά μετά ζυμώνονται με τα ακούσματα, δένονται με τις παρέες και κυριολεκτικά βαφτίζονται στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και τους χορούς αποκτώντας ένα απίστευτο πάθος. Οι χορευτικές παραστάσεις στις γιορτές των συλλόγων ανατροφοδοτούν τη ζέση τους. Έχουμε παιδιά που πλάστηκαν στην μουσική εδώ κι έμαθαν να παίζουν επαγγελματικά τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα».

Ο Τάκης Τζώτζης μπορεί να είναι περήφανος για τα χορευτικά τμήματα της ΕΚΜΜ, αλλά πιότερο γιατί κατόρθωσε να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση και το πάθος του για όσα δεν πρέπει να χαθούν αλλά να μείνουν!

11174316_1095324377150911_5242958248598107882_o

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top