Fractal

Η τέχνη της αγάπης

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

Μάκης Τσίτας «Δώρο γενεθλίων», Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος, Εκδ. Ψυχογιός, 2018

 

Βιβλίο που προσφέρεται για την ευέλικτη ζώνη και τη φιλαναγνωσία και που είναι σχετικό με τις αδελφικές σχέσεις το νέο βιβλίο του Μάκη Τσίτα. Τίτλος «Δώρο γενεθλίων». Σε άκρως εκφραστική και γεμάτη ολοζώντανα χρώματα εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου.

Το λάθος είναι ανθρώπινο και τα μικρά παιδιά συχνά καταφεύγουν σε «παγαποντιές», μικροπονηριές και παιχνιδάκια, επειδή δεν διακρίνουν το «σωστό» από το «λάθος», επειδή είναι παρορμητικά και ενεργούν με τον δικό τους τρόπο, επειδή απλά το απολαμβάνουν ή ακόμα επειδή έχουν μικρές ή μεγάλες απολαβές που τους δίνουν χαρά.

Η μικρή Τασία είναι καλή θεατρίνα, αλλά δεν ξέρει ακόμα και να μοιράζεται πράγματα, όμως το πάθημα της γίνεται μάθημα χάρη και στην υπομονή και την εξυπνάδα του αδερφού της. Οι μεγάλοι συχνά δεν παίρνουν χαμπάρι και μερικές φορές τυγχάνει και να αγνοούν την παιδική ψυχολογία τελείως ή να διδάσκονται πράγματα από τα παιδιά εκ των υστέρων.

Ωραία η στιγμή που ο μικρός ήρωας ανακαλύπτει το τάμπλετ και  θυμώνει πολύ και δεν ξέρει τι να κάνει. Σκέφτηκε τρομερούς και φοβερούς τρόπους για να κάνει ρεζίλι και να εκδικηθεί την ψεύτρα και υποκρίτρια αδερφή του. Τελικά δεν κάνει τίποτα από αυτά. Με πιο ώριμη σκέψη αποφασίζει να της δώσει ένα μάθημα και την φέρνει προ εκπλήξεων. Κι αυτή να μην μπορεί να αντιδράσει ή να πει κάτι. Τελικά την αναγκάζει να πει συγγνώμη και να το εννοεί. Μάλιστα η ίδια αποφασίζει να πει την αλήθεια στον μπαμπά της.

Κοφτοί αλλά άμεσοι διάλογοι, για παιδιά που αρχίζουν να καταλαβαίνουν τον κόσμο και τον εαυτό τους, να μπαίνουν σε διλήμματα, να ενεργούν αυτοβούλως. Εδώ η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα στην οικογένεια. Και οι οικογενειακές σχέσεις δεν είναι διόλου εύκολες, αντιθέτως χρειάζονται δουλειά. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη μέσα στα μέλη μιας οικογένειας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το κάθε μέλος οφείλει να γνωρίζει το ρόλο του και να σέβεται τα υπόλοιπα. Αυτό κατακτιέται σιγά σιγά και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά. Εξαρτάται σαφώς και από τον χειρισμό των γονιών. Οι δύο μικροί ήρωες στο βιβλίο δεν εμπλέκουν τους γονείς, βρίσκουν μόνοι τους την άκρη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η πρωτοβουλία του αγοριού να χειριστεί μόνο του το θέμα μας κερδίζει. Μάλιστα παρά το μικρόν την ηλικίας τους το κάνει με εύστοχο τρόπο και χωρίς να «καρφώνει» την αδερφή του. Στην ουσία σκηνοθετεί έτσι τα πράγματα ώστε η μικρή να κατανοήσει την αλήθεια των πραγμάτων, φέρνοντάς την στον ίσιο δρόμο εν τέλει.

Μια ακόμα έξυπνη και ανατρεπτική ιστορία για την καθημερινότητα των παιδιών από τον έμπειρο πια και ουσιώδη πάντα Μάκη Τσίτα. Μια ιστορία σχετική με τη δύναμη της συγγνώμης, η οποία  δίνεται και πάλι με παιγνιώδες ύφος  και έχει αίσιο αλλά διδακτικό τέλος: Tα δύο αδέρφια καταφέρνουν να ενδυναμώσουν τη σχέση τους περνώντας μέσα από μια ιδιαίτερη εμπειρία και επιβιώνοντας.

 

Μάκης Τσίτας

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top