Fractal

Η εκκωφαντική ηρεμία του Δημήτρη Μαραμή

Από τον Γιάννη Παναγόπουλο //

 

Maramis 1

 

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής ετοιμάζεται για τη συναυλία με τίτλο «Μυστικός Έρωτας», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – Λίλιαν Βουδούρη, χωρίς να διαπραγματεύεται εκείνο που θα ονομάζαμε “προσωπική ηρεμία”. Όχι μόνο για χάρη του, μιλώ για όλους τους καλλιτέχνες του κόσμου, δεν έχω ιδέα πώς είναι να ετοιμάζονται για συναυλία. Δεν μπορώ να ζυγίσω το άγχος ενός πιανίστα ή ενός κιθαρίστα ή ενός τραγουδιστή πριν ανέβει στη σκηνή, απλά και μόνο γιατί δεν έχω κοιτάξει ποτέ τον κόσμο από εκεί. Σε λίγο ο Δημήτρης Μαραμής -ένας σύνθετης που μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία- θα εκτεθεί στο κοινό της Αθήνας. Ακούω τη φωνή του. Έχει γαλήνια χροιά. Οπότε; Οπότε μπορώ να προχωρήσω παρακάτω χωρίς να σκέφτομαι αν ο χρόνος που σπαταλά για τη συνέντευξη μας είναι «κλεμμένος» από τις προετοιμασίες της παράστασης του. Στο «Μυστικό Έρωτα» ο Δημήτρης Μαραμής έχει διαλέξει ως βασικό ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη. Συμμετέχουν, επίσης, ο πατέρας Δανιήλ, άνθρωπος που διαθέτει βιωματική γνώση των παραδοσιακών ηχοχρωμάτων και η μεσόφωνος Κλεονίκη Δεμίρη. Για χάρη αυτής της συναυλίας ο Μαραμής, εκτός των δικών του κομματιών που θα παρουσιάσει, βούτηξε στην παράδοση των Βαλκανίων διαλέγοντας σκοπούς και τραγούδια χωρών της. Γιατί ένοιωσε την ανάγκη να το κάνει αυτό;

 

-Σήμερα το πρωί ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό σας και δεν είχε να κάνει με τη συναυλία που προετοιμάζετε για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;

Ότι δεν πεθαίνει ένας μεγάλος έρωτας, ένας μυστικός έρωτας, αλλά φεύγει και κάπου κρύβεται. Σίγουρα μπορεί να κρύβεται σε μία μουσική, η οποία, όταν ακούγεται στα αυτιά του πρώην ερωτευμένου, μπορεί να επαναφέρει την ανάμνηση αλλά και το ίδιο το αίσθημα ατόφιο, μέσα του.

 

-Πως διαλέξατε τους συντελεστές της παράστασης “Μυστικός Έρωτας”;

Είναι τρεις τελείως διαφορετικές φωνές. Είναι τρεις διαφορετικοί κόσμοι. Είμαι λάτρης της ποικιλίας και των μίξεων διαφορετικών πραγμάτων. Επίσης, μέσα στις φωνές υπάρχει ένας μη επαγγελματίας τραγουδιστής ο οποίος, όμως, κουβαλάει μέσα του ένα εκπληκτικό υλικό το οποίο καλούμαι να εκμαιεύσω και να το μοιραστώ με τους ακροατές μας, μιλώ για τον πάτερα Δανιήλ. Ο Θοδωρής Βουτσικάκης είναι ο ερμηνευτής του κύκλου «Αισθηματική Ηλικία» ο οποίος έλαβε δεκάδες διθυραμβικές κριτικές στην πρώτη του αυτή δισκογραφική παρουσία μαζί μου και τέλος συμμετέχει η μεσόφωνος Κλεονίκη Δεμίρη η οποία διαθέτει ένα σπάνιο ζεστό χρώμα φωνής, αλλά και γενικότερα μία αισθητική την οποία εκτιμώ πολύ.

 

-Στη συναυλία θα παρουσιάσετε δημώδη μουσική από τα Βαλκάνια. Τι είναι τα Βαλκάνια για σας;

Η γέφυρα της Ευρώπης με την ανατολή. Οπότε είναι ανατολή και νότος. Αυτά τα δύο στοιχεία ανατολή και νότος έχουν αντίκτυπο στους ανθρώπους, στις παραδόσεις, στον ιδιαίτερο πολιτισμό τους, στην μουσική τους. Ως πολιτισμοί και νοοτροπίες με ενδιαφέρουν τα βαλκάνια, η μεσόγειος και η αραβο-ινδική ανατολή γενικότερα. Η μουσική που έχω επιλέξει από τις περιοχές χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά και είναι αμείλικτα ερωτική.

 

-Τι είναι μουσική;

Μία άϋλη ενέργεια. Η πνοή της είναι ο ήχος που παράγεται από συγκεκριμένο αριθμό παλμικών κινήσεων. Η μουσική υπάρχει μέσα στη φύση, μέσα στο σύμπαν κι ο άνθρωπος ανακαλύπτει την ήδη υπάρχουσα αρμονία της, ρυθμό της, την κωδικοποιεί και την ξανασυνθέτει. Η μουσική δεν εφευρίσκεται. Απλά υπάρχει παντού. Και μέσα στη σιωπή ακόμα.

 

maramis 2

 

-Μπορείτε να θυμηθείτε τον λόγο που σας έσπρωξε να ασχοληθείτε μαζί της;

Το αίσθημα ευφορίας. Με αποπλάνησε η μουσική για πάντα. Χάνομαι μέσα της, βυθίζομαι, ανακαλύπτω μία άλλη ζωή που δεν έζησα κι όμως υπάρχει, ανακαλύπτω έναν άλλο άνθρωπο. Η μουσική είναι πάθος.

 

-Έχετε σπουδάσει μουσική στο Λονδίνο. Έχετε συνεργαστεί με Βρετανούς. Ποια είναι η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη χώρα που σπουδάσατε σε ότι αφορά την οργάνωση μιας μουσικής παράστασης;

Η πειθαρχία, ο σεβασμός και η σεμνότητα του Βρετανού.

 

-Όταν είσαστε στην Ελλάδα τι σας λείπει περισσότερο από την Βρετανία;

Η ευγένεια και η ρεαλιστικότητα.

 

-Και όταν είσαστε στη Βρετανία, τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;

Το φως.

 

-Τι είναι αυτό που δεν έχετε κάνει ακόμα και θέλετε να κάνετε το συντομότερο δυνατό στη διάρκεια του 2015;

Θέλω πολλά. Επιθυμώ να δουλέψω σκληρά και να έχω μία υπερπαραγωγή νέων τραγουδιών και κομματιών μέσα στο 2015 κι έπειτα να μπορώ να επιλέξω τα καλύτερα.

 

-Έχετε θέση γύρω από την άποψη που έχουν οι Έλληνες όσον αφορά αυτό που ονομάζεται «πολιτική»;

Δεν ψάχνουμε εις βάθος. Δεν τα σκαλίζουμε πολύ κι επιλέγουμε πάντα με οδηγό το ατομικό μας συμφέρον και συναισθήματα της στιγμής. Όμως, αυτό τον καιρό κυριαρχεί η οργή και ο φόβος. Είναι πολλά που δε γνωρίζουμε.
Αυτός που θα επιλεγεί, πάντως, δεν πρέπει να πανηγυρίσει. Ο νέος πρωθυπουργός είναι για μένα ένας Οιδίποδας. Πρέπει να ρίξει τη σφίγγα και να σώσει τον κόσμο από αυτό το τέρας.

 

-Μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που γελάσατε δυνατά;

Ήταν μόλις προχτές. Με τον διετή ανιψιό μου. Όταν κάναμε μαζί φουσκωτή τσουλήθρα.

 

-Ο Paco De Lucia ήταν ένας αυτοδίδακτος κιθαρίστας που κατάφερε να κάνει είδος πρώτης ανάγκης την μουσική των τσιγγάνων στους Ισπανούς. Θεωρείτε προϋπόθεση για έναν μουσικό, έναν συνθέτη λαϊκής μουσικής τις σπουδές πάνω στη μουσική;

Οι σπουδές είναι ένα εργαλείο που σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Η τεχνική, για παράδειγμα, σε βοηθάει να κάνεις κάτι σωστά και γρήγορα. Η γνώση φωτίζει. Φυσικά και μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς εργαλεία, αλλά είναι πιο δύσκολα έτσι. Επίσης, μερικές φορές περιορίζεσαι και δεν μπορείς να πάς πιο μακριά.

 

-Τι είναι αυτό που ονομάζουμε ταλέντο;

Ταλέντο είναι ένα ενεργό ηφαίστειο μέσα σου που κοχλάζει, που πετάει φωτιές και χύνει λάβα. Είναι η ανεξήγητη εμμονή το ταλέντο. Θέλει, όμως, άπειρη τροφή. Και η τροφή του είναι η συνεχής εργασία και η προσκόλληση στο στόχο.

 

-Ποιό ήταν το σχόλιο που ακούσατε από ακροατή συναυλία σας και αξίζει τον κόπο να μείνει αξέχαστο;

«Είχαμε αυτό το ωραίο πιάνο σε αυτή την αίθουσα νεκρό, και σήμερα το ζωντάνεψες και το πιάνο χάρηκε», είναι ένα. Α, υπάρχει και ένα ακόμα πιο δεικτικό: «είναι επικίνδυνες οι μουσικές σου καθώς μας ανασύρουν μνήμες που νομίζαμε πως είχαμε ξεχάσει», κι άλλα…

 

-Έχετε ποτέ ζήσει μυστικό έρωτα;

Ο μυστικός έρωτας είναι μία θαμπή ανάμνηση ενός ονείρου που δεν είσαι σίγουρος αν, τελικά, το έζησες ή το ονειρεύτηκες κι απλά λάτρεψες το όνειρο αυτό σαν αληθινό.

 

 

Η ταυτότητα της συναυλίας:

Ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου την μουσική πράξη «Μυστικός Έρωτας». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον : «Πολυχώρο Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – Λίλιαν Βουδούρη». Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top